Buty startowe na maraton?

Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jakie buty startowe lub startowo treningowe polecice? Głownie z przeznaczeniem na maratony i połówki?
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tyle butów startowych już sklepach, że ze spokojem można przebierać i kupować bez względu na markę i model. But startowy i tak powinieneś zakładać tylko na zawody, ale często są również używane do treningów interwałowych (jeśli się nie ma kolców).
Ja mam Saucony Type a2 z przebiegiem 88 km i sobie chwalę. Na mojej stopie idealnie leżą i biegam w nich bez stresu i obaw o ile podłoże jest pewne. Z góry piszę, że ścieralność podeszwy 2x większa niż w treningówach, wiec przy około 500 KM z pewnością będą do wywalenia.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

hej
mam takie same buciki jak Gife, ale na maraton, ani na połówke bym Ci ich nie polecał, w ogóle nie polecałbym Ci klasycznych startówek, za mało tam amortyzacji, szukaj raczej wśród butów treningowo-startowych, lekkich treningowych
Krzysiek
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Generalnie, jeśli Przemek waży mniej niż 75 Kg to i tak pewnie biega w treningówkach z małą amortyzacją.
Dla biegaczy lekkich, maraton w startówkach nie powinien wpływać negatywnie na ciało, a półmaraton to już w ogóle. Generalnie wszystko zależy od tego, czy on ma nabiegane kaemy w typowo startowych butach i przyswojony organizm do tego.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem lekkim biegaczem 81-80 kg 193 cm wzrostu od 5 miesięcy wszystkie treningi biegam w startowkach większość treningów po asfalcie i mogę stwierdzić czym mniej systemów tym lepiej !!!
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nike lunaracer na maraton bedą dobre ja biegam także w Adidas adizero mana 5 i mam dylemat które wybrać na maraton Nike są lżejsze ale w adidasach przebiegiem ponad 1000 km i wiem ze nie zawiodą mnie na maratonie
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
uszol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może Joma Marathon, aż sama nazwa mówi za siebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na Twoim miejscu brał bym jakiś model treningowo-startowy. Maraton w startówkach nawet biegany w 2:40 to zabójstwo dla łydek.

- Mizuno Wave Precision
- Adidas Adizero Boston
- Asics DS Trainer
- Nike Marathoner
- Puma FAAS 500

Najlepiej by było jakbyś przymierzył wszystkie z w/w i stwierdził, które będą dla Ciebie ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To moze dodam więcej szczegółów. Na pewno kupię treningowo startowe po waszych wiadomościach. Pomysł na startowe zrodził mi się bo właśnie wykańczam lunar glide 2, które po około 1100 straciły amortyzację a wyczuwam to bólem kolan przy ciężkich treningach. Muszę więc coś kupić na miesiąc przed maratonem i patrząc na nasza pogodę na dwa miesiące przed jesienią. Doszedłem więc do wniosku że kupię coś lekkiego co przy mojej wadze 76 kg i 177 cm pomoże mi pobiec 3:12 w Warszawie :) a za 2 miesiące kupić jakieś gtx. Patrząc jednak na wagę chyba najlepiej będzie kupić treningowo startowe :) Rodzi się więc drugi problem gdzie te buty przymierzyć jak w moim mieście nie ma ani jednego sklepu :) A poleci ktoś jakieś brooksy ? Cieszą się one dobra popularnością w usa. Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przejedź się do Wrocławia, blisko masz z Wałbrzycha. Nawet kosztem biletów, czasu, warto przecież wiedzieć, jak buty leżą na nodze.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
bartek.p
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45m
Życiówka w maratonie: 3h50m

Nieprzeczytany post

Polecam Mizuno WAVE RIDER 14,swietne startowki i buty do treningow
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ