usiadz, policz do 10 i poczekaj az ci przejdzie...WojtekM pisze:nieważne za co!!! rośnie we mnie sprzeciw!!!
Buty i technika biegu.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Qba,Qba Krause pisze:no tak, pierdzielić sens artykułu, znajdźmy sobie JEDEN komentarz, ktory potwierdza nasze widzimisię. gratuluję wytrwałości w budowie spójnego świata. a to, że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością?
e tam...
pierdzielić, że komentator pracował dla asicsa, najbardziej skostniałej firmy na świecie, dla której odejście od podziału butów pod względem tzw. pronacji /supinacji jest ogromny ciosem.
pierdzielić brak logiki w komentarzu, chociażby w postulacie o niestosowanie kwantyfikatorów ogólnych przez autora i stosowaniu ich przez komentatora.
ważne, by nie przyznawać się do błędu.
nawet w Biblii znajdziemy skrajnosci, lub doszukamy sie tego co nam odpowiada.
Twoje podejscie do tego co jest dobre w Twoim przypadku dziala, bo w to wierzysz.
Jednak nie mozna krzywdzic innych i mowic, ze cos innego jest zle. Jest inne, i tyle.
Wracajac do komentarza tego podiatry, prosze powiedz czego doszukales sie w nim co jest mylace, lub wedlug Ciebie bez sensu?
Pozdr
- gener
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 58:17
Myślę, że należy biegać w różnego rodzaju obuwiu z serii biegowych. Ja naparzalem w asics które byly dopasowane idealnie do rozmiaru i schodzą mi paznokcie z 2 palca (obok największego) na obu nogach. Teraz kupiłem adidki już o numer większe i nie czuje ucisku na żaden palec biega się ok długie dystanse do 20km. Nie oznacza to ze asicsy odstawilem. Odnoszę wrażenie, że są szybsze. Na krótsze dystanse z pewnoscia sie nadadza.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
-
- Wyga
I oto wlasnie chodzi.gener pisze:Myślę, że należy biegać w różnego rodzaju obuwiu z serii biegowych. Ja naparzalem w asics które byly dopasowane idealnie do rozmiaru i schodzą mi paznokcie z 2 palca (obok największego) na obu nogach. Teraz kupiłem adidki już o numer większe i nie czuje ucisku na żaden palec biega się ok długie dystanse do 20km. Nie oznacza to ze asicsy odstawilem. Odnoszę wrażenie, że są szybsze. Na krótsze dystanse z pewnoscia sie nadadza.
Ty sam decydujesz w czym chcesz biegac, i dopasowywujesz to pod siebie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Witam Was
Myślę, że to odpowiedni tematy by się niego podpiąć... , ale czytac go skończyłem na 3-ej stronie, z powodu niepotrzebnych przepychanek
Otóż mój problem polega na tym, że dwa tygodnie temu ortopeda z powodu mniejszych odległości między kręgami w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, kategorycznie zabronił mi biegać, ale jeśli już to buty z dużą amortyzacją albo najlepiej na boso po plaży, ale też takiego biegania odradza...
Ja zbyt bardzo to moje bieganie pokochałem by zrezygnować, ale świadomy ryzyka chcę je zminimalizować jak tylko się da.
Moja wielka prośba do Was o to jakie buty powinienem zakupić ?
Biegam ponad rok w nike pegasus 29
Teraz mam troszkę różnych myśli w głowie, bo wynika z tematu, że ''asiksy'' i inne ''busty'' i ich amortyzacja to jedna wielka ściema!
Bardzo proszę o podpowiedzi w czym i jak powinienem biegać?
pozdrawiam serdecznie

Myślę, że to odpowiedni tematy by się niego podpiąć... , ale czytac go skończyłem na 3-ej stronie, z powodu niepotrzebnych przepychanek

Otóż mój problem polega na tym, że dwa tygodnie temu ortopeda z powodu mniejszych odległości między kręgami w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, kategorycznie zabronił mi biegać, ale jeśli już to buty z dużą amortyzacją albo najlepiej na boso po plaży, ale też takiego biegania odradza...
Ja zbyt bardzo to moje bieganie pokochałem by zrezygnować, ale świadomy ryzyka chcę je zminimalizować jak tylko się da.
Moja wielka prośba do Was o to jakie buty powinienem zakupić ?
Biegam ponad rok w nike pegasus 29
Teraz mam troszkę różnych myśli w głowie, bo wynika z tematu, że ''asiksy'' i inne ''busty'' i ich amortyzacja to jedna wielka ściema!
Bardzo proszę o podpowiedzi w czym i jak powinienem biegać?
pozdrawiam serdecznie
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
majak przede wszystkim idź do lekarza sportowego (najlepiej takiego od urazów w LA)... jeśli ten również stwierdzi, że nie powinieneś biegać to... kup rower albo pływaj 

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
- Zaprawiony W Bojach
Byłem w klinice typowo sportowej carolina center...
Dalej pytam w czym i jak powinienem biegać by było najbezpieczniej?
Dalej pytam w czym i jak powinienem biegać by było najbezpieczniej?
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
to wybacz, ale zadajesz głupie pytanie. Nie powinieneś w ogóle biegać i tyle. Nie jesteś pierwszą osobą której się taka przykrość przydarza. Cudowne buty to występują tylko w bajkach. Żadne buty nie wyleczą ci kręgosłupa, chociaż są tacy co twierdzą, że buty minimalistyczne leczą.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
-
- Zaprawiony W Bojach
zoltar7 pisze:to wybacz, ale zadajesz głupie pytanie.
Oki, sorrki. Nie pytam o cudowne buty, tylko o te które według Was(doświadczonych biegaczy)byłby najlepsze.zoltar7 pisze:Cudowne buty to występują tylko w bajkach.
Ale oki, przepraszam, nie ma tematu.
pozdrawiam serdecznie
-
- Zaprawiony W Bojach
warto zdanie lekarza skonfrontować z innym, buty są tutaj najmniej ważne i oczywiście, można doradzać, ale na końcu, kiedy będziesz wiedział, że da się biegać bezpiecznie.
- kszor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:24
- Życiówka w maratonie: 03:28:44
Mi to samo lekarz powiedział jakieś 18 lat temu(ta sama diagnoza).Nie biegać!!Ewentualnie popływać mogę.Od tamtej pory zdążyłem zagrać kilka sezonów.Potem trochę bumelowałem,a jak już "urosłem",to zacząłem biegać(5 lat temu).Do teraz zaliczyłem kilka calaków,kilkanaście półcalaków,kilka triathlonów...W tym roku będzie cały Iron.
Właściwie to kręgosłup mnie bolał jak bumelowałem....
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki, że poprawnie zrozumiałeś sytuacjęQba Krause pisze:warto zdanie lekarza skonfrontować z innym, buty są tutaj najmniej ważne i oczywiście, można doradzać, ale na końcu, kiedy będziesz wiedział, że da się biegać bezpiecznie.

Więc dalej chciałbym zapytać co w moim przypadku będzie lepsze?
a)powoli, stopniowo próbować biegac boso-ucząc się tym samym poprawnej techniki biegu, która wymusi bieganie ze śródstopia, potem ewntualnie zakupić jakieś buty minimalistyczne(bo raczej w zimę biegał boso nie będę)?
b)postawić na buty z dobrą amortyzacją ?
c)-dodasz coś od siebie?
d)-kto to może wiedzieć ?
Tak dla ścisłości ja mam jeszcze pęknięty krąg gdzieś tam w odcinku lędźwiowym...kszor pisze:Mi to samo lekarz powiedział jakieś 18 lat temu(ta sama diagnoza).Nie biegać!!Ewentualnie popływać mogę.Od tamtej pory zdążyłem zagrać kilka sezonów.Potem trochę bumelowałem,a jak już "urosłem",to zacząłem biegać(5 lat temu).Do teraz zaliczyłem kilka calaków,kilkanaście półcalaków,kilka triathlonów...W tym roku będzie cały Iron.
kszor, a Ty jak biegasz? i przede wszystkim w czym?