Czyste buty
- adamm
- Administrator
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ostatnio pobiegłem trasą na której (jak się okazało) było błota do kostek. Moje buty wyglądają jak maszyna budowlana.
Zastanawiałem się, może spróbować je wyprać? Przeżyją przygodę z pralką? Nie mam pojęcia bo nigdy tego nie robiłem - jakieś doświadczenia?
Zastanawiałem się, może spróbować je wyprać? Przeżyją przygodę z pralką? Nie mam pojęcia bo nigdy tego nie robiłem - jakieś doświadczenia?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
Bieganie po blocie ma ponoc funkcje katarktyczna..., no coz nie wszystko - jak widac - sie oczyszcza a wrecz przeciwnie nawet uswinia...
To bloto na butach nie jest problemem bo wysycha, kruszeje i samo znika. Nie polecam dlatego pralki ani w ogole wody. Poza wszystkim pranie w pralce degraduje ponoc pianke EVA, oraz skorzana cholewke, a skajowa tez moze popekac.
To bloto na butach nie jest problemem bo wysycha, kruszeje i samo znika. Nie polecam dlatego pralki ani w ogole wody. Poza wszystkim pranie w pralce degraduje ponoc pianke EVA, oraz skorzana cholewke, a skajowa tez moze popekac.
Janusz
- kroch
- Wyga
Biegam prawie wyłącznie po lesie, więc buty
zawsze mi się upaprają. Czyszcze je w następujący
sposób:
1) wielkie klepanie podeszfami, aby wywalić
błoto z protektora
2) Mycie lekko wilgotną gąbką (gąbką maczam
w wodzie z dodatkiem proszku do prania wełny
i syntetyków chyba jest to Perwoll)
Pozdrawiam
Krochu
zawsze mi się upaprają. Czyszcze je w następujący
sposób:
1) wielkie klepanie podeszfami, aby wywalić
błoto z protektora
2) Mycie lekko wilgotną gąbką (gąbką maczam
w wodzie z dodatkiem proszku do prania wełny
i syntetyków chyba jest to Perwoll)
Pozdrawiam
Krochu
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
Dzięki za rady, ale chyba źle się wyraziłem... też zwykle tylko otrzepuję - to co nie odpadnie to nie brud 
Ale tym razem oprócz efektów wzrokowych są też zapachowe
Ponieważ po biegu zostawiam buty w bagażniku to sami rozumiecie... zapach w środku robi się niewąski...
Dlatego pomyślałem o praniu tylko boję się, że mi się buty "rozjadą" - tak jak napisał Janusz.

Ale tym razem oprócz efektów wzrokowych są też zapachowe

Ponieważ po biegu zostawiam buty w bagażniku to sami rozumiecie... zapach w środku robi się niewąski...
Dlatego pomyślałem o praniu tylko boję się, że mi się buty "rozjadą" - tak jak napisał Janusz.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
A ja jak bardzo ubrudzę moje cichobiegi to wrzucam je do pralki, i potem mam jak nowe. Prałem je chyba z 6-7 razy. Mam je może ok. 1,5roku. Kilka razy podkleiłem (super glue)- ten z kiosku za 2zł. Śmigam w nich że aż miło. Jak sie rozlecą za pół roku to ostatecznie będę miał pretekst ażeby wymienić na nowe.
To są Adidasy ale nie sądze aby inne buty miały gorsze parametry względem prania w pralce.
Pozdrawiam tych co wogóle nie piorą bucików.
To są Adidasy ale nie sądze aby inne buty miały gorsze parametry względem prania w pralce.
Pozdrawiam tych co wogóle nie piorą bucików.
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- Daaga
- Zaprawiony W Bojach
Przyznam, ze sama też skorzystałam raz z pomocy pralki, ale nie jest to chyba najlepsze dla butów (wyglądały na wymaltretowane).
Z tego co wiem (z chemii gospodarczej), na zabrudzenia typu: pot, krew, ludzki smrodek najlepsze jest zwykłe mydło (jeszcze lepiej-płatki mydlane, bo szybciej rospuszczają się w wodzie).
Na całą resztę - polecam proszek do prania.
Powodzenia
Daga
Z tego co wiem (z chemii gospodarczej), na zabrudzenia typu: pot, krew, ludzki smrodek najlepsze jest zwykłe mydło (jeszcze lepiej-płatki mydlane, bo szybciej rospuszczają się w wodzie).
Na całą resztę - polecam proszek do prania.
Powodzenia
Daga
- RadekW
- Stary Wyga
Pranie w pralce podnosi estetykę butów, jednak, wg.mnie, może być dla nich szkodliwe. Detergenty mogą uszkodzić strukturę pianki tworzącej podeszwę środkową i osłabić klejenia buta.
Jeżeli mogę podzielić się z Toba moim sposobem pielęgnacji butów, to ja zaraz po skończeniu każdego biegu czyszcę but dwiema mokrymi szczotkami (twarde, krótkie włosie używam do podeszwy zewnętrznej i środkowej; miekkie i długie włosie do wierzchu buta). Czyszczenie jest zawsze pod bieżącą wodą. Nastepnie odkładam czyste, lecz mokre buty w miejsce gdzie nie dociera słońce. Buty po 24h są czyste i suche.
Pozdrawiam,
Radek
Jeżeli mogę podzielić się z Toba moim sposobem pielęgnacji butów, to ja zaraz po skończeniu każdego biegu czyszcę but dwiema mokrymi szczotkami (twarde, krótkie włosie używam do podeszwy zewnętrznej i środkowej; miekkie i długie włosie do wierzchu buta). Czyszczenie jest zawsze pod bieżącą wodą. Nastepnie odkładam czyste, lecz mokre buty w miejsce gdzie nie dociera słońce. Buty po 24h są czyste i suche.
Pozdrawiam,
Radek
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Osobiscie piore buty w pralce bo to zmiekcza skorkowe elementy obuwia i stopie jest sie latwiej przyzwyczaic oraz wyprofilowac wnetrze .
Prawda jest , ze cierpia na tym gumowe podeszwy dlatego tez zawsze po praniu nalezy miec na podoredziu dobry klej .
Prawda jest , ze cierpia na tym gumowe podeszwy dlatego tez zawsze po praniu nalezy miec na podoredziu dobry klej .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
adidasy wytrzymują kilka prań w pralce - sprawdzone. reeboki - po dwóch praniach "delikatny rozjazd" (potem nie próbowałem) - na szczęście służą do chodzenia więc nie ma problemu
- Andrzej
- Wyga
nie powinno sie prac butów w pralce,w slepach z obuwiem sportowym jest specjalna pasta w tubce i tym sie te buty myje ,nie kąpie ale lekko myje gąbką.Nie może z nich cieknąć!Mają być wilgotne i schnąć swobodnie z dala od grzejników:hej:
Andrzej
-
- Stary Wyga
niestety, ja swoje buty musze uprac - warstwa blota na zewnatrz mi nie
przeszkadza
. Problem w tym, ze rozkwasilem sobie palec podczas biegu
i we wnetrze buta wsiaklo troche krwi. jakos nie chce zeby to mi sie
w srodku rozkladalo
wiec ma ptytanie to tych co juz to robili:
jak?:
same buty, czy z czyms ? jaki program ? zwykly proszek ?
przeszkadza

i we wnetrze buta wsiaklo troche krwi. jakos nie chce zeby to mi sie
w srodku rozkladalo

wiec ma ptytanie to tych co juz to robili:
jak?:
same buty, czy z czyms ? jaki program ? zwykly proszek ?
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
Wyprałem buty Adidas Response - normalnie, w proszku, w najniższej temperaturze. Wydaje mi się że nie straciły formy, ale były już dość zużyte więc nie jestem pewien...
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Ja piorę tradycyjnie w pralce. Proszek , trochę płynu zmiękczającego, temp.+40stopni C. Program prania syntetycznego z odwirowaniem.
Później wypycham gazetami. Buty schną w ten sposób bardzo szybko. Odradzam suszenie na kaloryferze.
Później wypycham gazetami. Buty schną w ten sposób bardzo szybko. Odradzam suszenie na kaloryferze.
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)