PUMA FAAS 500
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1,42
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum i szukam głównie informacji bo nie jestem doświadczonym biegaczem. Zamierzam kupić dobre i uniwersalne buty do biegania. Z zakupem czekam do poświątecznych wyprzedaży bo nie mam zamiaru wydać fortuny na buty. Trochę szperam w necie i zainteresowały mnie pumy faas'y 500 (neutral, dobra amortyzacja). Dziś byłem w centrum handlowym, zaszedłem do salonu pumy i mieli: za 399 PLN . Ale nie o to mi chodzi (czekam przecież na okazję) tylko o to, że przymierzyłem jednego buta i nie czułem tej wygody i dopasowania. But lekki, miękki ale cały problem w tym, że przy stąpaniu czuję lekki ucisk pod przednią częścią stopy. Teraz o mnie: biegam na razie w tanich, prostych butach adidasa (model Vanquish -dlatego chcę kupić buty do biegania z prawdziwego zdarzenia) i po dłuższym i bardziej intensywnym biegu odczuwam lekki ból właśnie w przedniej części podbicia stopy. Jakby lekkie pieczenie. Czy jest coś nie tak z moimi stopami, czy to kwestia przyzwyczajenia i dlatego porządne buty biegowe "mi nie leżą" a po rozbieganiu wszystko będzie ok? Biegam raczej rzadko: 2-3 razy w tygodniu. Mam zaliczonych kilka biegów na 10 -15 km, jeden półmaraton (czas 1h 34') a marzę o maratonie. Jestem raczej dość ciężki - w granicach 85- 90 kg przy 177 cm wzrostu. Czy zainwestować w te FAAS'y 500, czy to nie dla mnie, a w takim razie co? Teraz inna sprawa: na allegro puma Faas 500 są za 199 PLN. Dobra cena w porównaniu ze sklepem. Tylko czy to oryginał? Chińczycy wszystko podrabiają. Pozdro dla biegaczy.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pójdź do specjalistycznego sklepu i przymierz kilka par innych butów, przebiegnij się w nich na bieżni mechanicznej (takie są w specjalistycznych sklepach), i zobaczysz, czy też czujesz dyskomfort, tu jest lista takich sklepów, możesz do nich zadzwonić i się upewnić, że mają bieżnię:
http://www.bieganie.pl/?cat=53
http://www.bieganie.pl/?cat=53
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:09
- Życiówka w maratonie: 3:24:33
Tang, czy nie jesteś przypadkiem za ciężki na faas 500? Kiedy kupiłem te buty ważyłem 81 kg i w międzyczasie zszedłem do 75kg. Przy przebiegu ok 700 km (o ile dobrze pamiętam) pod palcami przetarły się podeszwy tak że widać "drugą warstwę" podeszwy.
Czy przyczyną może być zła, "dziwna" technika biegu? Nie wydaje mi się...
Czy przyczyną może być zła, "dziwna" technika biegu? Nie wydaje mi się...
21.097 1:22:57
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1,42
Dzięki za rady. O wizycie w sklepie specjalistycznym myślałem ale najbliżej mi do Szczecina a to 150 km. Nie mam niestety czasu ani funduszów na taką wyprawę. Zrobię tak: wybiorę się do Koszalina (25 km), tam jest duże centrum handlowe w którym swoje sklepy mają wszystkie firmy (interesujące mnie) produkujące buty biegowe. Właśnie wczoraj odwiedziłem Reeboka, Adidasa i Pumę. W adidasie jakoś było biednie a wiem, że robią dobre buty (myślę o Snowa Glide), nie nawiązałem kontaktu z obsługą, może dlatego, że pani obsługiwała innego klienta . O Pumie pisałem wczoraj, choć nie napisałem, że bardziej interesował mnie model Ventis albo Velosis. Tych modeli nie bylo ale miła pani oferowała mi do biegania Nightfox'y no i oczywiście Faas'y. Ciekawie było u Reebok'a: młody człowiek z obsługi zaoferował mi te słynne "zygzaki". Czarne z elementami zielonymi. Tylko takie mieli - za jedyne 399 PLN. Byłem szczery i powiedziałem, że przyszedłem na zwiady i poczekam na poświąteczne wyprzedaże. On mi zaproponował zniżkę o 40% jeśli kupię dwa produkty. Za buty i najtańsze skarpety zapłaciłbym okoły 240 zł. Te "zygzaki" za bardzo mi się wizualnie nie podobają ale jeśli po przymierzeniu będą mi leżeć to nie wykluczam zakupu. Bardziej odpowiada mi model cushioning - "tradycyjnie" wygląda, wszystkie systemy, solidne wykonanie, można ubrać do kościoła;-). Tu prośba: może dowiem się czegoś na tym forum o tych butach. Są, zdaje mi się, z serii "premier". Pozdro.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam.Ważę ponad 100kg, dopiero zaczynam biegać. czy te buty będą dla mnie dobre czy może warto zainteresować się serią FAAS 800?
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,29
- Życiówka w maratonie: 3,33,58
Raczej 800
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Zdecydowanie FAAS 800.
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Zakupiłem buty Puma Faas 800, niestety ale pieta w prawym bucie się rusza co powoduje obtarcie. Z lewym jest idealnie. Czy da się coś z tym zrobić?
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
A gdzie kupiłeś te buty? Jeżeli jest jakaś wada fabryczna to trzeba reklamować.
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
Czy Puma tez stosuje różne buty w zależności od pronacji lub supinacji?
Szukam buta startowego dla siebie, mam 185cm, w tej chwili 90kg z tendencją spadkową no i raczej neutral-supinator, używam na codzień Asicsów Pulse3 ale przy takiej dużej amortyzacji to raczej średni but na starty.....pomyślełem o tych fasach,ale własnie nie wiem czy się nadadza....moja ciotka była biegaczka zawodowa ciągnie mnie z stronę Nike'ów ale jakoś mam sentyment do Pumy bo miałem tej marki pierwsze buty biegowe
Aha....buty maja być z myślą o startach na 10km,w połmaratonach i na debiut w maratonie
Szukam buta startowego dla siebie, mam 185cm, w tej chwili 90kg z tendencją spadkową no i raczej neutral-supinator, używam na codzień Asicsów Pulse3 ale przy takiej dużej amortyzacji to raczej średni but na starty.....pomyślełem o tych fasach,ale własnie nie wiem czy się nadadza....moja ciotka była biegaczka zawodowa ciągnie mnie z stronę Nike'ów ale jakoś mam sentyment do Pumy bo miałem tej marki pierwsze buty biegowe
Aha....buty maja być z myślą o startach na 10km,w połmaratonach i na debiut w maratonie
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
Mój mąż (o podobnych gabarytach, też z chęcią do spadku;) biega w FAAS 800, ale on miał złamaną jedną stopę w 3 miejschach i 500 były za wąskie. Musisz je przymierzyć - wbrew pozorom mają przyzwoitą amortyzację (nie tylko dla chudzinek:)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 45:09
- Życiówka w maratonie: 3:32:00
kupiłem dziś te buty na promocji za 60 euro i właśnie zrobiłem w nich pierwszy trening. Faktycznie, biega się lżej i szybciej To co mi sie nie podoba, to brak przewiewu. Nie są mocno zabudowane z przodu, ale jednak materiał nie przepuszcza powietrza i nie czuje się przyjemnego wiatru w palcach Druga sprawa to trwałość buta, wydaje mi się że więcej niż jeden sezon nie wytrzymają, ten materiał z przodu jest jakiś taki delikatny.
Poza tym but bardzo fajny, miekki, wygodny, i chyba pobiegnie w nim maraton wrocławski.
Poza tym but bardzo fajny, miekki, wygodny, i chyba pobiegnie w nim maraton wrocławski.
-
- Wyga
Dobrze byłoby jak byś napisał do jakich botow porownujesz faasy. Taka informacja jest mylna, a ja myślę o tych butach jako następne po Cumulusach.mwacko pisze: Faktycznie, biega się lżej i szybciej
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 45:09
- Życiówka w maratonie: 3:32:00
Przed Faasami biegalem w Kalenji ElioFeet i Saucony ProGrid Guide 5, Saucony byly cale obudowane systemami, twardymi wstawkami itp, Kalenji bardzie miekkie ale nie tak jak Faasy. Wiec mozna powiedziec ze moje wczesniejsze buty byly zupelnie inne, i byc moze dlatego mam wrazenie ze w Pumach biega sie szybciej i lzejkrisprince pisze:Dobrze byłoby jak byś napisał do jakich botow porownujesz faasy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:28
- Życiówka w maratonie: 02:56:00
Niejeden biegacz byłby szczęśliwy, gdyby jego buty wytrzymywały cały jeden sezon.mwacko pisze:Druga sprawa to trwałość buta, wydaje mi się że więcej niż jeden sezon nie wytrzymają, ten materiał z przodu jest jakiś taki delikatny.
Trwałości butów biegowych nie liczy się w sezonach, a w kilometrach przebiegu.