Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
- barte
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ciekawy jestem jak u Ciebie bedzie wygladala sprawa dokladnosci pomiaru odleglosci bo u mnnie bez kalibracji jest to ~95% tak jak zadeklarowal producent - przy trasie 9.5km (zmierzonej w googlach) pokazuje 10km. blad byc moze jest mniejszy bo przeciez rzeczywisty bieg nie odbywa sie po tak prostej linii jak pomiar w googlach.
w kazdym razie chetnie bym skalibrowal swoj zegarek ale nie wiem gdzie jest w Lodzi jakas darmowa bieznia na ktora z buta mozna wejsc poznym wieczorem.
wczoraj ustawilem trening z interwalami (plan 10 km / 50 min / 3 x tydz / M. Bartoszak - http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422 ), calkiem sensownie to dziala i latwo sie ustawia. podczas biegu kazdy etap sygnalizowany jest dzwiekiem (poprzedzonym odliczaniem) i komunikatem, jest rozgrzewka i schlodzenie ktore przerywamy przyciskiem LAP, w czasie tego treningu mamy dostep do wszystkich parametrow typu tempo, dystans (calosciowy jak i poszczegolnego interwalu (lap), wartosci srednie lapu itd)
w kazdym razie chetnie bym skalibrowal swoj zegarek ale nie wiem gdzie jest w Lodzi jakas darmowa bieznia na ktora z buta mozna wejsc poznym wieczorem.
wczoraj ustawilem trening z interwalami (plan 10 km / 50 min / 3 x tydz / M. Bartoszak - http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422 ), calkiem sensownie to dziala i latwo sie ustawia. podczas biegu kazdy etap sygnalizowany jest dzwiekiem (poprzedzonym odliczaniem) i komunikatem, jest rozgrzewka i schlodzenie ktore przerywamy przyciskiem LAP, w czasie tego treningu mamy dostep do wszystkich parametrow typu tempo, dystans (calosciowy jak i poszczegolnego interwalu (lap), wartosci srednie lapu itd)
-
- Stary Wyga
Biegam z opaską nike+ i stąd moje pytanie odnośnie wspomnianej na samym początku kompatybilności FP z nike +. Czy mozliwe jest abym wykorzystał czujnik z nike do zestawu i to się skomunikuje? Czy ktoś próbował coś takiego zrobić?
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Chodzi ci czy ten czujnik z nike będzie pasował do garmina?? a po co tak kombinować?? skoro jak kupisz garmina to masz czujnik w zestawie....
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
No wsumie masz racje najprościej jak pójdziesz do sklepu garmina i poprosisz o sprawdzenie czy sie łączy z zegarkiem...
-
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie miałem napisać że nic z tego nie wyjdzie. Oba systemy nie zakłócają się więc można prowadzić analizę porównawcząboodzik pisze:Eksperyment przeprowadzony. Próba sparowania z czujnikiem nike nie powiodła się. Czyli wątpliwości rozwiane. Pozdrawiam, szerokości.

Co porównywania dokładności pomiaru to byłbym ostrożny z używaniem google earth. Ideą tego serwisu nie jest dokładność pomiarów.

Michał
10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
Mam takie pytanie zwykle (koło 98%) biegam w terenie co za tym idzie teraz jest dużo błota wody później śniegu więc czy ten czujnik jak to kolega nazwał żartobliwie żuczek
sie nie zepsuje jak sie porządnie zmoczy i zaliczy kąpiel błotna??

-
- Zaprawiony W Bojach
Nie powinien, ja z czujnikiem od fr50 biegałem w wodzie po kostki i nadal działa 

Michał
-
- Wyga
Hej,
super opis zegarka, dzieki. Opinia powyzsza jak i porownania innych zegarkow oraz wad sklonily mnie do zakupu FR60 - na ebayu mozna dorwac okazyjnie juz za 80 euro, lacznie z paskiem do pomiaru HR, krokomierzem i czujnikiem na rower
:):) na dniach przyjdzie paczka i bede testowal, mam nadzieje ze sie sprawdzi, to moj pierwszy taki zegarek 
Pozdruffka!!
super opis zegarka, dzieki. Opinia powyzsza jak i porownania innych zegarkow oraz wad sklonily mnie do zakupu FR60 - na ebayu mozna dorwac okazyjnie juz za 80 euro, lacznie z paskiem do pomiaru HR, krokomierzem i czujnikiem na rower

Pozdruffka!!
Never stop exploring!
- barte
- Stary Wyga
czesc qdrake - milo mi ze opis Ci sie podoba. musze przyznac ze faktycznie znalazles okazyjna oferte za 80euro, mam nadzieje ze zegarek bedzie ok.
ja wczoraj kalibrowalem swojego. dla osob znajacych Łódź napisze ze bieglem 2 kilometrowa petle wkolo Parku Zrodliska:
START-wysepka na pasach przy skrzyzowaniu targowej z pilsudskiego>targowa>fabryczna>przedzalniana>pilsudskiego>wysepka-META
cala trasa wg mapmyrun i mapa.lodz.pl ma 1.99-2km i trzeba pokonac ok.15m roznicy poziomow.
kalibracja:
wybieramy trening-settings-run-footpod-calibrate-auto i biegniemy, dystans na wyswietlaczu po 999m znowu rozpoczyna wyswietlanie metrow od 0 ale bez obaw, na podsumowaniu pokaze caly dystans. co ciekawe kazda sesja kalibracji rowniez zostaje zapisana w pamieci jako trening i pozniej transferowana do komputera, nie ma podczas kalibracji opcji podgladu tempa ani tetna.
moj zegarek pokazal 2065m i cofnalem go do 2000m. pozniej przebieglem jeszcze 2 razy ten dystans i za kazdym razem pokazal 2km w tym samym miejscu tj przy wbiegnieciu na wysepke!
za pierwszym razem bieglem ok.11min za drugim razem troche szybciej bo ponizej 10min. zobaczymy czy po tej kalibracji dokladnosc wskazan na dluzszych dystansach bedzie rownie satysfakcjonujaca (98-100% jak deklaruje producent).
ja wczoraj kalibrowalem swojego. dla osob znajacych Łódź napisze ze bieglem 2 kilometrowa petle wkolo Parku Zrodliska:
START-wysepka na pasach przy skrzyzowaniu targowej z pilsudskiego>targowa>fabryczna>przedzalniana>pilsudskiego>wysepka-META
cala trasa wg mapmyrun i mapa.lodz.pl ma 1.99-2km i trzeba pokonac ok.15m roznicy poziomow.
kalibracja:
wybieramy trening-settings-run-footpod-calibrate-auto i biegniemy, dystans na wyswietlaczu po 999m znowu rozpoczyna wyswietlanie metrow od 0 ale bez obaw, na podsumowaniu pokaze caly dystans. co ciekawe kazda sesja kalibracji rowniez zostaje zapisana w pamieci jako trening i pozniej transferowana do komputera, nie ma podczas kalibracji opcji podgladu tempa ani tetna.
moj zegarek pokazal 2065m i cofnalem go do 2000m. pozniej przebieglem jeszcze 2 razy ten dystans i za kazdym razem pokazal 2km w tym samym miejscu tj przy wbiegnieciu na wysepke!
za pierwszym razem bieglem ok.11min za drugim razem troche szybciej bo ponizej 10min. zobaczymy czy po tej kalibracji dokladnosc wskazan na dluzszych dystansach bedzie rownie satysfakcjonujaca (98-100% jak deklaruje producent).
-
- Stary Wyga
Zakupiony, pierwsze biegi zrobione - nigdy dotąd z taką zabawką nie biegałem i szybko mi pewne rzeczy uświadomił i zweryfikował. Można zacząć trenować z głową.
Mam tylko pytanie do szanownych użytkowników - czy da się ustawić w interwałach trening np. 6km+4km+2km z alarmami tętna czy prędkości w poszczególnych odcinkach (np. BNP w metodzie Skarżyńskiego)? Bo mi się zdaje, że da się ustawiać tylko równe interwały na dystans lub czas plus alarmy i ilość powtórzeń.
Pozdrawiam
Mam tylko pytanie do szanownych użytkowników - czy da się ustawić w interwałach trening np. 6km+4km+2km z alarmami tętna czy prędkości w poszczególnych odcinkach (np. BNP w metodzie Skarżyńskiego)? Bo mi się zdaje, że da się ustawiać tylko równe interwały na dystans lub czas plus alarmy i ilość powtórzeń.
Pozdrawiam
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
Z tego co wiem to tak ja tego nie używam... ale przez komputer chyba trzeba ustawiać.... nie chce wprowadzić w błąd..