dokładność spalonych kalorii w pulsometrach sigma pc 15.11

mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w zasadzie tak. Tylko wiesz, chciałem poznać jakieś głębsze szczegóły, dotyczące kontroli spalanych kalorii:) myślałem, że skoro można w miarę dokładnie wyliczyć spożywane kalorie, to można i w miare dokładnie wyliczyć ich spalanie:) i w zasadzie orientacyjnie to sprawdzamy:) tylko chciałem wiedzieć, czy można to brać choć trochę na poważnie, czy włożyć te wskazania kompletnie między bajki:)

Pozdrawiam:)
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem te pomiary są zbyt niedokładne, by przywiązywać do nich wagę. Niemniej są osoby, którym to dobrze wpływa na psychikę i motywację. :oczko:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Zbynek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

gl pisze: jeśli wierzyć podręcznikowi fizjologii sportu (i jeśli dobrze przeliczyłem kilodżule na kilokalorie;),
to na odparowanie 1 litra wody organizm zużywa ~600kcal,
Wg mojego przeliczenia 54kcal :-) I to już bardziej realne.

Dobry pulsometr, prawidłowo ustawiony, pokaże wynik bardziej zbliżony do rzeczywistości niż Endomondo, które nie uwzględnia różnicy wysokości trasy. Moje obserwacje wskazują, że po pagórkach spalam jakieś 30% więcej kalorii niż po płaskim.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zbynek pisze:
gl pisze: jeśli wierzyć podręcznikowi fizjologii sportu (i jeśli dobrze przeliczyłem kilodżule na kilokalorie;),

Dobry pulsometr, prawidłowo ustawiony, pokaże wynik bardziej zbliżony do rzeczywistości niż Endomondo, które nie uwzględnia różnicy wysokości trasy. Moje obserwacje wskazują, że po pagórkach spalam jakieś 30% więcej kalorii niż po płaskim.

op.cit. str. 170:
2500 kJ na odparowanie 1 litra wody
a 1J=1calX4,186^-1 (str. 4);

a znów wg tego :http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCul
1 J = 0,238846 cal
"kilo" wg moje wiedzy oznacza "x1000"
czyli:
2500kJ*0,28846=597,115kcal

ale, oczywiście, maturę zadawałem 30 lat temu, więc nie będę się spierał o kolejne drobiazgi;
pzdr
gl
Zbynek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gl pisze:
Zbynek pisze:

op.cit. str. 170:
2500 kJ na odparowanie 1 litra wody
a 1J=1calX4,186^-1 (str. 4);

a znów wg tego :http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCul
1 J = 0,238846 cal
"kilo" wg moje wiedzy oznacza "x1000"
czyli:
2500kJ*0,28846=597,115kcal

ale, oczywiście, maturę zadawałem 30 lat temu, więc nie będę się spierał o kolejne drobiazgi;
Masz rację. Na stronie http://zadane.pl/zadanie/3344651 jest pomyłka i o jedno zero się ciachnęli przy skróceniu do przedrostka "kilo".
Swoją drogą wartość energii byłaby bliższa dla 30°C i wynosi wtedy 2427kJ/kg (o, stąd: http://kepler.am.gdynia.pl/~zot/pracown ... zyczne.htm ). Odparowanie 1 litra wody w tej temperaturze pochłonie więc 580kcal.

Czyli to jednak spory wydatek energetyczny. Latem na dłuższym wybieganiu to już znaczący.
Może więc nie pić? Zachowując energię, by jednocześnie tracić wydolność na wskutek braku elektrolitów. :bum:
mikipl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy jednak "wypocenie" 1kg wody oznacza od razu jej odparowanie? Każdy inżynier może w to wątpić, bo przecież tracimy pot na skórze na skutek kapania, wsiąkania w ubranie, wiatru i wielu innych czynników. Organizm tylko zwilża skórę wodą, natomiast nie dostarcza 100% energii do jej odparowania. Dobitnymi przykładami jest mokra koszulka i sauna (tutaj duży wpływ ma kapanie i temp. zewnętrzna).

Co do samego pulsometru i wskazania ilości spalonych kalorii to pewnie jakaś dokładność jest, ale trzeba się liczyć z pewnym przybliżeniem wyniku i prawidłowej wartości, zwłaszcza, że urządzenie nie posiada wszystkich danych potrzebnych do kalkulacji (zmiennych jest tak wiele, że pewnie nigdy nie uda się skalibrować żadnego urządzenia tak, aby pokazywało prawidłową wartość. np. temperatura organizmu w danym dniu, czy podłoże po którym biegamy). Oczywiście można się zamknąć na bieżni elektrycznej w bombie kalorymetrycznej i zrobić dokładny pomiar za każdym razem ;)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gl pisze:Ja przykładowo mam signę onyx i wg ostatniego zapisu w pamięci tego urządzenia "spaliłem"
204kcal biegnąć 3,5 km w 16:26 min przy śr. tętnie 157; dane delikwenta - to 176cm i 71kg;

.
dziś (a w zasadzie wczoraj) zaliczyłem dla porównania dokładnie to samo kółko z tym samym urządzeniem i wyszło:
185kcal na 3,5km w 16:10 przy śr. tętnie 149;
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ