Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:to prawda... shit za shitem. Moim zdaniem 920XT będzie równie słaby, szczególnie jeśli chodzi o GPS bo jakoś o soft sięnie martwię. Gps będzie słaby... wszystko prze miniaturyzację. Spójrzcie jak mały jest 920XT w stosunku do 910XT, jak mała musi być antena - tutaj nawet glonass nie pomoże.... choć chciałbym się mylić.

Piechu, gadałem dziś z gościem z supportu, odkąd pojawił się 220/620 i F1/f2 firma i jej cały cykl jest wywrócona do góry nogami, nie tylko w polsce.... NIe są w stanie obsłużyć ani reklamacji, ani maili a nawet dodzwonić się jest wielkim problemem.....
Nie sądzę by ich było stać na kolejną garmin-niespodziankę w postaci 920 z marnym gps-em...
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chciałbym, żeby tak było ale zwyczajnie w to nie wierzę. Miniaturyzacja + cięcie kosztów (bo jak inaczej nazawać rezygnację ze sirfstara na rzecz mediateka?), to wszystko prowadzi do cyrków.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:chciałbym, żeby tak było ale zwyczajnie w to nie wierzę. Miniaturyzacja + cięcie kosztów (bo jak inaczej nazawać rezygnację ze sirfstara na rzecz mediateka?), to wszystko prowadzi do cyrków.

wyczytał ktoś co siedzi za moduł w 920? w supporcie nie wiedzą...
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

Proces produkcji takiego zegarka jest bardzo długi - wcale bym się nie zdziwił jakby 920 miałby znowu jakiegoś MediaTeka - nowszego, który obsłuży glonass - będący nadal takim samym gównem. Chociaz na dcrainmaker mówi, ze fix złapał w 10s, dokładność od 1-3feet. Chociaz nie wiem czy mozna juz temu kolesiowi ufać - śmierdzi mi trochę sypaniem kaski od garmina. Koleś przecież poleca wszystkie nowe zegarki garmina - i jakoś nie wspomina, ze gps jest chujowy. Co innego fellrnr.com - który ładnie przetestował gps'y - i wprost mówi - trzymać się z dala od nowych garminów.

Trzeba być dobrej myśli, ja kupiłem wspomnianego footpad'a adidasa za 70zł i jestem BARDZO zadowolony. Tempo chwilowe pokazuję idealnie, stabilnie. Polecam dokupienie footpada.

w supporcie nie wiedzieli co leży w naszych fenixach tez.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:
Piechu pisze:chciałbym, żeby tak było ale zwyczajnie w to nie wierzę. Miniaturyzacja + cięcie kosztów (bo jak inaczej nazawać rezygnację ze sirfstara na rzecz mediateka?), to wszystko prowadzi do cyrków.

wyczytał ktoś co siedzi za moduł w 920? w supporcie nie wiedzą...
Bo pewnie w supporcie nie widzieli 920 na oczy.

BTW - siedzę "trochę" w IT i miałem okazję testować router - router jak router - ale cała sieć trąbi, że to coś ma dwurdzeniowy procek. Trochę nie chciało mi się wierzyć i wziąłem rozebrałem urządzenie i okazało się, że to nie dwurdzeniowy a jednordzeniowy a sieć powiela informację, która gdzieś się pojawiła. ;) Dlatego z urządzeniami jak z kobietą - jak nie rozbierzesz to nie poznasz ;D
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

akurat co do gps w Fenixie2 to pewnik, że siedzi tam mediatek. Przy aktualizacji modułu masz podaną nazwę chipsetu MTK a to jest skrót, którego właśnie mediatek używa. Poza tym każda firma jeśli tylko używa sirfstara w swoim zegarku bardzo lubi siętym chwalić (garmin też to robił). Śjakoś w przypadku nowych zegarków trudno wyszukać info o układach gps... przypadek? Nie sądzę ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

chodzi mi o to, ze jak wyszedl fenix2 to przez dlugi czas nikt nie wiedzial co jest w srodku. ludzie pytali w supportach (ja rowniez) i nie umieli odpowiedzieć na to pytanie.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prawda to Ci, choć zastanawiam się czy nie wiedzą/ nie wiedzieli, czy po prostu nie mogli o tym mówić ;)
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:jeśli oczywiście zostanę zmuszony do walki o swoje, dam znać.
Co wybrałem? Tu był największy problem. Ze stajni garmina pozostał tylko 910XT do wyboru jeśli już. Żadne nowe wynalazki nie wchodzą w grę. Niestety po przesiadce na Fenixa przy zakupie 910xt brakowało by mi sporo z outdorowej funkcjonalności, zatem 910XT odpada. PolarV800.... zdecydowanie nie. Pozostał zatem Ambit3 Peak, pomimo jego cholernych wad tylko ten zegarek może spełnić moje oczekiwania choć z drugiej strony właśnie te wady mogą spowodować, że jeśli do zakupu dojdzie, równie szybko dojdzie do odsprzedaży ;)
A jakież to są te cholerne wady Suunto Ambit3 Peak? Ja po półrocznym męczeniu się z Fenixem jakoś tych wad nie dostrzegam.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

- konfiguracja tylko przez www
- brak wibracji
- cholerne appki
- brak możliwości łatwego, przejrzystego i przyjaznego konfigurowania skomplikowanych treningów
- brak wsparcia dla czujników ant+
- niewygodnny pasek, z anteną gps (choć to może być odczucie indwyidualne i nie wiem czy tyczy siętakże A3 bo nie miałem go na łapie, na zdjęciach pasek A3 wygląda jak pasek w A2 a ten na mojej łapie nie leżał wygodnie... być może to kwestia przyzwyczajenia)

Dla mnie to są właśnie cholerne wady.
Jednak widzę u Ambita jedną zasadniczą zaletę... stabilność.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stabilność oraz wyświetlacz.:)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyświetlacza w a3 nie widziałem na żywo ale jeśli nie różni się od tego w a2 to jakoś mi jajec nie urywa ;) Fajnie, że możesz wykorzystać więcej przestrzeni ale czerń tego wyświetlacza koło czerni nie leżała i skoro jest tak dużo przestrzeni to dlaczego geniusze z Suunto nie dają możliwości wyświetlania 4 pól danych jednocześnie?
vincec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No i ten to przynajmniej wygląda jak zegarek :-)
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:- konfiguracja tylko przez www
- brak wibracji
- cholerne appki
- brak możliwości łatwego, przejrzystego i przyjaznego konfigurowania skomplikowanych treningów
- brak wsparcia dla czujników ant+
- niewygodnny pasek, z anteną gps (choć to może być odczucie indwyidualne i nie wiem czy tyczy siętakże A3 bo nie miałem go na łapie, na zdjęciach pasek A3 wygląda jak pasek w A2 a ten na mojej łapie nie leżał wygodnie... być może to kwestia przyzwyczajenia)

Dla mnie to są właśnie cholerne wady.
Jednak widzę u Ambita jedną zasadniczą zaletę... stabilność.
Odpowiadam:
- konfiguracja i zrzucanie treningów również przez telefon ( działa super i o wiele szybciej niż w Fenix )
- wibracja zgadzam się bezdyskusyjnie
- appki dla mnie ok
- jak się wgryziesz w movescout to dasz radę :)
- technologia BT Smart jest energooszczędna i zapewne wszyscy na nią przejdą
- dla mnie Ambit o wiele lepie leży na łapie, mam wystającą kość i Fenixa nigdy nie mogłem dobrze docisnąć, Suunto jest bardziej obłe i u mnie lepiej leży

Ale przede wszystkim od tygodnia nie skupiam się na działaniu zegarka a na treningu. To jest istota moich zajęć. Szybki start zegarka, w miarę dokładne wskazania ( wszyscy się zgadzamy że w dobie miniaturyzacji cudów dokładniści nie miżna oczekiwać ) szybki zrzut treningu i stabilność. To wszystko ma Ambit i mi wystarcza.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

vincec pisze:Ale przede wszystkim od tygodnia nie skupiam się na działaniu zegarka a na treningu.
Trudno się z tym nie zgodzić :)
Jeszcze jedno czego mi w ambicie brakuje - obsługa map, a raczej jej brak.
No nic, póki co Fenix świetnie sobie radzi i jeśli w najbliższym czasie nie będzie wywijał numerów to będzie miło :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ