Komentarz do artykułu Pierwsze na świecie buty z grafenem

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Keri pisze:...
Z całym szacunkiem do środowska akademickiego, ...
Jeśli możesz to sprawdź swoje źródło i zadaj pytanie o możliwość dostaw większych ilości, a nie próbek. Bo z mojego punktu widzenia taka informacja (o tym jak tanio ten grafen już kilka lat temu "produkowaliśmy") ...
Próbujesz tu dyskutować i podważać zdanie innych, podczas gdy:
- nikt z nas nie ma pojęcia, o jakim materiale mowa, więc przydało by się trochę ostrożności w wyrażaniu sądów,
- cały czas piszesz o grafenie, podczas gdy od początku wiadomo z artykułu, że w butach będzie nowa mieszanka gumy (prawdopodobnie jakiś rodzaj kompozytu), a nie żadne płytki grafenowe,
- uczepiłeś się tych cen grafenu i szafujesz nimi, jakbyś "siedział w temacie" a okazało się, że dopiero wczoraj dowiedziałeś się o rzeczy znanej od dawna, że grafen występuje też w innej formie niż dwuwymiarowej,
- cały czas piszesz, jak coś jest albo było drogie. Dla jakości dyskusji przydało by się żebyś sobie przestudiował, jak drogie były powszechnie dziś używane materiały, zanim stały się tanie i jak szybko na początku spadały ceny. Zresztą, być może wybrali akurat buty po to, żeby dopracować technologię produkcji zanim zaczną używać tej lub podobnej mieszanki do opon, co jest trudniejsze i obarczone większym ryzykiem.
katekate pisze:grafen może nie być drogi, ale droga będzie nowa superwypasionatechnologia i koszty związane z reklamą i marketingiem :bum:
Prawdopodobnie będą tak drogie, na ile zostanie wyceniony potencjał rynkowy. Konkurencja od kilku lat sprzedaje już buty o cenie podchodzącej do 800 zł, więc materiał do analizy rynkowej jest. Zarobią Brytyjczycy (m. in. marketingowcy) i ich państwo (na podatkach). Tak działa gospodarka oparta na wiedzy i tak się zwracają wydatki na naukę.
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

@Kangoor5, widzę, że nie załapałeś żartu dotyczacego znajomości węgla. O “trójwymiarowej” wesji grafenu, czyli “po bożemu” o nanorurkach/ fulerenach miałem okazję rozmawiać już kilkanaście lat temu z bez mała z całym gronem profesorów z politechniki poznańskiej, którzy dwoili się i troika by wygenerować jakieś badanie w tym temacie. Także temat nie jest dla mnie, żadna nowościa.
Nie jest też dla mnie niczym nowym, że nowinka na rynku jest droga. A w artykule jest o grafenie, a nie nanorurkach. Więc w najlepszym razie mówimy o “nadinterpretacji” ludzie z marketingu bo temat fulerenów nie jest tak nośny jak grafen.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dostarczyłeś powodów do zinterpretowania tego żartu inaczej niż oczekiwałeś.
Dobrze, że masz świadomość tego wszystkiego o czym napisałeś, szkoda że nie miała ona odzwierciedlenia w sposobie argumentacji.
Co do ostatniego zdania, to ja nie mówię o niczyjej nadinterpretacji a wręcz przeciwnie, od początku zaznaczam, że wszystko co ja piszę w temacie tego materiału to są dywagacje.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak pojawiła się sugestia, że to nie jest drogie (materiał) to podałem link do dostępnych w internecie cenników. Zostałem “zakrzyczany”, że to z sufitu i że w gronie fizyków można dostać taniej. Poprosiłem o weryfikacje ten informacji, bo mamy w najlepszej sytuacji słowo przeciw faktom (cenniki). To nazywasz słaba argumentacja?
A co do “kompozytu” to Ty dywagujesz, w artykule stoi jak but, że dodano do gumy grafen, ba opisano dla maluczkich, czym ten grafen jest. Nie zajaknęli się o nanorurkach, czy fulerenach.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale jałowa wymiana zdań. Przecież od wczoraj tu zaznaczam, że dywaguję. Ale w kwestii kompozytu akurat nie dywaguję, bo materiał powstały z połączania dwóch lub więcej innych materiałów, o innych właściwościach użytkowych niż materiały składowe, to w słowniku języka polskiego kompozyt.
Co do cen, słabą argumentacją nazywam dywagacje na temat przyszłych cen czegoś, czego szczegółów budowy jeszcze nie ujawniono, na podstawie wczorajszych cen detalicznych grafenu. Podsunę ci jeszcze jedną ciekawostkę: ceny nowych, innowacyjnych materiałów dyktują właściciele technologii ich produkcji. W tym przypadku współwłaścicielem technologii będzie wymieniony producent obuwia.
Jeszcze o dywagacjach: ja sobie szeroko dywaguję, bo wiem że nie znamy szczegółów; ty masz w głowie jeden wymyślony na początku obraz tej podeszwy i bronisz go, jakbyś był gotów oddać głowę, że tak w rzeczywistości będzie zbudowana.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Kangoor.
1. Bardzo się i jednocześnie gratuluję znajomości dialektyki Schopenhauer'a.
2. Dziękuję serdecznie, że pokazałeś mi moje miejsce w szeregu. Żyłem tyle lat w zawyżonych aspiracjach, aż spotkałem człowieka, który wie co w mojej głowie siedzi, co i jak myślę. Oj jakże szczęśliwa to chwila.
3. Z utęsknieniem wyczekuję momentu, gdy będę mógł posypać głowę popiołem, gdy Twoja jedynie słuszna i niepodważalna dywagacja o grafenie, który (o precyzjo wypowiedzi) staje się nagle nanorurką, a może jeszcze innym kompozytem ujawni się w superpodeszwie brytyjskiego buta (jak już co to japońskiego), ale co tam :bum:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Nie ma czego. Naprawdę ;-)
2. Nie chciałem.
3.
Keri pisze:...Twoja jedynie słuszna i niepodważalna dywagacja ...
Naprawdę gdzieś tu widziałeś, że to ja forsowałem jakiś jedynie słuszny domysł na temat tej podeszwy? A jako że napisałeś
Korzyści z zastosowania grafenu wtedy występują, gdy pokrywa on powierzchnię narażoną na działania zewnętrzne, a nie gdy jest dodawany jak rodzynek do ciasta.
to można być spokojnym, że prędzej czy później wyniki prac z zakresu inżynierii materiałowej dostarczą ci powodów do posypywania głowy.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i są.https://www.inov-8.com/g-series 3 modele, w tym dwa w teren: Terraultra i Mudclaw. Cena 140 Funtów, 670 złotych. Dużo. O ile Mudclaw można by zaryzykować jeśli jest rzeczywiście tak trwały, to Terraultra jest moim zdaniem spieprzony. Nie wydaje mi się, żeby na kamieniach ta super grafenowa podeszwa miała szansę nie odkleić się od pianki. A byłby taki fajny but (choć drogi).
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Grafika stylizowana na ołówkową (lub może bardziej akwarelę) i z grafenem w tle, można odczytać jako właśnie takie odklejenie się podeszwy od pianki. Oczywiście trzeba być złośliwym Zenonem, żeby tak to zinterpretować...
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ