Asics jak Apple sprzed 1996

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najbardziej mnie dziwi jak Toni Krupicka w tym znanym filmie reklamowym MT10 "wyszczupla" czy lepiej powiedzieć "minimalizuje" piętę jakiś butów (NB790 ??) i w efekcie dostaje coś co zupełnie wygląda tak jak typowe buty do biegania przełajów, tyle że bez kolców (jak np. Nike Waffle XC które mają też oczywiście wersje kolczastą). To po co ten cyrk? Marketing i tyle.
Ten cały minimalizm to pomysł na sprzedanie tego, co zawodnikom już dawno jest znane.
Nowy trend to sprzedaż butów "do sportów wodnych" jako buty do biegania, to faktycznie odkrywcza nowość. :hahaha: :hahaha:

ps. obniżanie pięty to nie minimalizowanie tylko robienie z buta treningowego but do tej pory znany pod nazwą treningowo-startowego.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale jaki cyrk? możesz rozwinąć?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zoltar, kolce są wąziutkie w śródstopiu i mają pod nim sztywną płytkę. Buty mini czy naturalne powinny mieć szeroki i giętki "toebox". Ot pierwsza różnica z brzegu.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ścięte buty nie trzymają się terenu tak jak z przygotowaną specjalnie podeszwą - druga.

niestety cholewki nie można ściąć, a też by trzeba było - trzecia.

i od razu czwarta - na 100milowy wyścig nie chciałbyś założyć startówek (w tradycyjnym tego słowa rozumieniu)...

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolce może i mają płytkę, bo inaczej wbiły by się w stopy, ale ja miałem na myśli buty typu Nike Waffle XC Spikeless.

Obrazek
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba może ty byś nie założył, ale Toni Krupicka biegał w NB MR790 ze ściętą piętą... i to jest prawdziwy minimalista :ble:
Na poniższych zdjęciach widać, że ten słynny minimalista, ściął piętę w butach, które miały usztywnienie w przedniej części buta :hahaha:
Chłopak zrobił coś na kształt :tonieja: Nike Waffle XC bezkolczastych.
Reszta to już marketing NB.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i w efekcie dostaliśmy coś takiego:

Obrazek

Oczywiście w podeszwie jest nadal "rockplate". :hahaha:

I jeszcze taka ciekawostka:
International Outsole
Note that in some international markets where trail runners demand more traction, such as the UK, New Balance uses a more aggressive NB 840 outsole for the MT101.
ps. NB 840 jest następcą NB 800 buta terenowego ale zasługującego na miano terenowego buta startowo-treningowego.

Reasumując, marketing to potężna machina do prania mózgów. I tak stary pomysł dla sportowców wciśnięto masom jako nowość z nurtu "minimalistycznego". Przykłady wyżej.
Natomiast MT10 jest moim zdaniem bliżej do butów do sportów wodnych niż do MT101 :oczko:

Jeżeli ktoś wymyślił w trendzie tzw. "minimalistycznym" coś nowego, to jest to Nike ze swoimi Nike Free. I tyle w temacie minimalizmu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze: Jeżeli ktoś wymyślił w trendzie tzw. "minimalistycznym" coś nowego, to jest to Nike ze swoimi Nike Free. I tyle w temacie minimalizmu.
:)
Podobne słowa usłyszałem w 2007 roku od Bjoerna Gustaffsona z Currex.de, dosyć doświadczonego gościa w temacie.
A dokładnie brzmiały one: "A truly revolutionary concept is Nike Free".
Ale wtedy to zupełnie jeszcze do mnie nie przemawiało.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kurczę, zoltar, fajnie, że zadajesz sobie trudu, żeby wklejać zdjęcia itd. ale mógłbyś się trochę bardziej liczyć z faktami.

po pierwsze, płytka w kolcach a rockplate w butach przełajowych to dwie różne sprawy.

po drugie, nie ma co się dziwić, że na rynek brytyjski NB wypuszcza buty z agresywniejszym bieznikiem - brytyjskie biegi terenowe mają swoją specyfikę (w skrócie: dużo błota, mało kamlotów) na która trzeba reagować. spójrz sobie na buty brytyjskiego prodicenta - inov8.

po trzecie, MT10 i MT101 to dwie zupełnie inne filozofie tworzenia buta. proponuję lekturę:
http://www.irunfar.com/2012/01/the-maki ... mt110.html

jeżeli naprawdę uważasz, że ścięcie pięty w butach terenowych używanych przez ultrasa czyni je podobnymi do przełajowych kolców, to ciężko nam będzie dalej rozmawiać. wygląd zewnętrzny to nie wszystko.

na koniec propnuję przebiec chociażby 30km w butach do sportów wodnych i w Minimusach. wszelkie wątpliwości co do podobieństwa zostaną rozwiane.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam MT100 i to chyba jedyne buty, za które chętnie zapłaciłbym więcej niż zapłaciłem ;) Ten but to coś dalece więcej niż tylko ścięta podeszwa. Widać i czuć, że to but stworzony przez kogoś kto biega w terenie.

Rockplate, przynajmniej mi, zupełnie nie przeszkadza i nie zauważam jego obecności. Cholewka wsuwana jak skarpeta i bardzo cienka/lekka. Gumowaty a'la zapiętek dopychający stopę do przodu. Przeciwstawny bieżnik na pięcie idealny na szybkich zbiegach. Ja jestem w tych butach zakochany od pierwszego włożenia.

Choć mam świadomość, że często jest tak jak piszesz zoltar, czyli dajemy trochę mniej podeszwy, wywalamy systemy i cena x2 bo to minimalizm..

Do Asicsów nigdy nie mogłem się przekonać, dla mnie to jak bieganie w miskach z kisielem.. Po badaniach widać, że wiele osób lubi taką przesadną amortyzację ale ja nie.
Awatar użytkownika
google
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: No to może bardziej sytuację Nokii :oczko:
Analogia z Nokią jest chyba lepsza. W końcu Asics nadal sprzedaje najwięcej produktów. Ale w Noki uświadomili sobie jaki mają problem. Ciekawe, czy:
1) w Asicsie to rozumieją ? Może rozumieją problem biznesowo (że coś im ucieka) ale nie rozumieją chyba nadal o co w tym trendzie chodzi (patrząc na te ich buty)
2) czy to tylko nam się wydaje, że ten trend ma znaczenie dla globalnych zachowań
pozdrawiam
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

kisio --> haha, bieganie w miskach z kisielem, celne okreslenie. Też mam takie uczucie w moich terenowych Asicsach.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Poznaniu na Expo, spytałem na stanowisku Asicsa (Świat Biegacza), o minimale Asicsa. Jeszcze nie wiedzięli o co chodzi. Spytałem więc o Hypery33. Po obmacaniu, już się dowiedziałem, czemu nie wiedzieli, o co chodzi. Nie wciskają ludziom kitu :bleble:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
hubertp29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56.38

Nieprzeczytany post

Powiem wam tak. Co prawda jestem biegaczem początkującym. Natomiast z uwagą śledzę trendy w budowie obuwia biegowego. Sam w pewnym sensie biegałem w butach minimalistycznych - były to moje początki biegowe. Biegałem w zwykłych sportowych niebiegowych reebokach. I do póki biegałem w terenie, było ok. Ale gdy przerzuciłem się na asfalt, doznałem dość lekkiej kontuzji(wtedy właśnie zainteresowałem się butami biegowymi), przesiadka na kalenji eikiden 50(czy jakoś tak) było jak przesiadka do mercedesa. Super mi się biegało. Teraz mam najtańsze asics'y blakcawk 5(też super). I z mojego punktu widzenia, jako totalnego amatora zdecydowałbym się na buty minimalistyczne, ale tylko do biegania w terenie.
To czego mi brakuje w tej minimalistycznej modzie, to wiarygodnej i rzeczowej informacji o tym kto, gdzie, jak często i kiedy może takich butów używać.
Mogę się założyć, że jak ładnie skomponują reklamę, wywalą porządną cenę za buta, to zaraz będziemy mieli masę dzianych gości co chcieli być trendy u ortopedy...
Ale może się mylę i nic się nie znam...
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę informacji jest, a gdzie Ty ich szukałeś? Choćby Merrell ma na swojej stronie sporą część poświęconą temu, jak się za bieganie w ich butach zabrać. Znaleźć tam można też plan treningowy: http://www.merrell.com/~Uploaded/Assets ... ngPlan.pdf
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ