telefon kontra zegarek z GPS

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

50+ pisze:niestety w wersji Endomondo na symbiana nie ma mozliwoście takiego ustawienia:(
W zegarkach GPS jest to możliwe. Znowu, nie wiem, czy we wszystkich ale w tych najpopularniejszych tak.

W Endomondo na Androida też nie widzę takiej opcji, Jest tempo (chwilowe) oraz tempo średnie (całego treningu), ale "odcinkowego" nie znalazłem.
PKO
50+
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
50+ pisze:no ale zegarka z pulsometrem nie muszę ładować bo "chodzi" na bateryjkę:):)
No tak, też kiedyś miałem pulsometr Sigmy "na bateryjkę" i jak się go wyłączyło, to działał, jak zwykły zegarek i bateria ciągnęła bardzo długo, podobnie jak w zwykłych zegarkach. W urządzeniach z GPS, przynajmniej tych, o których istnieniu wiem, nie ma tak dobrze.

nie znając się na tych urzadzeniach z tego co czytam dochodze do wniosku, że zegarka z GPS "nie zaleca się" nosić na co dzień ze względu na to, że po jakimś czasie wysiada "akumulatorek" i trzeba zakupić nowy? tzn częściej niż baterię w zwykłym zegarku?
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

50+ pisze:nie znając się na tych urzadzeniach z tego co czytam dochodze do wniosku, że zegarka z GPS "nie zaleca się" nosić na co dzień ze względu na to, że po jakimś czasie wysiada "akumulatorek" i trzeba zakupić nowy? tzn częściej niż baterię w zwykłym zegarku?
Dokładnie tak. Ale nie nowy akumulatorek, tylko nowy zegarek. Akumulatorek jest niewymienialny. Znaczy, może i ktoś potrafi to zrobić ale oficjalny serwis nie. Po jakim czasie akumulator się zużyje? Nie wiem, nie używam swojego zegarka w taki sposób. Używam tylko podczas treningów. Póki co służy mi jakieś 2 lata i nie zauważylem spadku wydajności baterii.
50+
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
50+ pisze:nie znając się na tych urzadzeniach z tego co czytam dochodze do wniosku, że zegarka z GPS "nie zaleca się" nosić na co dzień ze względu na to, że po jakimś czasie wysiada "akumulatorek" i trzeba zakupić nowy? tzn częściej niż baterię w zwykłym zegarku?
Dokładnie tak. Ale nie nowy akumulatorek, tylko nowy zegarek. Akumulatorek jest niewymienialny. Znaczy, może i ktoś potrafi to zrobić ale oficjalny serwis nie. Po jakim czasie akumulator się zużyje? Nie wiem, nie używam swojego zegarka w taki sposób. Używam tylko podczas treningów. Póki co służy mi jakieś 2 lata i nie zauważylem spadku wydajności baterii.

W takim razie poprosimy innych kolegów o opinie co do żywotności ich zegarków z GPS uzytkowanymi na co dzień:)
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:1. Wyglądem pasują do ubioru biurowego jak wół do karety
ach, te problemy pierwszego świata w którym wszyscy pracują w biurach z dress codem rodem z bankowej obsługi klienta
Kolaj pisze: bo moja odpowiedź była nie "do ogółu", tylko na konkretne pytanie.
co nie zmienia faktu że zawierała błąd logiczny

50+ pisze:W takim razie poprosimy innych kolegów o opinie co do żywotności ich zegarków z GPS uzytkowanymi na co dzień:)
przede wszystkim nie każdy jest do tego zaprojektowany. ale w przypadku tych zegarków które są do tego przystosowane nie stanowi to czynnika istotnie osłabiającego baterię
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 13:47 przez f.lamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

50+ pisze:W takim razie poprosimy innych kolegów o opinie co do żywotności ich zegarków z GPS uzytkowanymi na co dzień:)
Sam się chętnie dowiem, chociaż tylko z ciekawości. Bo czy to właściwie jest istotna informacja? Przecież masz już zegarek na co dzień (ten Crivit), więc po co używać w ten sposób zegarka typowo biegowego? Zwykły, codzienny zegarek to przecież czasem koszt kilkudziesieciu zł i nawet taki niedrogi sprzęt będzie w takim zastosowaniu wygodniejszy niż biegowy kombajn.
50+
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
Sam się chętnie dowiem, chociaż tylko z ciekawości. Bo czy to właściwie jest istotna informacja? Przecież masz już zegarek na co dzień (ten Crivit), więc po co używać w ten sposób zegarka typowo biegowego? Zwykły, codzienny zegarek to przecież czasem koszt kilkudziesieciu zł i nawet taki niedrogi sprzęt będzie w takim zastosowaniu wygodniejszy niż biegowy kombajn.

Więc chyba temat wyczerpalismy, dzięki za dyskusję:)
pozdrawiam
zadrozny91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

viewtopic.php?f=43&t=41379
Mam do sprzedania nowy najprostszy zegarek z GPSem za 250zł
Awatar użytkownika
lukmaj
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 3:42:00

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze tylko dodam, że istotne dla starych telefonów (takich jak N71) jest jakiej aplikacji używasz. Ja sam wybrałem po wielu testach Sports-trackera, który ma najwięcej funkcji i szybko łapie fixa a po zrzuceniu treningu, zawsze można zaimportować trening do dowolnego portalu (do Endomondo też). To poprawia notowania telefonu vs. zegarek GPS ale ostatecznie kwestią jest czy w trakcie treningu wygodniej jest używać zegarka, czy informacje w telefonie wystarczą.
Ponadto - w telefonie to ty decydujesz z jakiej aplikacji będziesz korzystać, w zegarku takiego wyboru już nie ma.
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Dodam parę słów od siebie. Korzystałem około pół roku z SGS2+endomondo/sporttrackerlive. Różnicy pomiędzy apkami nie było, wniosek jeden mój telefon miał bardzo dobry moduł gps. Rysowanie trasy wyglądało idealnie, na półmaratonie pomyłka o 30 metrów :)
Potem zmieniłem telefon na chiński ZTE (więcej cali, lepsza bateria itp.) i moduł ma taki słaby, że żaden program nie pomaga (trasa jest jak wąż). W obydwu wspomagałem się a-gps.
Teraz mam podstawowy gramin fr10 i rysuje trasę jak SGS2, czyli idealnie co dla mnie ma duże znaczenie.
Na plus zegarka przemawia prostota i waga. Bieganie z opaską też jest średnio wygodne, szczególnie z 5calowym klockiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ