Jakich serwisów treningowych i programów używacie!

Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A co sądzicie o trainingpeaks?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

jest ok
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może to głupie pytanie, ale nie mam pomysłu jak rozwiązać ten ,,problem". Nie wiem jak wpisywać w tych internetowych dziennikach (używam runlog) trening w którym jest np. 3km rozgrzewki, po czym 10km gdzie mierzę czas. Jest możliwość ustawienia gdzieś, że zmierzony czas nie odnosi się do całego dystansu, żeby mieć i cały dystans przebiegnięty i dobre tempo biegu?
MARKOW
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie ma głupich pytań :oczko:
Dodając wpis biegowy w punkcie "Dystans i czas" masz coś takiego jak "Międzyczasy". Klikasz na "dodaj nowy" i pojawia Ci się tabelka w którą wpisujesz wartości. Możesz dodać tyle elementów ile chcesz różnie je nazywając i dodając kolory klikając na biały prostokąt i tworząc różne rodzaje biegów i wszystkiego innego. Na koniec klikasz "oblicz wartości sumaryczne, runlog automatycznie zlicza Ci całość dystansu i czasu na treningu, ale gdy później po dodaniu wpisu biegowego wejdziesz w okienko treningu będziesz widział tabelkę z dystansami, czasami i poszczególnymi tempami elementów treningu.
Ostatecznie idąc po najmniejszej linii oporu możesz dodać kilka wpisów biegowych jednego dnia, wtedy wszystko będzie traktowane jak osobne biegi.
Mam nadzieję, że wytłumaczenie jest w miarę czytelne i Ci pomoże, no i przede wszytskim, że o to Ci chodziło :oczko:
Obrazek
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

MARKOW pisze:Dodając wpis biegowy w punkcie "Dystans i czas" masz coś takiego jak "Międzyczasy".
Mam podobny problem jak Bartosh_5. Dzięki MARKOW za wyjaśnienie. Ale... czy międzyczasy zachowują się dobrze także wtedy gdy trening importujesz z pliku (np. w formacie GPX) ?
(tzn. czy runlog potrafi "podzielić" plik GPX na podstawie wprowadzonych międzyczasów i sobie to wszystko powyliczać).
Czy jednak międzyczasy są dobre jedynie w przypadku, gdy wprowadzasz opis treningu "ręcznie" ?
krunner
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MARKOW pisze:Nie ma głupich pytań :oczko:
Dodając wpis biegowy w punkcie "Dystans i czas" masz coś takiego jak "Międzyczasy". Klikasz na "dodaj nowy" i pojawia Ci się tabelka w którą wpisujesz wartości. Możesz dodać tyle elementów ile chcesz różnie je nazywając i dodając kolory klikając na biały prostokąt i tworząc różne rodzaje biegów i wszystkiego innego. Na koniec klikasz "oblicz wartości sumaryczne, runlog automatycznie zlicza Ci całość dystansu i czasu na treningu, ale gdy później po dodaniu wpisu biegowego wejdziesz w okienko treningu będziesz widział tabelkę z dystansami, czasami i poszczególnymi tempami elementów treningu.
Ostatecznie idąc po najmniejszej linii oporu możesz dodać kilka wpisów biegowych jednego dnia, wtedy wszystko będzie traktowane jak osobne biegi.
Mam nadzieję, że wytłumaczenie jest w miarę czytelne i Ci pomoże, no i przede wszytskim, że o to Ci chodziło :oczko:
Dzięki, o to mi chodziło, tylko że jeśli wpisuję te elementy biegu, to do każdego i tak muszę podać czas który potem jest uwzględniany w liczeniu średnich czasów na km...a kilka wpisów na dzień skutecznie rozwaliłoby mi wszystkie inne statystyki :)
MARKOW
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50

Nieprzeczytany post

krunner pisze:Mam podobny problem jak Bartosh_5. Dzięki MARKOW za wyjaśnienie. Ale... czy międzyczasy zachowują się dobrze także wtedy gdy trening importujesz z pliku (np. w formacie GPX) ?
(tzn. czy runlog potrafi "podzielić" plik GPX na podstawie wprowadzonych międzyczasów i sobie to wszystko powyliczać).
Czy jednak międzyczasy są dobre jedynie w przypadku, gdy wprowadzasz opis treningu "ręcznie" ?
krunner
Szczerze... nie próbowałem, nie dorobiłem się gps'a...
Bartosh_5 pisze:Dzięki, o to mi chodziło, tylko że jeśli wpisuję te elementy biegu, to do każdego i tak muszę podać czas który potem jest uwzględniany w liczeniu średnich czasów na km...a kilka wpisów na dzień skutecznie rozwaliłoby mi wszystkie inne statystyki :)
Dzienniczek, dzienniczkiem. Można wpisywać jak się chce i co się chce, ważne żebyś sam wiedział o co Ci chodzi. A tego co masz w nogach po treningu i tak najlepszy wpis nie zastąpi :taktak:
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Ok, pobawiłem się tym trochę na jakimś testowym użytkowniku. Jeśli zaczniemy wpisywać międzyczasy to run-log będzie uwzględniał tylko odległości i czasy umieszczone w międzyczasach, a zaimportowany plik będzie zignorowany. Podobnie wszystkie statystyki (ogólne, obuwie) będą liczone wyłącznie z wprowadzonych międzyczasów. Dodam, że wprowadzony ślad trasy będzie dalej dostępny.
pozdr. krunner
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z cyklu: gorzkie żale - czy ktoś podziela zdanie, że nowa wersja Runkeepera ssie i to bardzo? Wygląda na to, że nadali przewagę wyglądowi kosztem użyteczności (przede wszystkim przejrzystości statystyk, ale również proporcji wielkości czcionek i kontrastu kolorów).
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Znacie jakąś aplikację, która daje możliwość ustawienia konkretnego przedziału tempa, np. 5:40-6:00 min/km, a w razie biegu poniżej albo powyżej ustalonego tempa jakoś to sygnalizuje?
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RunKeeper pozwala ustawić konkretne tempo (np. 5.40) i co wybrany interwał czasu lub/i odległości (zależnie co i jak ustawisz) komunikuje ci odchylenie na + lub -.
Ale nie wiem czy to ci wystarczy, bo niestety nie sprawdza chwilowego tempa. Zresztą o to będzie trudno w jakiejkolwiek aplikacji.
Może zmiana interwału komunikatów (distance trigger: minimalny 250m lub time trigger: minimalny 1 minuta) pozwoli ci na w miarę dokładne kontrolowanie tempa.
Awatar użytkownika
Buku85
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kwiat pisze:Znacie jakąś aplikację, która daje możliwość ustawienia konkretnego przedziału tempa, np. 5:40-6:00 min/km, a w razie biegu poniżej albo powyżej ustalonego tempa jakoś to sygnalizuje?
adidas miCoach
Awatar użytkownika
lukaszb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Od prawie dwóch lat Run-Log.com. Na moje potrzeby wystarczający.
mwozniak00
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:32

Nieprzeczytany post

A więc tak:
Korzystam:
Endomondo - Z nim biegam i korzystam automatycznie bo dokładnie wylicza mi trasę i nie mam problemów by współpracował z moim pulsometrem na BT.
Run-log - Ot używam bo polski chodź powiem szczerze że sporo mi w nim brakuje szczególnie jeżeli chodzi o statystyki i import :( Jednakże najbardziej przychylny jestem temu dziennikowi biegowemu :)
Navime - Polski amatorski portal w sumie dobry teraz przechodzący metamorfozę więc zobaczymy co to będzie :)
Garmin Connect - Może nie mam zegarka Garmina (jeszcze) ale kilkoro znajomych tam mam no i może kiedyś... ;)

Zastanawiam się:
Jogger - Prosty dziennik biegowy na Androida napisany przez Polaka. Młody bardzo dobrze zapowiadający się projekt.
RunningAHEAD - zagraniczny portal, bardzo dobry i darmowy
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Który wg Was serwis oferuje najwygodniejszy i najdokładniejszy sposób przeglądania statystyk tętna i prędkości na krótkich dystansach (np. 400 m)? Chodzi mi przede wszystkim o wykresy lapów.

Najczęstsze problemy, które napotkałem to:
- brak możliwości zoomowania wykresów,
- brak kompatybilności zoomowania z przeglądarką (Chrome, Opera),
- ultramałe i niedokładne wykresy,
- brak możliwości przełączania na wykresie między tempem i prędkością,
- brak możliwości przeglądania osobnych wykresów poszczególnych lapów (a nie tylko km-ów).

Przetestowałem do tej pory chyba z 8 najczęściej używanych serwisów i najlepiej spełnia te kryteria wg mnie Strava. Poniżej zrzut ekranu z najdokładniejszej analizy lapu (tu 400 m) - co ciekawe jest ona niedostępna, gdy oznaczę trening jako "Run", a dostępna, gdy oznaczę go jako "Ride" :echech: Niemniej mogę się mylić, więc dobrze spytać doświadczeńszych ;-)

Obrazek

Wiem, że jestem upierdliwy i drobiazgowy, ale pomożecie? ;-)
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ