Rynek butów biegowych na zakręcie

Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje Mi się że dużą rolę w nagonce z amortyzacją odgrywa sztucznie wykształcony trend do biegania po asfalcie i betonie.

Człowiek nie powinien biegać po betonach i asfaltach – to są nawierzchnie dla ulepszenia ruchu kołowego – do tego zostały stworzone; tyle że głupi człowiek zaczął po tym biegać.

Adam – czy dysponujesz danymi statystycznymi ile biegaczy biega na zawodach po asfaltach i betonach a ilu po naturalnych nawierzchniach?
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jasne, masz rację. Największy problem tkwi jednak w edukacji.
Pamiętacie bioma i jego instruktaż "poprawnego" biegania? Takie nieprzemyślane akcje bardzo szkodzą idei indywidualnego obuwia. Asics ze swoją promocją linii 33, to wręcz apogeum absurdu.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dlatego wolę Nike, które przynajmniej nie ściemnia z tą edukacją.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:Adam – czy dysponujesz danymi statystycznymi ile biegaczy biega na zawodach po asfaltach i betonach a ilu po naturalnych nawierzchniach?
jedna uwaga, którą gdzieś tu juz zamieściłem, ale wydaje mi się ważna, więc powtarzam:
nie sprowadzajmy całości biegania do zawodów.

nawet jeśli istnieją gdzieś takie dane z zawodów to i tak nie mogą być miarodajne w określeniu tego po czym ludzie naprawdę biegają.
sam niedawno chwaliłeś się że nie dotykasz ileśtam czasu asfaltu i betonu. a jeśli biegacz taki jak ty walnałby w tym czasie miejski maraton?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Jurek Kuptel pisze:Adam – czy dysponujesz danymi statystycznymi ile biegaczy biega na zawodach po asfaltach i betonach a ilu po naturalnych nawierzchniach?
jedna
nie sprowadzajmy całości biegania do zawodów.
Fakt; mam jednak świadomość że Adam takich danych nie posiada.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pytam całkowicie poważnie: skoro buty minimalistyczne, które mają tylko chronić przed kamieniami, to po co kupować dedykowane pod bieganie od 200 zł w górę? Przecież taką samą funkcję spełnią tenisówki z Biedronki za 19.99
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze: mam jednak świadomość że Adam takich danych nie posiada.

sugeruję wysłać Adama wieczorem na krakowskie Błonia - to taka dużą łąką (kiedyś podmiejska) o obwodzie 3,5km; część osób truchta ten obwód po asfalcie (jest tam szeroka ścieżka pieszo-rowerowa oraz fragment z płyt chodnikowych), a cześć po trawie;
wszystko można sobie w kajeciku zaznaczyć, spędzając tam - powiedzmy godzinę albo dwie;
będzie to w miarę stosowna próba;
pzdr
gl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sakii pisze:pytam całkowicie poważnie: skoro buty minimalistyczne, które mają tylko chronić przed kamieniami, to po co kupować dedykowane pod bieganie od 200 zł w górę? Przecież taką samą funkcję spełnią tenisówki z Biedronki za 19.99
ponieważ buty z biedronki różnią się kilkoma istotnymi elementami: ich podeszwa jest z twardej, sztywnej gumy, cholewka nie oddycha, są niewygodne, ciężkie i wcale nie pomagają stopie pracować w sposób podobny do naturalnego. buty minimalistyczne w uproszczeniu maja nie przeszkadzać stopie, zwykłe tenisówki przeszkadzają.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:
sakii pisze:pytam całkowicie poważnie: skoro buty minimalistyczne, które mają tylko chronić przed kamieniami, to po co kupować dedykowane pod bieganie od 200 zł w górę? Przecież taką samą funkcję spełnią tenisówki z Biedronki za 19.99
ponieważ buty z biedronki różnią się kilkoma istotnymi elementami: ich podeszwa jest z twardej, sztywnej gumy, cholewka nie oddycha, są niewygodne, ciężkie i wcale nie pomagają stopie pracować w sposób podobny do naturalnego. buty minimalistyczne w uproszczeniu maja nie przeszkadzać stopie, zwykłe tenisówki przeszkadzają.
Ok, z tą Biedronką trochę przerysowałem chcąc uzyskać wyjaśnienie, dlaczego buty minalistyczne, które są realnie taką wytrzymalszą skarpetą są takie drogie
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie posiadam.
Kangoor5 pisze:Co do kopiowania pomysłów: trudno było by skopiować Newtona nie narażając się na przegranie procesu o naruszenie patentów. Free jest już nadgryzane. W przyszłym roku rowki w butach konkurencji będą głębsze, potem jeszcze głębsze ... Moim zdaniem o stopniu innowacyjności trochę świadczy też to, jak łatwo dany pomysł skopiować.
fLamer: I co z tego, że dodają czujniki, iPody itd, jaki to ma związek?

Ja szczególnie cenię rozwiązania, które są proste. Podeszwa jest prosta do bólu więc oczywiście, że będzie kopiowane, ale to tak samo jak z wymyśleniem koła - w końcu zawsze będzie koło. Tak samo będzie wg mnie z podeszwami pewnego sektora butów a Nike co najwyżej będzie mogło mieć w swoim cv, że oni to zapoczątkowali.

Ale co już kilka razy powtarzałem, już w 2007 roku kiedy rozmawiałem z twórcą firmy Currex, która produkuje do sklepów systemy do analizy biomechaniki i bazę butów, on wtedy powiedział coś co wydawało mi się bzdurą: "A truly revolutionary concept is Nike Free" - teraz się z tym zgadzam a wtedy myślałem: "Co? Prosty kawałek podeszwy pocięty, żeby było modnie" :)

Newton zrobił swój pomysł (podnosząc nieco śródstopie i dodając sprężynowanie). To wygląda mało naturalnie ale to ma być teoretycznie taki naturalizm dla mas.

W tym artykule nie chodzi mi o Nike, czy jakąkolwiek inną markę ale o kaca jakiego mają w tym momencie producenci (poza Nike :) ) .

Firma Globalna to taka która jest globalnie rozpoznawana, bo produkuje dla różnych sportów. Z tego punktu widzenia może nie powinno być tutaj Saucony czy Brooksa ale ich rozpoznawalność jest jednak znacznie wyższa niż Newtona.

A jak wam się podoba rysunek ? :)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sakii pisze:, dlaczego buty minalistyczne, które są realnie taką wytrzymalszą skarpetą są takie drogie

płacisz za pracę całego sztabu ludzi, którzy je wymyślili, że o tych, którzy pracują nad sprzedażą nie wspomnę; akcjonariusze/udziałowcy też nie zawsze są miłośnikami działalności charytatywnej;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tenisówki, to jak ja rozumiem buty, które mają lnianą cholewkę i elastyczną, zazwyczaj gumową lub kauczukową podeszwę.
Można w tym biegać ale sam musisz to na sobie sprawdzić, ja Ci nie polecę tego buta jako dobrego buta do biegania bo nie próbowałem jak się w takich tenisówkach biega.
Ale sam zaczynałem bieganie 12 lat temu w takich butach:

Obrazek

I biegało się.

Ostatnio kolega poszedł do sklepu biegowego z dziewczyną i zadzwonił do mnie z pytaniem: "Jakie buty jej polecasz?"
A ja odpowiedziałem: "A które jej się wizualnie najbardziej podobają?"
Nie mógł uwierzyć, że ja na poważnie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sakii: ponieważ po pierwsze, jest to nadal ta sama marka za którą płacisz, po drugie, jest to nadal ten sam łańcuch sprzedaży od fabryki do sklepu w którym kupujesz, po trzecie są to te same koszty stałe (R&D, marketing, najem fabryki i wynagrodzenia pracowników, itd.)

po ostatnie, w butach minimalistycznych również są zaawansowane technologie: szybkoschnące przewiewne siateczki, płaskie szwy nie powodujące otarć, specjalne materiały podeszwy - lżejsze pianki, mniej ścieralne gumy itd.

to, że taki but ma mniej systemów i jest jego fizycznie "mnie" ma niewielkie znaczenie dla ceny.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:fLamer: I co z tego, że dodają czujniki, iPody itd, jaki to ma związek?
pytanie chyba nie do mnie, ale się wypowiem: sprzedawanie kolejnej smyczy pod nazwą "wolności" jest ciekawym zabiegiem marketingowym
Adam Klein pisze:Newton zrobił swój pomysł (podnosząc nieco śródstopie i dodając sprężynowanie).
w takim razie ten pomysł jest z kolei "podgryzany" przez brooksa
Adam Klein pisze:A jak wam się podoba rysunek ? :)
reebok powinien dostać dyskwalifikację za ścinanie trasy.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:sakii: ponieważ po pierwsze, jest to nadal ta sama marka za którą płacisz, po drugie, jest to nadal ten sam łańcuch sprzedaży od fabryki do sklepu w którym kupujesz, po trzecie są to te same koszty stałe (R&D, marketing, najem fabryki i wynagrodzenia pracowników, itd.)

po ostatnie, w butach minimalistycznych również są zaawansowane technologie: szybkoschnące przewiewne siateczki, płaskie szwy nie powodujące otarć, specjalne materiały podeszwy - lżejsze pianki, mniej ścieralne gumy itd.

to, że taki but ma mniej systemów i jest jego fizycznie "mnie" ma niewielkie znaczenie dla ceny.
Qba cena butow tzw naturalnych to przedewszyskich to ze sa ,,nowe'' Nikt nie wprowadza nowosci za darmo Czy jak wprowadza sie nowy model samochodu jest on tanszy? Nowości sa po to by zarabiać by odgrzać to co już znane.
Ponadto o jakich mega technologoach mowisz? plaskie szwy, mieszanki gum pod podeszwe, przewiewne siateczki sa znane juz od dobrych paru lat. Kiedys by l artykuł o skladowych buta biegowego. Pianke produkuje sie gdzies w Azji przez jenego bodajze mega producenta ktory zaopatruje wszystkich producenow buta Nie ma czegos takiego ze Adidas Puma czy Nike ma wlasna produkcje pianki Kupuja ja na rynku bo tak jest taniej A jak jest jeden dostawca to chyba nie uwierzycie ze stosuje dla kozdego dostawcy obuwia specjalna technologie. Bardziej jak juz sie zmienia sie ,,marketingowy'' bełkot.
Produkt jest tak długo na rynku jak na nim mozna zarobić. A potem jest ,,nowosc"
Mam uwierzyc ze rynek sprawił że producenci zmienili podejscie Mysle ze po prostu ustawili sie z wiatrem i teraz karmia rzesze klientow nowinkami o bieganiu naturalnym A dlaczego - bo mozna na tym zarobic A jeszcze niedawno dyskutowano o bieganiu ze srodstopia A teraz to juz minimalizm i takie tam.

Dlaczeo wiekszosc biega po betonie asfalcie ? Bo to jest wokol J to do Jurka Kuptela
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ