Buty dla osoby początkującej
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Dwa tygodnie temu postanowiłam zacząć biegać. Początkowo biegałam w starych butach, jednak z związku z moimi problemami z kolanami postanowiłam zainwestować w buty do biegania.
W sklepie ERGO została przeprowadzona wideo analiza mojego kroku biegowego, link zamieszczam poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=fhz9TGyHV20
Dowiedziałam się, że mam stopę neutralną, jednak z powodu problemów z kolanami muszę mieć amortyzację w okolicach pięty. Zaproponowano mi 3 pary butów: Brooks Glycerin 9, Asics Gel Cumulus 13, Nike Lunarglide+ 3, lecz niestety są one dla mnie zbyt drogie...
Czy moglibyście polecić mi jakieś buty, w cenie maksymalnie 200-250 zł?
Z góry dziękuje,
Daria
Dwa tygodnie temu postanowiłam zacząć biegać. Początkowo biegałam w starych butach, jednak z związku z moimi problemami z kolanami postanowiłam zainwestować w buty do biegania.
W sklepie ERGO została przeprowadzona wideo analiza mojego kroku biegowego, link zamieszczam poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=fhz9TGyHV20
Dowiedziałam się, że mam stopę neutralną, jednak z powodu problemów z kolanami muszę mieć amortyzację w okolicach pięty. Zaproponowano mi 3 pary butów: Brooks Glycerin 9, Asics Gel Cumulus 13, Nike Lunarglide+ 3, lecz niestety są one dla mnie zbyt drogie...
Czy moglibyście polecić mi jakieś buty, w cenie maksymalnie 200-250 zł?
Z góry dziękuje,
Daria
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
nie oszczednosci wyjda Ci bokiem zaraz a od poczatku trzeba dbac o nogi jesli to jest przygoda ktora sie rozwinie .
od poczatku chronisz nogi i oddalasz wizyte u ortopedy czyli od 150 -300zl
jemu dasz bo musisz jesli nie ,mozesz wydac tearaz tyle poczekaj i za miesiac naprawde warto,,,lub szukaj obnizek przecen ...buty ktore Ci polecili to wlasnie na stope neutral wiec warto zainwestowac napewno bym sie zastanowil
od poczatku chronisz nogi i oddalasz wizyte u ortopedy czyli od 150 -300zl
jemu dasz bo musisz jesli nie ,mozesz wydac tearaz tyle poczekaj i za miesiac naprawde warto,,,lub szukaj obnizek przecen ...buty ktore Ci polecili to wlasnie na stope neutral wiec warto zainwestowac napewno bym sie zastanowil
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
a buty [[[Nike Lunarglide+ 3]]]]--na pewnej aukcji sa nawet za 239 zl mozesz koloru nie miec ale funkcje sa ok i sa takie jak te ladne z kolorami takimi jak moda sie lansuje --ale kolor nie biega tylko TY,,lunary poszukaj znajdziesz 

-
- Zaprawiony W Bojach
a może lepiej zainwestować w dietę i ćwiczenia ogólnorozwojowe, prawidłową technikę, by nie być uzależnionym od amortyzacji w pięcie?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
no tak trzeba sie rozwijac ogolnie slusznie ,dobra technika od poczatku tez pozniej jest wielkim atutem.
buty butami ,ale mysle trzeba kupic dobre--bede sie upieral,,pozdrawiam
buty butami ,ale mysle trzeba kupic dobre--bede sie upieral,,pozdrawiam

- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jako absolutny amator, który miał kiedyś całkiem podobne dylematy, powiem Ci tak: posłuchaj Qby, poczytaj o bieganiu na śródstopiu, zwłaszcza, jeśli zaczynasz przygodę. Sprawa druga - bieganie to, jak mawiają, najprostsza i jedna z najtańszych form aktywności (wiem co mówię, bo uprawiam inne hobby). Właściwie niezwykle istotny jest jeden wydatek..Buty..I pomyśl dwa razy, dobrze je dobierz, bo wydasz tak jak ja - dwa razy..Pomyśl też, gdzie biegać. Jeśli będziesz zdzierać chodniki, żywotność butów się skróci, polecam leśno-parkowe ścieżki. Ja je wybrałem po drugim wydatku, no ale ja to "królewska waga"
. Szukaj okazji, ostatnio sporo widziałem obniżek w Decathlonie. Szczytowy sezon dla sprzedawców pomału się kończy, można coś upolować.

P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Sluchaj bardziej dosiwadczonych.....amortyzacja i bieganie po miekkim to mity.......
Zmien technike biegu...zacznij biegac na śródstopiu....a skoncza sie problemy z bolami kolan, bioder i kregoslupa. jesli spadasz na pietę to wlasnie te miejsca dostają w tylek najbardziej.....
Spadajac na środstopie nie ma przenoszenie obciazenia na wyprostowanej nodze...i wiele kosci sródstopia i jego aparat wiezadłowy pochłania praktycznie całą energie uderzenia o podłoze.....
Zrób test...zdejmij buty i biegnij........i co spadasz na pięte...NIE?!:). To po co ci buty z amoryzacją. Inna sprawa ze aby biegac na środstopiu trzeba miec silne łydki, achillesy i rozściegno podeszwowe...
Podsumowujac:
1. jestes pocxatkujaca wiec nie biegasz duzych dystansów ( maks 10 km). kup buty z nowej serii ktore stawiaja na kompromis. Np Fass 500. maja troszke amortyzacji ale pozwalają aby to wlasnie śródstopie pierwsze dotkneło podłoża ( przy duzej amortyzacji to jest niemozliwe)
Kazdy producent ma takie buty.....
2. W zakladce trening poczytaj i zacznij cwiczenia gimnastyki silowej i troszke sily biegowej aby wzmocnic miesnie i sciegna ( łydek i stopy).
3. Kup drugie buty bez amortyzacji i biegaj w nich 1-2 razy w tygodniu ( mozesz tez biegać boso:):):) ...mowie powaznie)
Za rok wzmocnisz miesnie, wycwiczysz bieg na śródstopiu....zapomnisz o bolach kolan i o butach z grubą słoniną na pięcie:):):). Amortyzacja pięty to mit i marketing i zródło najwiekszych kontuzji.
poczytaj w necie....i zacznij biegac naturalnie a stopniowo.........
:):):)
powodzenia
Edek
Zmien technike biegu...zacznij biegac na śródstopiu....a skoncza sie problemy z bolami kolan, bioder i kregoslupa. jesli spadasz na pietę to wlasnie te miejsca dostają w tylek najbardziej.....
Spadajac na środstopie nie ma przenoszenie obciazenia na wyprostowanej nodze...i wiele kosci sródstopia i jego aparat wiezadłowy pochłania praktycznie całą energie uderzenia o podłoze.....
Zrób test...zdejmij buty i biegnij........i co spadasz na pięte...NIE?!:). To po co ci buty z amoryzacją. Inna sprawa ze aby biegac na środstopiu trzeba miec silne łydki, achillesy i rozściegno podeszwowe...
Podsumowujac:
1. jestes pocxatkujaca wiec nie biegasz duzych dystansów ( maks 10 km). kup buty z nowej serii ktore stawiaja na kompromis. Np Fass 500. maja troszke amortyzacji ale pozwalają aby to wlasnie śródstopie pierwsze dotkneło podłoża ( przy duzej amortyzacji to jest niemozliwe)
Kazdy producent ma takie buty.....
2. W zakladce trening poczytaj i zacznij cwiczenia gimnastyki silowej i troszke sily biegowej aby wzmocnic miesnie i sciegna ( łydek i stopy).
3. Kup drugie buty bez amortyzacji i biegaj w nich 1-2 razy w tygodniu ( mozesz tez biegać boso:):):) ...mowie powaznie)
Za rok wzmocnisz miesnie, wycwiczysz bieg na śródstopiu....zapomnisz o bolach kolan i o butach z grubą słoniną na pięcie:):):). Amortyzacja pięty to mit i marketing i zródło najwiekszych kontuzji.
poczytaj w necie....i zacznij biegac naturalnie a stopniowo.........

powodzenia
Edek
- pepek
- Stary Wyga
Ja trochę o sposobie kupowania butów. Otóż robię to w taki sposób, że idę do dobrze zaopatrzonego sklepu i wybieram buty tzn. model i rozmiar. Potem takie same buty kupuję w sklepie internetowym. Jeśli dobrze się poszuka lub trafi na promocję to można takie same buty kupić o ok. 100 zł taniej. Ja swoje Nimbusy kupiłem o 130 zł taniej niż te, które przymierzałem w Decathlonie. Jeszcze jedna rada. Przy szukaniu w necie nie korzystać z porównywarek cen typu Ceneo, Skąpiec, czy tym podobnych. Nie ma tam wszystkich sklepów, a te które są, to są niestety najdroższe.
- Stary Koń
- Wyga
- Życiówka na 10k: 53,16
Daria, w kwestii biegania naturalnego-myślę, że ważny jest oprócz wagi, także twój wiek. Jeśli, na ten przykład, jesteś w okolicach maratońskiego, to zdaj sobie sprawę, że zanim wyrobisz w sobie odruch lądowania na śródstopiu to może już być po ptokach. Nawet Edziu wyżej pisał, że cała energia uderzenia pochłaniana jest przez kości śródstopia i więzadła stopy. Dodałbym do tego jeszcze staw skokowy. To nie są części ciała, które mają gwarancję niezniszczalności. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że są raczej delikatne. Poszalejesz za bardzo to i z chodzeniem mogą być kłopoty. Mam podejrzenie takie, że skoro masz problemy genetyczne z kolanami, to pewnie z innymi stawami też- albo skłonności do takowych?
Nie samym bieganiem biegacz żyje- ćwiczenia jak najbardziej- stabilność rdzeniowa, siłą biegowa też, ale ćwiczenia tej drugiej to już nie wszystkie z ogólnie opisywanych i polecanych (właśnie z uwagi na kolana). Generalnie słabe stawy trzeba jak najszybciej obudować mięśniami. Powoli zwiększaj obciążenia, pamiętaj o regeneracji. Kurde, jak to się łatwo pisze....
Buty- tym łatwiej ci będzie kupić coś na wyprzedażach im masz mniej typowy rozmiar. Przy odrobinie cierpliwości za posiadaną kwotę kupisz naprawdę porządne buty. Cierpliwość ma też tę zaletę, że jeszcze coś doskladasz!
Nie samym bieganiem biegacz żyje- ćwiczenia jak najbardziej- stabilność rdzeniowa, siłą biegowa też, ale ćwiczenia tej drugiej to już nie wszystkie z ogólnie opisywanych i polecanych (właśnie z uwagi na kolana). Generalnie słabe stawy trzeba jak najszybciej obudować mięśniami. Powoli zwiększaj obciążenia, pamiętaj o regeneracji. Kurde, jak to się łatwo pisze....
Buty- tym łatwiej ci będzie kupić coś na wyprzedażach im masz mniej typowy rozmiar. Przy odrobinie cierpliwości za posiadaną kwotę kupisz naprawdę porządne buty. Cierpliwość ma też tę zaletę, że jeszcze coś doskladasz!