But treningowy i startowy

blazejelk2
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, mam pytanie do Was. Mianowicie przyszła pora na kupno nowy butów, potrzebowałbym ich do treningów od 7km do 15km przyjdzie pora na 20+ ( później).
Także do zawodów City trail (5km) biegi crossowe, leśny teren i ok 800m asfaltu. Do maratonu Warszawskiego w kwietniu, i tu będą też treningi ponad 20 kilometrowe. Trasy po jakich biegam to pół na pół, asfalt i teren, wzrost 174 waga 76/74kg.
Widziałem przeceny w sklepiebiegacza, i można dostać buty nawet za mniej niż 200zł później dam link do butów które upatrzyłem. Mam do wydania max 250 zł. Macie jakieś propozycję dla mnie?? Może podacie oferty innych sklepów i jakiś opis wybranych butów?? Rozmiar buta jaki mam to 44,5.

http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... aas_300_v3 ----- do tego jeszcze ładny :)

http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... s_300_v2_2 ------ najmniejsza cena poniżej 200zł
http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... as_100_r_1 ----- to typowo startówka
Obrazek
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po pierwsze to popraw linki, bo nie działają.
Po drugie - zastanów się, czego dokładnie oczekujesz. Nie ma raczej butów uniwersalnych "do wszystkiego" - być może jakieś buty sprawdzą się tutaj lepiej niż inne, ale jeśli chcesz przerobić plan na maraton to na pewno nie będą to startówki.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A dlaczego niby nie ma takich butów? Trasy po których biega i zamierza biegać, to żadne ekstrema czy bezdroża i sprawdzą się właściwie każde buty, równiez te nie trailowe, które swoją drogą, świadomie czy nie, skreślił, pisząc o maratonie w przyszłym roku.

blazejelk2 zakładam, że jesteś początkującym biegaczem, więc sugeruję wizytę w sklepie, przymiarkę interesujących butów i wybór najwygodniejszych. Kupowanie tylko dlatego, że jest akurat promocja, nie mając do końca świadomości i doświadczenia, trochę ryzykowne.
Na faasy 300 nie powinieneś narzekać, no chyba, że na trwałość.
Faasy 100 to wymagający but i jeżeli nie biegałeś dotychczas w podobnych, sugerowałbym, żeby to na początek nie był jedyny i główny but treningowy.
Osobiście biegałem ( obecnie leczę kolano ) w wersji TR i bardzo ją chwalę.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zależy od poziomu. W sumie to może masz rację - do pewnego poziomu nie ma to znaczenia. Jak ktoś lata na wyniki (niepotrzebnie się zasugerowałem startówkami) no to przecież ciężko biegać treningów i jednocześnie startów na asfalcie i startów citytrail w jednym i tym samym.

W sumie to patrząc na autora (kilometraż i zakres startów) to zasugerowałbym coś "uniwersalnego" ale tez trwałego - na promocji w Runnersclub w tej cenie można przykładowo wyrwac nike lunarglide+5 (trwałość na pewno będzie lepsza niż Faas-ów) albo Asics Pulse
blazejelk2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegam od 3 do 4 razy w tygodniu ok 45 km. Podałem te buty jako propozycję ponieważ w ich opisie jest dobra dynamika i trochę amortyzacji, a nie chcę jej aż tak dużo żeby sprawdziły się jako startowe buty a z drugiej strony nie za mało żeby stawy nie bolały.
Biegam w duramo 5 tr m, kupiłem je jakoś 10 mc temu, i np. do nich dokupić drugą parę butów i żeby wymieniać się na dobrane treningi i teren.
Obrazek
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy takim kilometrażu, jeśli chcesz biegać wszystko w jednych butach, odpuść startówki - szkoda kasy, a startówki są najczęściej przewidziane na niższy kilometraż i szybciej się zużyją. Chyba że wyłapiesz jakąś startówkę w cenie 150 i taniej to ujdzie (w outlecie widziałem stare modele DS Racer 9 za 139 :D). Twój kilometraż ok 180 km miesięcznie to już spore bieganie, to Ci do maja powinno zrobić 1000km i to w trudnych warunkach (zima) - odpuścił bym Faas 300 gdyż z opinii użytkowników/testerów najsłabszą stroną tych butów jest wytrzymałość (poczytaj/poszukaj/popytaj pod tym kątem). Skierowałbym się w stronę Lunarglide+5 (w okolicach 250 pln powinieneś wyłapać na promocji) lub Asics Pulse - jeśli nie biegasz maratonów w 3h i niżej to ten but Ci styknie (a popularny jest w wielu sklepach i decathlonie), jest to taka typowa treningówka ale też bez przesady nie waży pół kilo i amortyzacja jest zjadliwa - nie utopisz się w tym, ludzie w tych butach spokojnie maratony/połówki biegają i to szybko (oczywiście nie porównujmy się do elity). Jak chcesz coś szybszego - to z Asicsa masz DS Trainer, jest szybszy, bardziej dynamiczny - w zasadzie but treningowo-startowy i to czuć. Ja polecam Asicsy bo w nich biegam i lunarglide (słyszałem pozytywne opinie). Z innych firm - nie znam modeli, więc się nie wypowiem.
blazejelk2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki chłopaki za odpowiedź, przemyślę to co napisaliście. Popatrzę buty które zaproponowaliście i trzeba będzie poszukać dobrych ofert w sklepie i coś wybrać :) wiem, że startówek samych nie kupie n do treningów jedynie na konkretne zawody ale jak fundusze pozwolą na kolejną parę butów.
Pozdrawiam chłopaki.
Obrazek
prykas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 35:58
Życiówka w maratonie: 02:57:55

Nieprzeczytany post

Czytając porady dla Ciebie blazejelk2
Zamiast Nike Lunarglide 5 zerknij na Buty do biegania adidas Revenergy Techfit
Jak dla mnie są bomba.
Dla początkujących za nie duże pieniądze.
Gdzieś na sklepie widziałem ofertę z koszulka.
lub zainwestuj kilka zł więcej na Mizuno Rider 17.
Typowa treningówka, ale na nie jednym biegu widziałem jak inni zawodnicy pomykają w tych butach.
Myślę, że do 300 zł spokojnie na necie znajdziesz ten model.
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ