kupno skarpetek kompresyjnych
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
udalo mi sie zapisac do flebologa za konsultacje i usg 150zl
no coz zdrowie najważniejsze..operacja nie wchodzi w rachubę...chce sie tylko spytac jedno jak bym stosował skarpetki lub opaski kompresyjne czy spowolnię wychodzenie zylakow..i czy mogę biegać półmaratony...a za rok chce spróbować w poznańskim maratonie (chociaż raz w życiu chce przebiec maraton )

-
- Wyga
korzystając z tematu chciałbym się dowiedzieć czy ktos używa
http://www.decathlon.pl/run-intensive-k ... 64038.html
lub
http://www.decathlon.pl/getry-kanergy-c ... 35642.html
i jakie są Wasze odczucia oraz czy polecacie?
http://www.decathlon.pl/run-intensive-k ... 64038.html
lub
http://www.decathlon.pl/getry-kanergy-c ... 35642.html
i jakie są Wasze odczucia oraz czy polecacie?
-
- Stary Wyga
co do kalenji wedlug to marka dla poczatkujacych biegaczy... przekonalem sie na moim pierwszym poznanskim polmaratonie..zawiodlem sie na maksa ( buty skarpetki ) ..wiec wole wydac troche wiecej i mam spokoj..ze nic sie nie stanie..
co do RUN INTENSIVE KANERGY KALENJI znajomy w nich biega i chwali...
musze jakos wytrzymac do 18 lipca i bede wszystko wiedzial...ide do jednego z najlepszych lekarzy od zyl w poznaniu..wszysyc go chwala..ma dlugie terminy nawet prywatnie..
co do RUN INTENSIVE KANERGY KALENJI znajomy w nich biega i chwali...
nie chce czekac...specjalnie nie biegam 2 tygodnie tylko po to zeby nogi i zyly odpoczely..jak na razie zylaki schowaly sie..ale wiem na pewno jak zaczne biegać wyjdasojer pisze:A nie próbowałeś zapisać się na NFZ? Ja czekałem może miesiąc na wizytę.

- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Opaski to nie przy żylakach. Jeśli już to fullsocksy. To są normalne podkolanówki uciskowe (tak jak te lecznicze). Mają też drugi stopień ucisku, ale co najważniejsze są skarpetami biegowymi. I nie jest w nich tak gorąco jak w zwykłych podkolanówkachjarekwronki pisze:udalo mi sie zapisac do flebologa za konsultacje i usg 150zlno coz zdrowie najważniejsze..operacja nie wchodzi w rachubę...chce sie tylko spytac jedno jak bym stosował skarpetki lub opaski kompresyjne czy spowolnię wychodzenie zylakow..i czy mogę biegać półmaratony...a za rok chce spróbować w poznańskim maratonie (chociaż raz w życiu chce przebiec maraton )

- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Opaski też mają 2 stopień ucisku....
Na stopie raczej nikt żylaków nie ma...czy chodzi Ci może o ucisk i poprawę krążenia od dużego palca do samego kolana ?
To ma aż tak duże znaczenie ?
Na stopie raczej nikt żylaków nie ma...czy chodzi Ci może o ucisk i poprawę krążenia od dużego palca do samego kolana ?
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
A opasek raczej nikt do walki z żylakami nie używa. Podchodząc do tematu kompresji zwróciłem się z pytaniami do osób, które się kompresją zajmują zawodowo. Od nich dowiedziałem się, że opaski zakładać najlepiej jedynie czas biegu, ewentualnie na krótki okres po biegu. Do długiego noszenia (podróż, praca itd) zaleca się korzystać z pełnych skarpet.wypass pisze:Opaski też mają 2 stopień ucisku....
Pozdrawiam.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Najprosciej ujmujac temat w stopach też sa żyły. Przy kompresji full socksy zmniejszają nacisk od stóp ku górze pomagajac krwi w drodze powrotnej i wspomagaja prace zastawek. Stope i lydka sa bardziej zwarte.
-
- Wyga
a przy bieganiu w podkolanówkach/opaskach kompresyjnych i takich letnich temperatur nie dochodzi do odparzeń?
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Tak podejrzewałem, czytając wcześniejszego posta...dzięki za upewnienie...wolf1971 pisze:Najprosciej ujmujac temat w stopach też sa żyły. Przy kompresji full socksy zmniejszają nacisk od stóp ku górze pomagajac krwi w drodze powrotnej i wspomagaja prace zastawek. Stope i lydka sa bardziej zwarte.
Mały, ja do biegania tylko szukam i planuję opaski / skarpety ... (bardziej jako profilaktyka przy moich żylakach )maly89 pisze: A opasek raczej nikt do walki z żylakami nie używa. Podchodząc do tematu kompresji zwróciłem się z pytaniami do osób, które się kompresją zajmują zawodowo. Od nich dowiedziałem się, że opaski zakładać najlepiej jedynie czas biegu, ewentualnie na krótki okres po biegu. Do długiego noszenia (podróż, praca itd) zaleca się korzystać z pełnych skarpet.
Pozdrawiam.
Po za treningami nosił ich nie będę...jeśli już to raczej takie jak ktoś podrzucał w innym wątku, typowo przeciw żylakom, które do sportu się nie nadają

Pozdrawiam!
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Podczas treningu trwającego 2-3 godziny i temperaturze około 30 stopni Celsjusza w moim przypadku żadnych odparzeń nie byłoluki2011 pisze:a przy bieganiu w podkolanówkach/opaskach kompresyjnych i takich letnich temperatur nie dochodzi do odparzeń?

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zgadza się do Twoich potrzeb lepiej FullSocks. Opaski przeznaczone są głównie na czas trwania aktywności fizycznej gdy mięśnie pracują. Jak już masz żylaki to lepiej sięgnąć po pełne skarpety tak jak pisze kolega wyżej:)
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jedne i drugie są, co tu dużo mówić, bardzo drogie. Dlatego jeżeli ktoś już się decyduje na taki zakup to te 20-30 złotych różnice raczej kolosalnej różnicy robić nie będzie. Ponadto wiele sklepów oferuje ciekawe rabaty. Rzuć okiem na sklepbiegowy.com, z tego co pamiętam to można u nich uzyskać 10% rabatu więc już się nieco koszty zmniejszą