Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:52

Nieprzeczytany post

Dziękuję Ci za podpowiedź. Poczekam jeszcze na kilka wypowiedzi i podejmę decyzję. Mam nadzieje słuszna :)
PKO
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Nie ma sprawy. To ze mam Fenixa, nie zmienia faktu że z checią bym tomtoma multisport i suunto czy v800 nie chciał przetestować. Gdyby było mnie stac, kupił bym wszystkie :) Lubie gadżety, ale wybieram te które choć troche znam. Na początku chciałem suunto ale pobiegałem troche z 910xt i okazało się, że wibracje przy treningach interwałowych to coś czego mi w FR305 brakowało bardzo, więc niestety odpadł. V800 jeszcze troche niedopracowany, choć ładnie wyglada. No i lubie miec dostep do GPX/TCX/Fit plików (w F2 to proste jak podpięcie pendrive do komputera) a nie wiem czy polar pozwala juz na zgranie plików do tych formatów. Tomtom nie miał rysowania mapy i waypointów ktore bardzo chciałem mieć. Został Fenix 2 (choć miałem nadzieje ze przetrwam na Fr305 do czasu Fenixa 3 lub 920xt, niestety zdechło mu się kompletnie).
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak jest w tym Fenixie2 z dokładnością wskazywanych parametrów, itp?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przeczytaj cały ten temat. Pamiętaj tylko, że częsciej piszą osoby które maja problemy ze sprzętem niż te które problemów nie mają :) Generalnie chyba najczęstrzym problemem jest "offset" od ścieżki którą faktycznie biegliśmy. Np biegneisz 5 kółek a 4te jest przesunięte np w lewo o 50metrów. Z forum garmina (https://forums.garmin.com/forumdisplay.php?468-fenix-2 ) widze też, że są problemy z ginącymi aktywnościami czy resetowaniem się przy 20% baterii. Cześć z probleów jesto czywiscie przez uszkodzone jednostki ale tez przez bledy uzytkowników. Fenix2 tez ma problemy z dokładnoscią śledzenia przy poruszaniu sie ściezkami pod gęstym "ulistowieniem". Jednak w moim przypadku nie są to problemy dyskwalifikujące. Bardziej boli mnie to, że chwilowe tempo przez to jest niedokładne i nie da się trenować na nie. Ale akurat do tego używam footpoda (przy Fr305 tez uzywalem, ale bylo wiecej mozliwosci "usrednienia" takiego tempa i nie było to potrzebne).

Edit: co do parametrów HR to sie nie wypowiem, bo uzywam MIOlinka zamiast paska HRMrun i to urządzenie tez ma swoje ograniczenia, które znam i sie z nimi godze (paski na klatę piersiową mnie bardzo uczulają).
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
rolba
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kurka-wodna pisze:Dziękuję Ci za podpowiedź. Poczekam jeszcze na kilka wypowiedzi i podejmę decyzję. Mam nadzieje słuszna :)
Hej.
Jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Nie kupiłem jeszcze zegarka, wybór nadal stoi pomiędzy Fenix (1 i 2), Ambit 2, 910 i V800. Jednak po przeczytaniu kilku forów, po konsultacjach PW z użytkownikami, udało mi się zbliżyć z decyzja do jednego modelu, a skoro piszę w wątku o Fenixie 2 to jest to właśnie on. Pomimo pewnych niedociągnięć, ostatecznie zdecyduję się na niego, bo ma kilka fajnych rzeczy, które mnie interesują. Chociaż, przez pewien czas bardzo intensywnie myślałem o Fenixie 1, który chyba w obecnej postaci oprogramowania jest dosyć dobrze dopracowany.
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za wszelaka pomoc. Jest to kupa kasy i nie chce potem żałować.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

czepiacie się F2 że źle rysuje w liściastym, powiększcie i zobaczcie trasę kolegi rysowanej A1, szczególnie w miejscach gdzie biegł i wracał tą sama drogą. https://www.endomondo.com/workouts/393955089/7303596

inny przykład - początek biegu..... https://www.endomondo.com/workouts/392846797/7303596
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

źle rysowany ślad to najmniejsza bolączka F2 (dopóki jest w stanie przeliczyć dobrze dystans i tempo) :)
szalejące tempo to jest dopiero zonk, bez footpoda nie da się tego zegarka na treningach używać.
Do tego inne dziwne problemy. Ostatnio np. w trakcie wycieczki rowerowej po 40 km nagle stracił łączność z czujnikiem kadencji/prędkości (to nie pierwszy raz). Gdy już udało mi się go z powrotem sparować ni stąd ni zowąd dodał sobie do przejechanego dystansu 20km a te 4 dodane okrążenia miały średnią prędkość od 190km/h do 18 tyś. km/h (zliczył dwa takie okrążenia). Nieźle co nie ;) koniec końców z pokonanych 103 km zegarek zrobił sobie 123 km :) do tego przy dłuższych aktywnościach (powyżej 3-4 godzin) zegarek momentami się zawiesza (ale rejestruje dane) i nie reaguje na przyciski - wraca do żywych po jakichś 1-2 minutach ale po jakimś czasie znowu zapada w krótki sen :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi (odpukać ) anomalia z niestabilnością, resetowaniem się już nie zdarzają. Czasem zdarzy się w liściastym że coś ślad "wygnie" ale z tego co obserwuję konkurencję tyczy się to wszystkich urządzeń GPS. Oczywiście nie usprawiedliwia to takich zdarzeń jak ktos zamieszczał jak ucieczka śladu na bieżni i malowanie okrążenia obok niej :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pozostaje jeszcze kwestia bezużytecznego trybu ultratrac - pomijające bezsens wynikający z braku możliwości sparowania w tym trybie czujników ant+, to jest jeszcze kwestia makabrycznego wręcz rysowania śladu i potwornego przekłamania w dystansie :) a próbowałem ten tryb tylko w ustawieniu 5sek., strach pomyśleć co się dzieje przy niższym interwale :) i jeszcze rzecz, która mnie dodatkowo skusiła przy kupnie czyli tryb geocaching.... przy dokładności tego zegarka także bezużyteczny :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja miałem chodzić na basen.... ale odkąd mam F2 jakoś nie było okazji :) może jesienią-zimą coś się uda :)
kurka-wodna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To co warto wydać tyle hajsu na tefo fenixa2? Może 910 to dobry wybór by był też co doradzicie?
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Uprzejmie donoszę...

Mój F2 (numer zaczynajacy się od 2....) sprawiający problemu w czwartek wysłany do serwisu. Odleżał się na hubie UPS przez długi weekend i dziś (środa) dostałem nówkę sztukę 3N. Co do softu, bo kilka osób mówiło o sofcie v 3.5 - taki też miałem w zegarku 3Q. Zrobiony update do v3.7 i jutro i w weekend zobaczymy jak się będzie sprawował.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kurka-wodna pisze:To co warto wydać tyle hajsu na tefo fenixa2? Może 910 to dobry wybór by był też co doradzicie?
a do czego Ci właściewie zegarek potrzebny, czego po nim oczekujesz i jakie funkcje będziesz w nim wykorzystywał?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moj 3N te dotarl z softem 3.50.
Skaczące tempo widzialem tez przy 910xt (sam trenowalem) i 310xt (brat i kumpel). Tylko na 305 dało sie uzywac tempa chwilowego bo mozna bylo sobie ustawic "smoothing" (wygładzanie?) w o ile pamietam 5 lub 6 stopniach. Oczywiscie wtedy tempo zmienia sie z pewnym lagiem ale da sie juz trenowac. Jak ktos powaznie trenuje to i tak predzej czy pozniej footpoda uzywa (w koncu kadencja to wazny wskaznik prawidlowej postawy biegowej).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ