Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Pierwszy trening za mną. Wcześniej miałem FR 60,Polara 300sd, Garmina 310, Suunto Ambit, Garmin 910 i teraz Fenix 2 HRM.

Pierwsze wrażenie - O K R U T N I E mały wyświetlacz, choć może nie tyle mały co rozdzielczość bardzo słaba. Przy biegu w tempie 4.30 i wieczorem, miałem problemy przy 3 polach.Przy 2 jakoś ogarniałem, ale mogło by być większe.

1.Przyciski lepsze niż w FR 910.
2.Tempo chwilowe po 10-15 s. Słabo. Jest możliwość "włączenia" zliczania tempa w oparciu o GPS i Opaskę, czy ładuje automatycznie?
3. Podświetlenie czerwone porażka.
4. Czarne tło - gorzej widać cyferki.
5. Problem z parowaniem iphona 4 - do tej pory nie połączyły się.
6. Polskie MENU .... tragedia.

Pomimo tych minusów, jakoś i tak przypadł mi do gustu. Może się przyzwyczaję. A jak nie to Polar V800 ;)
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kilka treningów i tempo chwilowe będzie szybciej łapał, przynajmniej tak się stalo w Fr620. Nie wiem dlaczego ale tak się to dzieje.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze:Pierwsze wrażenie - O K R U T N I E mały wyświetlacz, choć może nie tyle mały co rozdzielczość bardzo słaba. Przy biegu w tempie 4.30 i wieczorem, miałem problemy przy 3 polach.Przy 2 jakoś ogarniałem, ale mogło by być większe
zukow2 pisze:3. Podświetlenie czerwone porażka.
4. Czarne tło - gorzej widać cyferki.
zukow2 pisze:6. Polskie MENU .... tragedia.
Mam te same odczucia jeśli chodzi o wyświetlacz. Przy okazji opisywania błędów będe pisał do garmina o możliwości wprowadzenia opcji wyboru: czarne tło/białe cyfry lub białe tło/czarne cyfry
Po przejściu z 310 i jej super dużego i czytelnego wyświetlacza gdzie nawet przy czterech polach danych wystarczył ułamek sekundy żeby wszystkie dane ogarnąć tutaj mam z tym problem.
zukow2 pisze:Pomimo tych minusów, jakoś i tak przypadł mi do gustu. Może się przyzwyczaję.
No właśnie, najgorsze jest to, że mam to samo :) A dziś pobawiłem się w geocaching - miły dodatek :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Testował już ktoś w pływaniu?
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

bawię się kontrastem i za cholerę nie dam rady ustawić żeby to było w miarę po ludzku widoczne. Wzrok mam dobry ;)
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Testował już ktoś w pływaniu?
Jutro sprawdzę zegarek na Maniackiej Dziesiątce, z tamtąd już tylko rzut beretem do Term Maltańskich ale nie wiem czy będzie mi się chciało basenować ;)

A odnośnie ekranu, powtórzę się - Ambit2 przebija pod tym względem Fenixa2
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możesz napisać w czym ekran A2 przebija F2? Klikałem ostatnio w A2 i się rozczarowałem, zmiana ekranów i nawet cyfr jednej na drugą była podejrzanie opóźniona, takie jakby przenikanie. Dużo gorszy efekt niż w F1/2.

Ogólnie widzę że macie podobne wnioski co do ekranu F2. Było by dobrze z tą opcją odwróconych kolorów. Obawiam się jednak że częściową winę za brak czytelności pod dużym kątem ponosi szybka a la soczewka. W F1 tego nie ma i można czytać najmniejsze cyfry chyba ze 170st.

Czy komuś udało się uzyskać taki ekran http://www.bieganie.pl/img/Buniek/2014_ ... _watch.jpg?
F1 gdzieś to było, tutaj nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przebija w czytelności i jasności. nie mam tutaj na myśli funkcjonalności, zresztą to o czym piszesz to kwestia bardziej softu A2 a nie samego ekranu.

Co do pokazanego ekranu przez Ciebie sam bym chciał wiedzieć jak takie coś ustawić. Albo ekran jak u DCR:
Obrazek
A odwrócenie kolorów moim zdaniem znacznie polepszyło by czytelność tak jak to wygląda na "przerywnikach" treningowych albo na danych "basenowych:Obrazek
Obrazek
Przydała by się też możliwość personalizacji profili jesli chodzi o kontrast, podświetlenie i właśnie wybór "odwróconych" kolorów.
P.S. w ogóle mała zmiana nastapiła na GC - dodane dane dotyczące VO2max (wykresik a la kołowy, trend, dane dla tygodnia, miesiąca, roku)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ekran z 5 polami można. Uzyskać dodając dodatkową stronę w treningu, wtedy na samym dole są do wyboru current lap i Total lap. Oba mają po 5 pól danych.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

z innej beczki:
czy dane dot. satelit pomagające w szybszym łapaniu fixa pobierane są z sieci automatycznie, czy trzeba coś uruchomić?
bo dużej różnicy w szybkości nie zauważyłem...
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Ekran z 5 polami można. Uzyskać dodając dodatkową stronę w treningu, wtedy na samym dole są do wyboru current lap i Total lap. Oba mają po 5 pól danych.
w F2 się chyba jednak tego nie da ustawić
Hansek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze: 5. Problem z parowaniem iphona 4 - do tej pory nie połączyły się.
Łączy od 4s w górę
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ekran 5 pól to change type -> Workouts, tylko się nie wyświetla. Pamiętam ze w f1 dzialal. Ekran z kadencją to Run Dynamics.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:z innej beczki:
czy dane dot. satelit pomagające w szybszym łapaniu fixa pobierane są z sieci automatycznie, czy trzeba coś uruchomić?
z tego co mi wiadomo to żadnej wajchy przestawiać nie trza, robi to z automatu. Ale to tylko moje gdybanie bo póki co żadnego manuala, do którego można by zajrzeć nie ma.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
f.lamer pisze:z innej beczki:
z tego co mi wiadomo to żadnej wajchy przestawiać nie trza, robi to z automatu. Ale to tylko moje gdybanie bo póki co żadnego manuala, do którego można by zajrzeć nie ma.
w 220 i 620 dzieje się to całkowicie automatycznie przy każdym połączeniu z Garmin Connect, zauważalnym śladem, że coś się dzieje jest na krótko wyskakujący dymek z inormacją o wykonanej synchronizacji
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ