pronator/supinator/neutral - jakie buty

Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ok, czas przedstawic moje nogi ;)
Moze nie sa tak piekne jak wiele pokazywanych na tym forum, ale sa moje :D

Zasadnicze pytanie - pronacja/supinacja/neutralne?
Ortopeda po obejzeniu X-reys stwierdzil plasko-koslawe, co jednak nie daje mi informacji przydatnej przy zakupie buta.
Acha, biegam ze srodstopia, o ile to ma znaczenie w przypadku doboru buta do posiadanego skrzywienia.

Obrazek
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wiesz, że biegasz że śródstopia sam z siebie czy ktoś Cię filmował?
Jesteś raczej pronujący - płasko-koślawe - czyli płaskostopie i pięty koślawe.
Ale skoro biegasz nie akcentując pięty to nie chce Ci wmawiać, że powinieneś kupić buta dla pronatora.
Inna sprawa, że ja nie wierzę większości ludzi którzy mówią że biegają ze śródstopia :) - ale skoro tak mówisz.
Żadnego konkrentego modelu Ci nie poradzę - kategoria neutralna lub lekko pronująca. (zakładając, że wiesz co mówisz)
http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1353
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opis Twojego stylu biegania, wykluczają zdjęcia Twojej stopy, zwłaszcza achillesów gdzie jak na talerzu widać, że pięta Ci ucieka do środka.

Przydałby się jakiś filmik ; )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zrobilem kilka prob nagrania mojego biegu - konkretnie na co spadam - srodstopie czy pieta.
Niestety przy 30fps trudno zobaczyc cokolwiek sensownego :(

moje obserwacje:
1. Generalnie spadam na zewnetrzne krawedzie stop.
2. jak biegne to stawiam stopy blisko osi biegu (stad moze wynikac pkt 1)
3. Przy predkosci dla biegu 60-70%HRmax - optycznie spadam mniej wiecej rowno cala stopa, aczkolwiek odczuwalny nacisk pojawia sie najpierw z przodu (od zewnetrznej a zaraz potem srodek srodstopia, na koncu obciazenie laduje na piecie, ale nieznecznie)
4. im szybciej biegne tym bardziej do przodu stopy przesowa sie odczuwalny punkt zetkniecia z podlozem

Acha - buty scieraja mi sie z przodu - blisko osi wzdloznej buta, co do tej pory bylo moim glownym argumentem za tym, ze spadam na srodstopie, a nie piete. BTW pietowa podeszwy jest bardzo nieznacznie starta nawet biorac pod uwage, ze kozystam z tych butow takze do chodzenia na codzien - od razu mowie, ze wiem, ze tak nie powinno sie robic, ale coz... budzet nie z gumy. Choc w tym sezonie zamierzam zainwestowac w buty stricte do biegania, dlatego zalozylem watek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ