Polar RC3 GPS a "odwrotny" (inverted) LCD
- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 60min
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie,
Coś wyszukiwarka nie działa na forum bo wpisuję RC3 i nic nie znajduje, a jeden temat widzę na pierwszej stronie TECHNO ... więc cos jest nie tak.
Stąd pytam/zakładam nowy temat.
Przymierzam sie do zakupu Polara RC3 GPS.
Kusi kolor pomarańczowy lub niebieski.
Lecz oba mają odwrotne ekrany (inverted).
Ponoć takie są słabo widoczne w ciemnościach.
Natomiast jeden z moich znajomych ma taki ekran (co prawda w Suunto) i mówi, że jest bardzo czytelny itd. Nawet jest widoczny bez podświetlenia.
Nie wiem w sumie czy to ta sama technologia.
Do rzeczy ... nie moge w internecie znaleźć ani fotki, ani fimu, który by pokazywał jak taki odwrócony LCD w tym RC3 działa, i jak sobie radzi w ciemnościach.
Czy ktoś z Was ma takiego Polara i może coś wrzucić/wypowiedzieć sie na ten temat?
Z góry dziękuję.
Tomek
Coś wyszukiwarka nie działa na forum bo wpisuję RC3 i nic nie znajduje, a jeden temat widzę na pierwszej stronie TECHNO ... więc cos jest nie tak.
Stąd pytam/zakładam nowy temat.
Przymierzam sie do zakupu Polara RC3 GPS.
Kusi kolor pomarańczowy lub niebieski.
Lecz oba mają odwrotne ekrany (inverted).
Ponoć takie są słabo widoczne w ciemnościach.
Natomiast jeden z moich znajomych ma taki ekran (co prawda w Suunto) i mówi, że jest bardzo czytelny itd. Nawet jest widoczny bez podświetlenia.
Nie wiem w sumie czy to ta sama technologia.
Do rzeczy ... nie moge w internecie znaleźć ani fotki, ani fimu, który by pokazywał jak taki odwrócony LCD w tym RC3 działa, i jak sobie radzi w ciemnościach.
Czy ktoś z Was ma takiego Polara i może coś wrzucić/wypowiedzieć sie na ten temat?
Z góry dziękuję.
Tomek
Ostatnio zmieniony 08 cze 2014, 08:46 przez tomek_wap, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Polar RC3 GPS TdF / sensor biegowy S3+ / Asics Cumulus / Rebook Trail Dirt Cutter
Polar RC3 GPS TdF / sensor biegowy S3+ / Asics Cumulus / Rebook Trail Dirt Cutter
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że inverted screen w tym zegarku to najmniejszy problem bo podobnie jak Ambit2 ma możliwość zamiany kolorów czarne tło/białe znaki na białe tło/czarne znaki więc jeśli w kiepskim oświetleniu otoczenia będzie problem to po prostu zmienisz sobie sposób wyświetlania.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
Dzieki za szybką odpowiedź. To racja, w Suunto jest możliwość zmiany.
Ale czy w RC3 też jest to nigdzie w opisach nie zauważyłem aby o tym wspomniano.
Ale czy w RC3 też jest to nigdzie w opisach nie zauważyłem aby o tym wspomniano.
Tomek
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Wybacz, chyba jednak wprowadziłem Cię niechcący w błąd.
Z ciekawości poszperałem i faktycznie wygląda na to, że wersje kolorystyczne tego modelu różnią się ekranami. Czarny polar ma klasyczny ekran, natomiast wersja pomarańczowa i niebieska a także TdF mają ekran typu "inverted" bez możliwości "odwrócenia kolorów". Głupie rozwiązanie tak samo jak w przypadku Fenixa2.
Z ciekawości poszperałem i faktycznie wygląda na to, że wersje kolorystyczne tego modelu różnią się ekranami. Czarny polar ma klasyczny ekran, natomiast wersja pomarańczowa i niebieska a także TdF mają ekran typu "inverted" bez możliwości "odwrócenia kolorów". Głupie rozwiązanie tak samo jak w przypadku Fenixa2.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
Racja. Sprzedawca właśnie mnie też poinformował i potwierdził, że sie nie da.
No szkoda.
No to jeszcze zostaje pytanie do posiadaczy RC3 jak to jest z tą widocznością.
No szkoda.
No to jeszcze zostaje pytanie do posiadaczy RC3 jak to jest z tą widocznością.
Tomek
- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
No, skoro już wiem co i jak, to się podzielę wrażeniami 
W skrócie, czarny ekran jest dość dobrze widoczny, myślałem, że będzie gorzej.
Co prawda to nie to samo co standardowy ekran LCD czyli jasne tło, czarne cyfry - wiadomo, chodzi tu o kontrast.
Na YT znalazłem taki krótki filmik, poazujący ekran w słońcu, no i tutaj widać, że jest rewelacja ... ale to nie odpowiadało na moje pytanie.
https://www.youtube.com/watch?v=V0455QSRZT8
Poniżej umieszczam moje fotki. Wszystkie robione telefonem, nie będę biegał z lustrem
Pierwszy to widocznośc wieczorem, na ulicy, lekko oświetlonej latarniami, przy włączonym podświetleniu.
Drugi w pokoju bez oświetlenia + podświetlenie zegarka (w ciągu dnia, ale o tej porze nie ma tu słońca, więc jest ciemniej).
To jeszcze dorzucę trzeci, moja wersja w słońcu ... mocnym słońcu.
W mało oświetlonych pomieszczeniach ekran jest znacznie mniej widoczny jak przy standardowych LCD.
Jak by ktoś miał jakieś pytania to zapraszam.

W skrócie, czarny ekran jest dość dobrze widoczny, myślałem, że będzie gorzej.
Co prawda to nie to samo co standardowy ekran LCD czyli jasne tło, czarne cyfry - wiadomo, chodzi tu o kontrast.
Na YT znalazłem taki krótki filmik, poazujący ekran w słońcu, no i tutaj widać, że jest rewelacja ... ale to nie odpowiadało na moje pytanie.
https://www.youtube.com/watch?v=V0455QSRZT8
Poniżej umieszczam moje fotki. Wszystkie robione telefonem, nie będę biegał z lustrem

Pierwszy to widocznośc wieczorem, na ulicy, lekko oświetlonej latarniami, przy włączonym podświetleniu.
Drugi w pokoju bez oświetlenia + podświetlenie zegarka (w ciągu dnia, ale o tej porze nie ma tu słońca, więc jest ciemniej).
To jeszcze dorzucę trzeci, moja wersja w słońcu ... mocnym słońcu.
W mało oświetlonych pomieszczeniach ekran jest znacznie mniej widoczny jak przy standardowych LCD.
Jak by ktoś miał jakieś pytania to zapraszam.
Tomek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Z wpisu na zegarku widzę ze braliśmy udział w my samym biegu
właśnie szukam zegarka i brałem pod uwagę ten model i tu mam pytanie do Ciebie pytanie. Jak wyglada rysunek z gps i czy jest w kiare dokładny bo mój telefon standardowo na dziku szuka satelit praktycznie po 1,40 godz jest juz na wyczerpaniu

- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
Ja wcześniej uzywałem Endomondo na Note2. tam bateria starcza na bardzo dłuuugo, na wiele godzin.
Teraz z Polarkiem jeżdżę, do biegania GPS'a w Polarze nie włączam, nie mam takiej potrzeby.
Ale powiem tyle, że tak jak piszą, dość długo szuka sygnału GPS, i najlepiej jak sie jest w miarę otwartej przestrzeni, bez drzew, budynków itd. to wtedy znajdzie satelity w 30-60sek.
Teraz na czerwcowym dziku zabraklo czasu przed started aby je odnalazł, więc GPS'a wyłączyłem. Myślę, że bym musiał włączyć szukanie na 5min przed startem, a potem przed gwizdkiem to już szybko znajdzie ponownie fixa.
Ale tylko raz próbowałem RC3 w lesie, więc może to nie być miarodajne.
Nie ma co porównywać z GPSem w smartfonie, w Note2 znajduje mi po 2-5sek, za każdym razem.
Nie mam się nawet jak odnieśc do innych pulsometrów/marek.
Wysłałem Ci dwa linki z mapkami na PRIV.
Teraz z Polarkiem jeżdżę, do biegania GPS'a w Polarze nie włączam, nie mam takiej potrzeby.
Ale powiem tyle, że tak jak piszą, dość długo szuka sygnału GPS, i najlepiej jak sie jest w miarę otwartej przestrzeni, bez drzew, budynków itd. to wtedy znajdzie satelity w 30-60sek.
Teraz na czerwcowym dziku zabraklo czasu przed started aby je odnalazł, więc GPS'a wyłączyłem. Myślę, że bym musiał włączyć szukanie na 5min przed startem, a potem przed gwizdkiem to już szybko znajdzie ponownie fixa.
Ale tylko raz próbowałem RC3 w lesie, więc może to nie być miarodajne.
Nie ma co porównywać z GPSem w smartfonie, w Note2 znajduje mi po 2-5sek, za każdym razem.
Nie mam się nawet jak odnieśc do innych pulsometrów/marek.
Wysłałem Ci dwa linki z mapkami na PRIV.
Tomek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Wielkie dzięki za dobre chęci. Dalej mam dylemat wielki. W sumie fajny ten zegarek i zdecydowanie ładniejszy od Garmina 310 XT ale jak nie będzie mi łapał sygnału w lesie to mogę go na półce postawić
a to się mija z celem ...

- tomek_wap
- Rozgrzewający Się
No to zalezy czy potrzebujesz mapki przy bieganiu.
Mi jest zbędna.
A do kilometrarza korzystam z sensora biegowego S3+, ktory jest znacznie dokladniejszy od gps'a.
Mi jest zbędna.
A do kilometrarza korzystam z sensora biegowego S3+, ktory jest znacznie dokladniejszy od gps'a.
Tomek