Watpliwosci laika... czy to dobra droga ku lepszemu?

dnn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciclabym z tego miejsca przywitac sie z wszystkim uzytkownikami forum, jestem nowym uzytkwonikim, to moj pierwszy post.
Mam nadzieje, ze temat wybralem trafnie.
Dlaczego postanowilem napisac... Trapi mnie pewna rzecz, na temat ktorej troche czytalem, ogolnie na temat biegania przeczytalem pare ladnych artykulow, nabylem nawet jakies wydawnictwa, ale jakbym jednoznacznie nie odnalazl odpowiedzi.

Jak moze zmienic sie sam komfort biegania ze wzgledu na samo obuwie?

Mam spory problem z nogami ( plaskostopie ) z czym powiazany mysle, ze jest problem z piszczelami ( na ten temat tez troche wiem, jakiego to rodzaju problem, jak mniej wiecej sobie z tym radzic ). Obuwie jakie obecnie posiadam asics gel torana 5 ( dla stopy pronujacej, z delikatna amortyzacja, posiadam je ok 3 lat). Obuwie jakie znalazlem dla siebie, wstepnie mierzylem, to new balance 1260, brooks adrenaline 14/15. 15tek akurat nie mierzylem, natomiast tyle, co wyczytalem troche bardziej trzymaja stope, konkretnie piete, wiec mysle, ze bylyby tez dobrym wyborem ). New Balance sa bardziej miekkie w stosunku do brooks'ow, ale czy to zly wybor? Moje asics'y sa rowniez miekkim obuwiem mniej wiecej w okol. sródstopia. Co wiec bylby dla mnie lepszym wyborem? Lub ktos moze, borykajacy sie z podobnymi problemami, znalazl jakies tansze rozwiazanie?

Chce biegac, to pewne. Podejsc mialem kilka, jak domyslacie sie, kilka upadkow. Jestem pewien, ze chce to robic, stad napisalem, byc moze ( dla Was, osob obytych ) jest to sprawa oczywista i rzucicie mi odpowiedz z palaca, ale dla laika, jest to zagwostka

Wzrost 184, waga 103-5, bieganie: bylo troche lepiej, obecnie jestem w stanie przebiec 3km, moze troche wiecej, swoim tempem, chcialbym dojsc do takiego momentu, ze to ja mowilbym sobie kiedy zakonczyc a nie moj organizm, tego szczeze biegaczom zazdroszcze... Mam nadzieje, ze i na mnie przyjdzie czas :)

Z gory przepraszam, jezeli w mojej wypowiedzi brakuje ladu i skladu, ale przy pierwszym poscie, nie bardzo wiedzialem, jak konkretnie przekazac, o co chcialem zapytac
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z całym szacunkiem i sympatia oraz za pozwoleniem:

zamiast poświęcać uwagę duperelom polecam skierować ją ku diecie i zrzuceniu nadwagi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Twonk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dieta + jakiś lajtowy plan treningowy z bieganie.pl + systematyczność.

Jakieś ćwiczenia ogólne też warto zapodać.

Buty takie, żeby były wygodne i tyle. Biegałem dłuższy czas w butach z lidla i nie było żle; od paru miesięcy mam asicsy i jest wygodniej (a może to sugestia?).
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Widzę, że jesteś na etapie czytania "specjalistycznych" pism na temat biegania. Pewnie do tego masz tak, że im więcej wiesz tym tak naprawdę mniej wiesz. Odpuść sobie czytanie i analizowanie. Kup sobie jakiekolwiek buty do biegania takie, żeby były wygodne. Przy wyborze nie kieruj się systemami jakie te buty mają bo one problemu Ci nie rozwiążą i najlepiej kup sobie buty dla stopy neutralnej.
I tak jak koledzy wcześniej pisali skup się na diecie, bieganiu nie zapomnij o rozciąganiu.
dnn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje bardzo najprościej mówiąc za sugestie. Czasami, co proste, jest najbardziej skuteczne ;)
... w tym wypadku, macie racje, że problemu ( może i największego ) nie widziałem w tym, że mam znaczną nadwagę, a w tym, że mam mało komfortowe obuwie... dostrzegłem to, czytając odpowiedzi
Ogólnie rzecz ujmując, nie odżywiam się najgorzej, natomiast zadaje sobie sprawę, że jem zbyt wiele słodyczy, w ogólnym rozrachunku cukrów... to jest na pewno dla mnie tematem 1 do wyeliminowania.
Mam naprawdę nadzieję, że uda mi się za jakiś czas napisać w innym temacie, już nie jako maruder, a ktoś, kto będzie umiał przedstawić jakiś wynik, po jakże prostych, oczywistych sugestiach

M
krzys1001 pisze:Widzę, że jesteś na etapie czytania "specjalistycznych" pism na temat biegania. Pewnie do tego masz tak, że im więcej wiesz tym tak naprawdę mniej wiesz.
... Zdecydowanie masz racje
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

powodzenia!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
YorickG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:54

Nieprzeczytany post

Buty mają wpływ na komfort podczas biegu jego dynamikę ale to w późniejszych etapach bardziej odkryjesz/docenisz. Przy 3 km na początku nie ma to aż takiego znaczenia. Ja przy wadze kiedyś koło 95 kupiłem najprostsze ASICSy z Intersportu i było ok. Przy twojej wadze przyda sie amortyzacja większa i kup neutralne. Nie kupuj odjechanych za 500 zł dla pronatorów itp. Nie jest Ci to potrzebne. Dobrze by było udać się do fizjoterapeuty niech spojrzy ogólnie na twoja biomechanikę, kolana itd. Swoją droga dobrze też serducho sprawdzić na wszelki wypadek. Moja obecna waga to 82 wiec się da ale ogranicz całe śmieciowe żarcie a reszte jedz o jakieś 30-40% mniej. No i z głową wszystko. Jak organizm mówi dość na początku to dość. Kiedyś biegałem 6:10 na km teraz 4:40-4:30. Najważniejsze zrzucać kilogramy (z utrata przyjdzie predkość) i urozmaicac treningi o krótsze odcinki. Nie tylko wybiegania ale jakieś szybsze 400 - 800 m + ćwiczenia brzucha. Poczytaj o rozciąganiu i nie olewaj go. Potem przyjdzie czas na buty.
5k: 0:23:07 - Warsaw Track Cup
10k: 0:46:34 - VII Bieg GPW - Mokotów
HM: 1:48:11 - II BMW Półmaraton Praski 2015
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ