kupno skarpetek kompresyjnych

jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

udalo mi sie zapisac do flebologa za konsultacje i usg 150zl :ech: no coz zdrowie najważniejsze..operacja nie wchodzi w rachubę...chce sie tylko spytac jedno jak bym stosował skarpetki lub opaski kompresyjne czy spowolnię wychodzenie zylakow..i czy mogę biegać półmaratony...a za rok chce spróbować w poznańskim maratonie (chociaż raz w życiu chce przebiec maraton )
PKO
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A nie próbowałeś zapisać się na NFZ? Ja czekałem może miesiąc na wizytę.
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

korzystając z tematu chciałbym się dowiedzieć czy ktos używa

http://www.decathlon.pl/run-intensive-k ... 64038.html

lub

http://www.decathlon.pl/getry-kanergy-c ... 35642.html

i jakie są Wasze odczucia oraz czy polecacie?
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

co do kalenji wedlug to marka dla poczatkujacych biegaczy... przekonalem sie na moim pierwszym poznanskim polmaratonie..zawiodlem sie na maksa ( buty skarpetki ) ..wiec wole wydac troche wiecej i mam spokoj..ze nic sie nie stanie..

co do RUN INTENSIVE KANERGY KALENJI znajomy w nich biega i chwali...
sojer pisze:A nie próbowałeś zapisać się na NFZ? Ja czekałem może miesiąc na wizytę.
nie chce czekac...specjalnie nie biegam 2 tygodnie tylko po to zeby nogi i zyly odpoczely..jak na razie zylaki schowaly sie..ale wiem na pewno jak zaczne biegać wyjda :tonieja: musze jakos wytrzymac do 18 lipca i bede wszystko wiedzial...ide do jednego z najlepszych lekarzy od zyl w poznaniu..wszysyc go chwala..ma dlugie terminy nawet prywatnie..
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jednym zdaniem:
Żyły sobie wyprujesz, byle móc biegać ;)
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarekwronki pisze:udalo mi sie zapisac do flebologa za konsultacje i usg 150zl :ech: no coz zdrowie najważniejsze..operacja nie wchodzi w rachubę...chce sie tylko spytac jedno jak bym stosował skarpetki lub opaski kompresyjne czy spowolnię wychodzenie zylakow..i czy mogę biegać półmaratony...a za rok chce spróbować w poznańskim maratonie (chociaż raz w życiu chce przebiec maraton )
Opaski to nie przy żylakach. Jeśli już to fullsocksy. To są normalne podkolanówki uciskowe (tak jak te lecznicze). Mają też drugi stopień ucisku, ale co najważniejsze są skarpetami biegowymi. I nie jest w nich tak gorąco jak w zwykłych podkolanówkach :bum:
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

Opaski też mają 2 stopień ucisku....
Na stopie raczej nikt żylaków nie ma...czy chodzi Ci może o ucisk i poprawę krążenia od dużego palca do samego kolana ?
To ma aż tak duże znaczenie ?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wypass pisze:Opaski też mają 2 stopień ucisku....
Na stopie raczej nikt żylaków nie ma...czy chodzi Ci może o ucisk i poprawę krążenia od dużego palca do samego kolana ?
To ma aż tak duże znaczenie ?
A opasek raczej nikt do walki z żylakami nie używa. Podchodząc do tematu kompresji zwróciłem się z pytaniami do osób, które się kompresją zajmują zawodowo. Od nich dowiedziałem się, że opaski zakładać najlepiej jedynie czas biegu, ewentualnie na krótki okres po biegu. Do długiego noszenia (podróż, praca itd) zaleca się korzystać z pełnych skarpet.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najprosciej ujmujac temat w stopach też sa żyły. Przy kompresji full socksy zmniejszają nacisk od stóp ku górze pomagajac krwi w drodze powrotnej i wspomagaja prace zastawek. Stope i lydka sa bardziej zwarte.
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a przy bieganiu w podkolanówkach/opaskach kompresyjnych i takich letnich temperatur nie dochodzi do odparzeń?
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wolf1971 pisze:Najprosciej ujmujac temat w stopach też sa żyły. Przy kompresji full socksy zmniejszają nacisk od stóp ku górze pomagajac krwi w drodze powrotnej i wspomagaja prace zastawek. Stope i lydka sa bardziej zwarte.
Tak podejrzewałem, czytając wcześniejszego posta...dzięki za upewnienie...
maly89 pisze: A opasek raczej nikt do walki z żylakami nie używa. Podchodząc do tematu kompresji zwróciłem się z pytaniami do osób, które się kompresją zajmują zawodowo. Od nich dowiedziałem się, że opaski zakładać najlepiej jedynie czas biegu, ewentualnie na krótki okres po biegu. Do długiego noszenia (podróż, praca itd) zaleca się korzystać z pełnych skarpet.

Pozdrawiam.
Mały, ja do biegania tylko szukam i planuję opaski / skarpety ... (bardziej jako profilaktyka przy moich żylakach )
Po za treningami nosił ich nie będę...jeśli już to raczej takie jak ktoś podrzucał w innym wątku, typowo przeciw żylakom, które do sportu się nie nadają :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

luki2011 pisze:a przy bieganiu w podkolanówkach/opaskach kompresyjnych i takich letnich temperatur nie dochodzi do odparzeń?
Podczas treningu trwającego 2-3 godziny i temperaturze około 30 stopni Celsjusza w moim przypadku żadnych odparzeń nie było :)
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadza się do Twoich potrzeb lepiej FullSocks. Opaski przeznaczone są głównie na czas trwania aktywności fizycznej gdy mięśnie pracują. Jak już masz żylaki to lepiej sięgnąć po pełne skarpety tak jak pisze kolega wyżej:)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hm....czyli jak zwyle droższa opcja...no nic...na zdrowiu nie ma co oszczędzać :echech:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedne i drugie są, co tu dużo mówić, bardzo drogie. Dlatego jeżeli ktoś już się decyduje na taki zakup to te 20-30 złotych różnice raczej kolosalnej różnicy robić nie będzie. Ponadto wiele sklepów oferuje ciekawe rabaty. Rzuć okiem na sklepbiegowy.com, z tego co pamiętam to można u nich uzyskać 10% rabatu więc już się nieco koszty zmniejszą :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ