Aplikacja Endomondo problem

Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomiangelo pisze:... A to nie zależy tylko i wyłącznie od zastosowanej technologii GPS w telefonie? ...
No wg mnie nie tylko - inne aplikacje działają prawidłowo, nawet telefon w uchwycie w samochodzie działa prawidłowo. Teraz sobie przypominam, że czasami idąc z telefonem z włączonym Endomondo bieżący punkt na mapie pokazuje prawidłowo, jednak ścieżkę rysuje już nieprawidłowo - czasami przesuniętą o ok. 200 m.

Oprogramowanie mam aktualne - na bieżąco je uaktualniam.
Spróbuję znaleźć wątki, w których poruszano ten problem. Póki co, należy przyjąć, że ten typ tak ma. Chociaż wolałbym, żeby to się zmieniło.

P.S.1 Znajomi z telefonami Samsung Galaxy S III i Samsung Galaxy S II nie mają tych problemów.

P.S.2 Mój obsługuje NFC i ma dokładnie symbol GT-I8190N.
Obrazek
PKO
tomiangelo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Chyba znalazłem rozwiązanie http://forum.android.com.pl/f923/bardzo ... ndex5.html
Dziś przetestuję to na tej samej trasie i porównam.
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten wątek właśnie miałem na myśli. Jednak czytając ostatni post w dyskusji http://forum.android.com.pl/f923/bardzo ... ost3045787
Po sezonie stwierdzam, że nic się nie dało zrobić. Kiedy potrzebuję dokładnych wskazań, zabieram ze sobą gps na bluetooth. No ale w końcu nie po to ma sie smartfona, żeby targać dodatkowy odbiornik.
można stwierdzić, że nikt nie znalazł rozwiązania.

Rozwiązanie z którego postu chcesz sprawdzić?
Obrazek
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Post #49
Poczytaj i przetestuj to u siebie podczas treningu, może to będzie rozwiązanie problemu dla SGS3mini.
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Testowałem to. Zresztą mam i używam po dziś dzień GPS Status.

Zobaczę jeszcze post #51: http://forum.android.com.pl/f923/bardzo ... ost2770611

Daj znać jak do czegoś dojdziesz.
Obrazek
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niestety trasę pokazało dokładnie tak samo przez budynki jak przy wcześniejszych ustawieniach. A ty masz Endomondo normalną wersje czy pro ? Będę musiał sprawdzić na innej aplikacji.
Awatar użytkownika
MPOMJ
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 57 min 51 sec

Nieprzeczytany post

Jak miałam sport tracker-a to gps szwankował i czasem czas się miarzył a trasę ucinało bo gps włączał sie kiedy tam mnie namierzył...w endomondo raz mi się coś takiego zdarzyło...teraz czekam na dokładne namierzenie i wtedy zaczynam bieg
Biegam zawsze i wszędzie :-)
10 km - 57min 51sec
HM - 2h 15min
Teraz maraton? ...będzie próba 17 maja ;-)
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj biegłem: telefon w etui na ramieniu, uruchomiony GPS Status, Sports tracker i MortPlayer Music; wyłączone oszczędzanie energii, usługi lokalizacji: wszystkie aktywne. Drugi raz w takiej konfiguracji i drugi raz bezbłędnie.I błąd pomiaru odległości rzędu 0,5%, czyli pomijalny.

Powtarzam jeszcze raz: dla mnie receptą było etui (na razie pożyczone) i Sports tracker zamiast Endomondo.

Proszę porównać mój dzisiejszy bieg z biegiem z 11 stycznia - dokładnie ta sama trasa. 11 stycznia telefon miałem w kieszeni. Przerzucę trening z jeszcze gorszym śladem, to można zobaczyć jak mi Endomondo przekłamuje.

Dodam jeszcze, że trasa ta na odcinku ok. 200m przebiega w bliskim sąsiedztwie linii 110 kV - jakby ktoś pytał czy pole elektromagnetyczne ma wpływ na zakłócenia.
Obrazek
kas01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Biegam po lesie z edmondo na Sony Xperia Go. Telefon w etui, na reku. Bardzo czesto (wlasciwie to prawie zawsze), edmondo samo sie wylacza. Mam ustwione komunikaty glosowe co 0,5km, wiec dosc szybko odkrywam kiedy to nastepuje. Uruchamiam wtedy program ponownie. Po przyjsciu do domu odcinki trasy kiedy program nie dzialal rysuje recznie (w opcji jako nowy trening), podaje date i czas (czas wyliczam z danych jakie mam wtedy, kiedy edmondo dziala). Nastepnie łacze te dorysowane odcinki z odcinkami zarejestrowanymi przez edmondo funkcja "merge" (nietety funkcja ta pozwala polaczyc tylko 3 odcinki, wiec czasami, gdy mam wiecej odcinkow, musze to robic w kilku etapach). Na koncu otrzymuje trase w jednym kawalku.
pzdr.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

A próbowałeś przeinstalować aplikację? Albo zainstalować najnowszą wersję? Bo u mnie na Experii Tipoo śmiga, za to objawy jakie opisałeś ma Samsung, dwa telefony w dwóch kieszeniach, jeden w 100% ok (Sony), a drugi rwane 75% dystansu - dramat. I to Tipo tylko 1x mi zgubiło GPS i oszukało na trasie na półmaratonie (ale ciekawostka - o +1km), a tak to 1000km przebiegnięte i wszystko perfect, nieważne, czy na ramieniu, w kieszeni, w lecie, czy pod chmurami.

Tylko najdziewniejsze, że Ci się sam wyłącza. A nie masz poinstalowanych jakichś energiooszczędzajek, typu Tasker, Automagic, itp., ubijających apki żrące prąd?
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
kas01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Mam wrazenie, ze z kazda aktualizacja jest coraz gorzej (a szczegolnie gdy sciagnalem PRO). Na poczatku uzywania Endomondo (czyli ok. 2 lat temu) na tym samym telefonie, nic takiego nie miało miejsca.
Nie mam tez uruchomionych zadnych programow oszczczedzajacych energie.
pzdr
Awatar użytkownika
krzystek
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

u mnie na SIII mini działa prawidłowo (przy wyłączonej lokalizacji po wifi) tylko Navime - nawet w górach ładnie trzyma trasę. Endo (ale i Runtastic, SportsTrakcer), przy jakimkolwiek problemie z sygnałem (budynki, drzewa, pogoda), rysuje trasę w kosmos :-(
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A gdzie trzymasz telefon i w jakiej pozycji on jest?
Obrazek
Awatar użytkownika
krzystek
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w kaburze, pionowo przy pasku pod koszulką, bluzą :-)
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zawsze biegalem z endomondo po ulicach i stadionie. Za każdym razem strasznie trasę pokazywało. Ostatnio biegam na stadionie kółka 400 m i endo pokazuje kółka kwadratowe. Dziś użyłem polskiej aplikacji Navime i pokazało Zarypiscie. Przebieglem 4,1 km a pokazało 4,14 km więc różnica dopuszczalna. A kółka na mapie wyglądają tak jak powinny być. Także bardzo polecam tę aplikacje. Trening zagrałem do pliku i potem do Endo. Spróbujcie sami i czekam wasze opinie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ