Maraton i dylemat - stare wytłuczone, czy nowe niepewne?

Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Mam 2 pary butów - nieźle już wybiegane Adidasy (nie znam modelu) - z przebiegiem 900km, oraz w miarę świeże Asicsy Gel Ikaja 4 - na koncie mają 200km.

Z Adidasów gdzieś w połowie lutego powoli przerzuciłem się stopniowo na Asicsy, i wszytsko było ładnie pięknie, tylko że zbiegło mi się to jakoś z pojawieniem się ITBSa w prawym kolanie, 2 tygodnie walki i skurczybyk opanowany, wydaje mi się, że może też dlatego, że przesiadłem się z powrotem na stare Adidasy, których biegałem przez ostatni miesiąc i było dobrze (i w nich planowałem biec), ale ostatnio (7010 dni) ciut zaczęły mnie poblewać w nich kolana (bez tragedii na szczęście).

I tu się pojawia pytanie, bo debiut w maratonie w niedzielę w Łodzi - w których pobiec? Lepszą amortyzację mam w Asicsach, ale nie chcę ryzykować że mnie ITBS zaatakuje, to to by był koniec, a znów wytłuczone Adidasy moga bardziej obciążyć kolana, ale mniej boję się w nich ITBSa :)

Poratujcie radą :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
PKO
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja bym polecial jednak w asicsach. Jak piszesz maja juz 200 km przelotu, do wystarczajaca duzo na to aby ujawnily sie wady buta i biegania w nich.
Oczywiscie jesli jestes pewien ,ze twoje dolegliwosci nie sa spowodowane tymi butami, to biegnij wlasnie w nich.
Adidasy swoja droga, jesli jak piszesz maja 900km , to nie sa jeszcze za bardzo wytluczone i z pewnoscia wytrzymaja 1 maraton.
Amortyzacja moze sie w nich zmniejszyla, ale napewno nie siadla.

Ja przed kazdym startem mam ten sam dylemat - w czym pobiec? dlatego zawsze biore ze soba 2 pary i tuz przed startem podejmuje decyzje.
Duzo zalezy od samopoczucia w danej chwili, czasami juz przed startem wiem, ze bedzie ciezko i o walce o poprawienie czasu nie ma mowy.
Wtedy zakladam kapcie i po prostu truchtam do mety :ech: , a czasem czuje dynamit w nogach i wole cos ze slabsza amortyzacja i lepszym odbiciem :hej: .
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.

No własnie nie jestem pewien, stąd dylemat. Mówię, ITBS pojawił się jakiś czas po przejściu na Asicsy (a wprowadzałem je stopniowo). Teraz się zastnawiam, czy w nich nie pobiec z 1/2 treningów przed samym maratonem, ale z 2 strony nie chcę kusić losu. Adidasy jeszcze daja radę, zrobiły sie z nich takie startówki :bum:

Właśnie wróciłem z testowania tych Asicsów, 7km + przebieżki, nic nie boli, wygląda ok. Jeszcze 2 treningi i pewnie decyzja w niedzielę, tak jak mówisz ;)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ