Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mój zegarek miał i ma problem z ręczną kalibracją.
Robiłem już z nim cuda po konsultacjach z Sportkonsulting. Odległość podaje z footpoda, ale chyba ona powinna być weryfikowana jeśli odchylenia są znaczne od GPS.
Jak zmieniałem współczynnik wg porad serwisu, to na trasie 10km potrafił się pomylić przeszło 2km.
Możliwe, że u mnie coś jest nie tak.
Będę reklamował zegarek, tym bardziej, że ostatnio sypie "fatall error'ami".
Wysłane z mojego MI 3W .
Robiłem już z nim cuda po konsultacjach z Sportkonsulting. Odległość podaje z footpoda, ale chyba ona powinna być weryfikowana jeśli odchylenia są znaczne od GPS.
Jak zmieniałem współczynnik wg porad serwisu, to na trasie 10km potrafił się pomylić przeszło 2km.
Możliwe, że u mnie coś jest nie tak.
Będę reklamował zegarek, tym bardziej, że ostatnio sypie "fatall error'ami".
Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czujnik (footpod) daje dużą dokładność chwilowego pomiaru dystansu, ale błędy (nigdy pomiar nie jest idealny) w dłuższym czasie się kumulują. GPS daje małą dokładność chwilowego pomiaru, ale błędy w dłuższym czasie się niwelują i wskazania nie zależą od tempa ani nawierzchni. Stąd footpod lepiej pokazuje chwilowe tempo (na podst. chwilowego dystansu), a GPS lepiej zlicza całkowity dystans. (pomijając pewne przypadki skrajne typu bieganie 10km stałym tempem na stadionie)Matxs pisze:Temat czujników inercyjnych był nie raz tu poruszany na bieganie.pl Z doświadczenia powiem, że są cholernie dokładne jak biegniemy tempem jakim kalibrujemy, jak jednak pobiegniemy wolniej czy szybciej to najlepszy jest dystans od GPS. Jestem użytkownikiem RS 800CX i tu jak jest czujnik, to GPS tylko służy do rysowania mapy biegu, a to błąd Polara wg mnie. Po kalibracji pobiegłem szybszym tempem 15 km i rozbieżność było ponad 1.3 km! Od tej pory nie ufam tym czujnikom podczas biegów tempem innym niż kalibracyjne. Z tego co wiem, to V800 potrzebuje czujnik do kadencji, długość kroku (jak w moim rs) i testów skokowych. A wogóle mam wrażenie, że S1 byl dokladniejszy od S3 (teraz bluethoot smart).... .
Charm pisze, że dystans od GPS V800 bierze a Kiew, że z czujnika.... Więc jak?
Polar może realizować pomiar prędkości i dystansu (niestety zawsze oba razem) na podstawie albo GPS, albo footpod-a. Na razie tylko Garminy potrafią wskazywać prędkość z footpoda, a dystans z GPS.
W aktualnej wersji firmware kadencja jest wyliczana ze wskazań wewnętrznego akcelerometru i pomiar jest dość dokładny. Tak więc jeśli używamy odległości GPS, to footpod można sobie odpuścić do czasu gdy (jeśli w ogóle) zegarek będzie mógł pokazywać z niego prędkość chwilową, niezależnie od dystansu z GPS.
-
- Wyga
No nie wiem, ja tego używam i u mnie to działa. Inna sprawa, że trasa i odległość w wodach otwartych są beznadziejnie niedokładne. Zamiast prostych linii Polar rysuje elipsy i dystans potrafi być nawet o 50% dłuższy.tomhusky pisze:..."Triathlon w części pływania w wodach otwartych" nie posiada i nie można ustawić zapisu gps tylko pokazuje samą kadencję i czas?
Inna sprawa że ostatnio we Flow coś jest poknocone z profilem Triathlon (np. problem z edycją ekranów) i być może stąd kłopot.
- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
Zgadzam się z grabkiem. Mam kolejne pytanie. Czy poprzez polarflow można ustawić więcej niż 5 stref pulsu. Biegam metodą Joe Friel i tam stref jest 7.
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:30
- Życiówka w maratonie: 3:37
To ja tez z innej beczki mam pytanie:
Czy komuś się udało osiągnąć czas pracy zbliżony do maksymalnego co podaje producent?
U mnie ostatnio Rzeźnik w 13h, potem jeszcze dwa treningi po godzinie i koniec baterii (wszystko bez czujniki tętna było biegane i w trybie zapisu oszczednego)...
Może trzeba coś ustawić o czym nie mam pojęcia ?
Czy komuś się udało osiągnąć czas pracy zbliżony do maksymalnego co podaje producent?
U mnie ostatnio Rzeźnik w 13h, potem jeszcze dwa treningi po godzinie i koniec baterii (wszystko bez czujniki tętna było biegane i w trybie zapisu oszczednego)...
Może trzeba coś ustawić o czym nie mam pojęcia ?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Na ultra należy w opcjach GPS ustawić oszczędzanie baterii.
Wysłane z mojego MI 3W .
Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak z innej beczki - robiliście polarowe testy? Próbowałam dzisiaj zrobić parę razy, i za każdym razem mam komunikat "Test nieudany. Sprawdź, czy pasek nadajnika jest wilgotny."
Co robię nie tak? Pasek jest wilgotny, dobrze przylega, bateria ok, nigdy nie miałam problemów ze złamaniem tętna itd....
Co robię nie tak? Pasek jest wilgotny, dobrze przylega, bateria ok, nigdy nie miałam problemów ze złamaniem tętna itd....
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:23
Robię ortostatyczny i wydolności co tydzień, nigdy żadnych problemów.
Hmmm...
A spróbuj uruchomić teraz na próbę aktywność biegową - zegarek widzi pulsometr?
Bo może tu leży przyczyna, że akurat kiedy chciałaś robić testy to coś się rozjechało w komunikacji między urządzeniami.
Hmmm...
A spróbuj uruchomić teraz na próbę aktywność biegową - zegarek widzi pulsometr?
Bo może tu leży przyczyna, że akurat kiedy chciałaś robić testy to coś się rozjechało w komunikacji między urządzeniami.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Cały czas widzi, przez powiedzmy połowę robi, wskaźnik dochodzi do połowy i wyskakuje komunikat....
-
- Wyga
Acha. Z pierwszego opisu nie wynikało (przynajmniej dla mnie), że on zaczyna w ogóle test.
Przykro mi, to nie mam pomysłu. Mi się to nigdy nie przytrafiło.
Może pozostaje Ci wykonanie klasycznych dla informatyków działanie "włącz/wyłącz", czyli wyjęcie na chwilę baterii z pulsometru, a przede wszystkim miękki reset Polara i jego synchronizacja z Flow?
Przykro mi, to nie mam pomysłu. Mi się to nigdy nie przytrafiło.
Może pozostaje Ci wykonanie klasycznych dla informatyków działanie "włącz/wyłącz", czyli wyjęcie na chwilę baterii z pulsometru, a przede wszystkim miękki reset Polara i jego synchronizacja z Flow?
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
hmmm, znalazłam taki opis...
w młodości miewałam niewielką arytmię spoczynkową, więc może to jest przyczyna - spróbuję tak jak napisali na siedząco, albo w inny dzień, kiedy faktycznie nie będę aż tak zestresowana (chwilowo nie jest to najlepszy okres w moim życiu pod wzgledem psychicznym...)The test has been developed for healthy adults aged 20-65 years. If your heart beat reading or 'Heart rate found' text is shown on the display before the test, but the test still fails, it may be caused by cardiac arrythmia. Certain types of cardiac arrythmia (many abnormal heart beat intervals) may cause failure of the test. These include e.g. atrial fibrillation or flutter, atrioventricular conduction block, and sinus arrythmia.
Also healthy people may, however, have occasional cardiac arrythmia that leads to failure of the test. These situations are rare, and usually have to do with stress. It is advised to repeat the test when you are less stressed. Sometimes carrying the test out in a sitting position decreases the arrythmia and the test succeeds.
-
- Wyga
łomatko! Lepiej, żeby to nie był ten przypadek a jakaś zwiecha systemu w Twoim zegarku!
A co do nastroju - przytul sobie jakiegoś małego kociaka. Zaglądnąłem dziś rano w Twój profil i widzę, że łączy nas uczucie żywione wobec tych zwierzaków.
Z tym, że Ty opiekujesz się dziesiątkami, my w domu mamy ledwie dwa
Trzymaj się!
A co do nastroju - przytul sobie jakiegoś małego kociaka. Zaglądnąłem dziś rano w Twój profil i widzę, że łączy nas uczucie żywione wobec tych zwierzaków.
Z tym, że Ty opiekujesz się dziesiątkami, my w domu mamy ledwie dwa
Trzymaj się!
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niestety od jakiegoś czasu wolontariat zdecydowanie mniej aktywny - nie ogarniałam już czasowo zwłaszcza kwestii logistyczno-dojazdowych.....
a w domu też mam dwa kochane burasiatka
no, ja też mam nadzieję, że to tylko kwestie sprzętowe, ale arytmię miałam i pewnie mam nadal, zauważyłam to z 15 lat temu, przebadano mnie na wszystkie strony, stwierdzono, że "ten typ tak ma", bo poza tym badania były wręcz książkowe, a niewielka arytmia pojawiała się tylko przy całkowitym braku wysiłku, właśnie na leżąco - tętno spada mi wtedy do ok 55, ale pojawiają się czasem "dodatkowe" uderzenia, jak tętno wzrasta, tzn robię cokolwiek, to już tego efektu nie ma, ekg wysiłkowe idealne, tylko hrmax bardzo wysokie (zarejestrowane 213... przy 200-205 spokojnie robię interwały)
spróbuję się potestować w weekend, a nie w krótkiej przerwie w pracy, i jak nie będę co chwilę dostawała służbowych maili, telefonów, i ogólnie będę nieco spokojniejsza
a w domu też mam dwa kochane burasiatka
no, ja też mam nadzieję, że to tylko kwestie sprzętowe, ale arytmię miałam i pewnie mam nadal, zauważyłam to z 15 lat temu, przebadano mnie na wszystkie strony, stwierdzono, że "ten typ tak ma", bo poza tym badania były wręcz książkowe, a niewielka arytmia pojawiała się tylko przy całkowitym braku wysiłku, właśnie na leżąco - tętno spada mi wtedy do ok 55, ale pojawiają się czasem "dodatkowe" uderzenia, jak tętno wzrasta, tzn robię cokolwiek, to już tego efektu nie ma, ekg wysiłkowe idealne, tylko hrmax bardzo wysokie (zarejestrowane 213... przy 200-205 spokojnie robię interwały)
spróbuję się potestować w weekend, a nie w krótkiej przerwie w pracy, i jak nie będę co chwilę dostawała służbowych maili, telefonów, i ogólnie będę nieco spokojniejsza
-
- Wyga
Niestety nie ma takiej możliwości tak samo jak nie ma możliwości ustawienia tempa/stref tempa dla treningu wg Danielsa.Matxs pisze:Czy poprzez polarflow można ustawić więcej niż 5 stref pulsu. Biegam metodą Joe Friel i tam stref jest 7.
Wygląda na to, że tę część systemu projektował ktoś, kto nigdy nie trenował wg żadnego planu.
-
- Wyga
W tej chwili Bluetooth (w odróżnieniu od ANT+) obsługuje jedynie połączenia 1 do 1. "Tętno widoczne dla innych urządzeń" jest "kombinacją" Polara tylko do użytku z systemami Polar Club i z normalnymi odbiornikami nie działa. Jeśli bardzo Ci zależy, możesz usunąć parowanie H7 z zegarka i sparować H7 z telefonem. Zegarek powinien złapać sygnał 5kHz GymLink (którego używa przy pływaniu bo Bluetooth wtedy nie działa). GymLink nie jest tak dokładny jak Bluetooth i nie będą w tym trybie działały testy, ale do treningu powinien wystarczyć.Klimo pisze:Słuchajcie, mam problem, zacząłem na próbę podczas biegania używać Runkeepera i Endomondo na zmianę i naprawdę podobają mi się w słuchawkach podsumowania odcinka, tempa itd. Pas HR od Polara znakomicie łączy się z obiema aplikacjami i obie widzą tętno, ale tylko jeśli nie ma włączonego pomiaru na zegarku i na odwrót: jeśli włączysz trening na zegarku na aplikacji już nie ma tętna. W ustawieniach w Polar Flow włączyłem, że tętno z pasa ma być widoczne dla innych urządzeń. Pytanie, czy coś źle robię, czy rzeczywiście nie da się, żeby pomiar tętna był możliwy jednocześnie przez np. Endomondo i zegarek?