PUMA FAAS 500
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy.
Biegałem dzisiaj pierwszy raz w Faasach 500 (ok 14km, średnio 5,30 min/km) i generalnie odczucia jeżeli chodzi o pracę buta i swobodę biegu bardzo pozytywne. Natomiast problem mam taki że buty obcierają mnie od spodniej strony kostki śródstopia (tej kostki przy dużym palcu), nie z boku ale od spodu. Rozmiar 42.5 dobrałem z myślą o dłuższych wybieganiach (wkładka dłuższa o 0,8cm od stopy).
Dodam że zacząłem nie dawno amortyzować śródstopiem i w tych butach biegło mi się rewelacyjnie poza faktem tych otarć.
Co o tym sądzicie i czy z czasem but może się dopasować?
Biegałem dzisiaj pierwszy raz w Faasach 500 (ok 14km, średnio 5,30 min/km) i generalnie odczucia jeżeli chodzi o pracę buta i swobodę biegu bardzo pozytywne. Natomiast problem mam taki że buty obcierają mnie od spodniej strony kostki śródstopia (tej kostki przy dużym palcu), nie z boku ale od spodu. Rozmiar 42.5 dobrałem z myślą o dłuższych wybieganiach (wkładka dłuższa o 0,8cm od stopy).
Dodam że zacząłem nie dawno amortyzować śródstopiem i w tych butach biegło mi się rewelacyjnie poza faktem tych otarć.
Co o tym sądzicie i czy z czasem but może się dopasować?
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Pierwszy raz spotykam się z takim miejscem otarcia... Czy wsześniej to miejsce było podrażnione?
Może winne były skarpetki? Proszę spróbować na kolejnym treningu. But powinien dopasować się do stopy, ale proszę sprawdzić, czy wkładka jest dobrze włożona? Czy na pewno nie ma jakieś wady fabrycznej buta.
Może winne były skarpetki? Proszę spróbować na kolejnym treningu. But powinien dopasować się do stopy, ale proszę sprawdzić, czy wkładka jest dobrze włożona? Czy na pewno nie ma jakieś wady fabrycznej buta.
-
- Rozgrzewający Się
Wyciągnąłem wczoraj wkładkę (szkoda że tego nie zrobiłem w sklepie - człowiek uczy się całe życie) i położyłem na niej stopę,. Okazało się że wkładka jest za środkową częścią stopy idąc w kierunku palców dodatkowo lekko podcięta, tak że na krótkim odcinku stopa (właśnie w okolicach kostki) schodzi mi z wkładki i ociera się w tym miejscu o krawędź wkładki (ew. szwy - jeszcze muszę sprawdzić czy wkładka w bucie przykrywa wszystkie szwy). Porównywałem kształt tej wkładki z kształtem wkładki w glide'ach (w których do tej pory biegałem) i tam ten odcinek łączący środkową część stopy z palcami idzie bardziej prosto tak że cała stopa mieści się na wkładce. Pytanie czy wszystkie wkładki są wycięte w ten sposób czy jest to jakaś wada danej partii i czy coś takiego może być podstawą do reklamacji. Z drugiej strony czy ktoś z szanownego towarzystwa może mi polecić jakieś wkładki zamienne, bo bez wymiany wkładek raczej się nie obejdzie.
-
- Dyskutant
Może to kogoś zainteresuje, ale w outlecie Fashion House w Piasecznie Pumy Faas 500 można kupić za 129 zł. I to w miarę "ludzka" rozmiarówka - od 40 do 43 (albo nawet 44, nie pamiętam) praktycznie co pół numeru. Wczoraj było jeszcze sporo par na półce.
PS. Jako że jest to mój pierwszy wpis na tym forum to oprócz ofcjalnego powitania chciałbym również oświadczyć, że nie jestem w żaden sposób powiązany ani z firmą Puma, ani z Fashion House. Po prostu: byłem, zobaczyłem, kupiłem, dzielę się wiedzą. Pozdrawiam
PS. Jako że jest to mój pierwszy wpis na tym forum to oprócz ofcjalnego powitania chciałbym również oświadczyć, że nie jestem w żaden sposób powiązany ani z firmą Puma, ani z Fashion House. Po prostu: byłem, zobaczyłem, kupiłem, dzielę się wiedzą. Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
My już takich znamy wichrzycieli - napiszą narobią smaku - a później sie okaże że nie ma. Cena rewelka aż się wierzyć nie chce - ze przy rozmiarówce 40-43 coś w takiej cenie jest do wyrwania. tylko pogratulować.
- JayJay
- Wyga
- Życiówka na 10k: 48:33
byłem, zobaczyłem, zakupiłem buty rewelka, a w tej promocyjnej cenie chyba bezkonkurencyjne.
-
- Zaprawiony W Bojach
Witam
Zakupiłem kilka tygodni temu Faas 500 celem sprawdzenia co i jak. Przebiegłem w nich około 150 km do tej pory w tym 2 HM - Szamotuły i Kościan
o sobie waga w granicach 80-82 kg
Garść wrażen:
jakość wykonania jak u Pumy na duzy plus.
jakość biegu Nie jestem fanatykiem żadnej idei czy to biegania naturalnego , minimalistycznego itd Biegam jak wychodzi Na pewno jedno zwróciło ma uwage ze na zdjeciach widzę że ladowanie jest bardzeij na srodstopie ( staram sie tak biegać ale na innych zdjeciach w innych butach to jednak jest z piety ale to tez byc moze kwestia zmeczenia ? )
Amortyzacja jak na moją wage jest tak sądze ok ale gdybym miał Faas 800 to sądzę ze byłoby lepiej Dzień po HM czuje zdecydowanie kolana jak i piszczele. Ponadto po HM w Kościanie obtarcie palucha i babel na krawedzi styku stopy z wkładką. Tutaj myślę ze jednak przyczynia się do tego ma nadpronacja i stosunkowo szeroka stopa.
Podsumowujac: uważam ze dla osób z taką waga jak moja jednak lepsze byłyby Faas 800
Na pewno sa niezłym pomysłem na 10km czy tez 15km.
Zakupiłem kilka tygodni temu Faas 500 celem sprawdzenia co i jak. Przebiegłem w nich około 150 km do tej pory w tym 2 HM - Szamotuły i Kościan
o sobie waga w granicach 80-82 kg
Garść wrażen:
jakość wykonania jak u Pumy na duzy plus.
jakość biegu Nie jestem fanatykiem żadnej idei czy to biegania naturalnego , minimalistycznego itd Biegam jak wychodzi Na pewno jedno zwróciło ma uwage ze na zdjeciach widzę że ladowanie jest bardzeij na srodstopie ( staram sie tak biegać ale na innych zdjeciach w innych butach to jednak jest z piety ale to tez byc moze kwestia zmeczenia ? )
Amortyzacja jak na moją wage jest tak sądze ok ale gdybym miał Faas 800 to sądzę ze byłoby lepiej Dzień po HM czuje zdecydowanie kolana jak i piszczele. Ponadto po HM w Kościanie obtarcie palucha i babel na krawedzi styku stopy z wkładką. Tutaj myślę ze jednak przyczynia się do tego ma nadpronacja i stosunkowo szeroka stopa.
Podsumowujac: uważam ze dla osób z taką waga jak moja jednak lepsze byłyby Faas 800
Na pewno sa niezłym pomysłem na 10km czy tez 15km.
- moonfall84
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52:00
chcecie powiedzieć że nr 40-43 są trudno dostępne?axell pisze:My już takich znamy wichrzycieli - napiszą narobią smaku - a później sie okaże że nie ma. Cena rewelka aż się wierzyć nie chce - ze przy rozmiarówce 40-43 coś w takiej cenie jest do wyrwania. tylko pogratulować.
To dlaczego ja nie mogę nigdzie 46-46 i 2/3 upolować? :D a niższe zawsze są.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam pytanie do osób biegających w Puma Faas 500 (w pierwszej wersji, nie v2). Czy cholewka, która jest dosyć mocno zabudowana, nie jest zbyt ciepła i zbyt słabo oddychająca? Mam tu na myśli szczególnie użytkowanie w okresie letnim...
-
- Zaprawiony W Bojach
jest zdecydowanie zbyt ciepło, powyżej 20 stopni jest sauna. największa wada buta.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za odpowiedź Czyli będę musiał pomyśleć jednak o czymś innym na letnie bieganie...Qba Krause pisze:jest zdecydowanie zbyt ciepło, powyżej 20 stopni jest sauna. największa wada buta.
-
- Zaprawiony W Bojach
wpadnij do mnie przymierzyć SKORY zapraszam!
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Faktycznie, ciepło jest bardzo mocno odczuwalne, ale z tym, że już przy 20paru stopniach, to bym nie przesadzał. Wiele zależy od intensywności biegu, nasłonecznienia danego dnia. U mnie tragedia się zaczyna kiedy jest dużo słońca, przy nawet 22-24 stopniach, ale przy nieogromnym nasłonecznieniu jest okej. Faktem jest jednak, że cholewka niestety jest zabudowana i boję się, że przy najwyższych temperaturach (to pierwszy sezon moich Faasów) - 30+ stopni C - może być męka.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Fakt, bywa w nich ciepło, ale nie dramatyzowałbym. W pierwszej wersji przebiegłem maraton w dość piekielnej temperaturze i dały radę - stopom absolutnie nic nie było. W sumiewarunki były takie, że gotujące się nogi były najmniejszym problemem Najlepiej przekonać się własnej skórze.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy
Blog treningowy