Dokładność aplikacji na Androida

kacper_r
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Korzystam z aplikacji Navime oraz run-log. Czy posiada ktoś wiedze która z nich jest dokładniejsza w pomiarze dystansu? Wczoraj na trasie ok. 8km między ich wskazaniami było 30m różnicy, ale kiedyś na trasie 5km było prawie 200m rozrzutu... I której wtedy wierzyć? :)
Dodam że rejestracje trasy włączam i wyłączam w obu aplikacjach w tym samym miejscu
Obrazek
PKO
natoh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam endomodo pro, wcześniej miałem iMapmyRUN obydwa programy się mylą endomodo jakby trochę mniej.
5 km - 37,29
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

a jakie to ma znaczenie?

na poziomie amatorskim 30m na 8 km to jest nic a i jak raz na ruski rok trafi się 200m na 5km to też nie ma żadnego znaczenia.

Większe wahania wyników będą się pojawiać w zależności od ilości snu poprzedniej nocy/ twojej diety poprzedniego dnia/ wypoczęcia po ostatnim biegu a nawet stresu w pracy/szkole niż od wahań jednego czy drugiego programu pomiarowego.

Po prostu używaj jednego programu aby nawet jeśli niewielkie odchylenie jest to było mniej więcej takie same. Tak abyś na podobnych trasach był w stanie zauważyć progres/regres.
kondor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładność pomiaru głównie zależy od urządzenia GPS w telefonie, a nie aplikacji. Ona dostaje informacje z satelity, a z powodu dużego wiatru/zachmurzenia/zalesienia powodują przesyłanie błednych danych. Dobrze to widać np. przy zrzuceniu danych na mape, i odchyły na trasie ;)
Awatar użytkownika
cexar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oprócz dokładności modułu GPS w telefonie ważny jest algorytm uśredniania trasy..
Zainteresowanie mogą przebiec trening z aplkacja SportsTracker (by STL) (nie mylić ze zwykłym sports tracker )
Tam w opcjach zaawansowanych jest wybór algorytmu uśredniania ..(responsywność to nazywają -nie rozumiem co to znaczy ..ale działa)
a na ile dokładność modułu gps w telefonie różni się od dokładności w zegarkach garmina ? wie to ktoś.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to nie aplikacja ma wpływ na dokładność trasy, a odbiornik gps. Najlepsze odbiorniki mają i-phony i nokie, samsungi są najgorsze.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sakii pisze:to nie aplikacja ma wpływ na dokładność trasy, a odbiornik gps. Najlepsze odbiorniki mają i-phony i nokie, samsungi są najgorsze.
To by się zgadzało. Na HM (trasa z atestem) mój prosty Samsung Galaxy Mini zmierzył dystans 21,8 km. Wcześniej na innym biegu pokazał 11,7km zamiast 11,4km. Zawyża mniej więcej o 3%.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Trzeba odróżnić dokładność pomiaru trasy od dokładności pomiaru pokonanego dystansu. Ta pierwsza zależy od jakości odbiornika GPS oraz częstotliwości pomiaru. Ślad będzie bardziej wiarygodny, jeżeli mamy dobrego GPS-a, który „łapie nas” tam, gdzie faktycznie jesteśmy i robi to co sekundę, a nie np. co 10 sekund.

W przypadku pomiaru pokonanego dystansu dodatkowo bardzo ważny jest algorytm stosowany przez producenta aplikacji / oprogramowania do telefonu. Przeważnie polega on na sumowaniu długości odcinków między kolejnymi punktami na trasie, a analiza jest robiona „na płasko”. W przypadku pokonywania dużych przewyższeń przy pomiarze dystansu istotna jest też zmiana wysokości. Jak wybiegamy pod stromą górę, to biegniemy „po przeciwprostokątnej”, więc pomiar powinien być większy, niż poziomy. Np. 40 m pomiaru poziomego plus pokonane w tym czasie 30 m przewyższenia daje nam 50 m faktycznego dystansu . Zauważyłem, że większość zegarków i aplikacji zaniża pomiar w górach, biorąc pod uwagę w tym przypadku 40 m.

Napisałem aplikację na telefon komórkowy, obsługującą GPS i daję użytkownikowi możliwość wyboru opcji pomiaru, np. sygnał GPS co 1, 3, 10 metrów (ten ostatni oszczędza baterię, ale powoduje mniejszą dokładność) oraz opcję uwzględniania przewyższeń w dystansie: „na płasko”, co okrążenie (określony dystans) lub na bieżąco.

Oczywiście, na jakość pomiaru ma również zachmurzenie, zalesienie, górzysty teren, który zakłóca sygnał GPS. Pomiar pionowy jest 3 razy mniej dokładny, niż poziomy, w związku z czym algorytmy wykorzystujące analizę przewyższeń mogą znacząco zwiększać dystans w warunkach utrudnionego pomiaru.

Dystans można wygenerować z samego śladu. Przykładowo, to jest mój trening z weekendu:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... &tr_id=402
Moja aplikacja mierzyła na bieżąco dystans, wyszło 21122 m. Jak wyeksportuję .gpx i wczytam do SportTracks, to algorytm w tym programie z samego śladu odczyta mi dystans 19860 m. Wynika to też z tego, że ślad obejmuje jedynie punkty, w których byłem łapany co 200 m, a dystans w aplikacji był mierzony na bieżąco, przy dość krętej trasie. Garmin F350 mojej żony pokazał na tej trasie niecałe 21 km.
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Program RunCalc świetny i stanowi klasę samą w sobie!
Mam tylko techniczne pytanko do producenta, czy można przygotować wersję na androida, które nie wymaga obecności J2ME?
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki :oczko: Przymierzam się do przepisania aplikacji na Androida. Niestety, rozrosła się do 15 tysięcy linii kodu, więc zajmie mi to sporo czasu. Żona znowu będzie się na mnie wkurzać, że przesiaduję po nocach przy kompie, do tego będę musiał jej podkradać telefon, bo specjalnie kupiłem jej Androida :usmiech: Na razie można korzystać z RunCalc-a na Androidzie z pomocą biblioteki Netmite. Dla zainteresowanych, wszystkie informacje są na stronie.
fajnyczarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich czy istnieje możliwość zainstalowania jakiegoś programu do telefonu i podłączyć go z czujnikiem kroków, chce analizować dokładnie ile przebiegłem i ile kroków dokładnie zrobiłem.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fajnyczarek pisze:Witam wszystkich czy istnieje możliwość zainstalowania jakiegoś programu do telefonu i podłączyć go z czujnikiem kroków, chce analizować dokładnie ile przebiegłem i ile kroków dokładnie zrobiłem.
endomondo sobie zainstaluj albo sport trackera - działają w oparciu o gps
co do miernika kroków to nie wiem, nie używam, więc nie pomogę
fajnyczarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za informację, zaraz sobie poszukam tego oprogramowania. Bardzo bym był wdzięczny za informację odnośnie czy istnieje możliwość podłączenia miernika kroków.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fajnyczarek pisze:Dziękuję bardzo za informację, zaraz sobie poszukam tego oprogramowania. Bardzo bym był wdzięczny za informację odnośnie czy istnieje możliwość podłączenia miernika kroków.
jak masz program oparty o gps, to miernik ci do czego?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ