Inov-8 Parkclaw G280

Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ktoś używa tych butów? Szukam czegoś uniwersalnego na różne nawierzchnie, ale widzę też opinie, że na mokrym asfalcie w tym bucie jest ślisko. Czy tak faktycznie jest?
Trochę duży drop tutaj jest - 8 mm, czy to nie przeszkadza w bieganiu?

Potrzebuję czegoś na szeroką stopę, a akurat jest dziś fajna cena na ten model w wersji wide na 8a.pl.
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten model chyba nie występuje w wersji 'wide'. Skąd to wziąłeś?

Mnie przeszkadza już 6 mm (w Trailfly, na twardej nawierzchni czyję jakbym jakiś nieokreślony opór buta musiał pokonywać przy każdym kroku, w Trailfly Max jest z tym jeszcze gorzej). Parkclaw G280 to stary model, jeszcze szpiczasty. Na szeroką stopę bierz model 'wide' nie starszy niż 2024, bo wtedy zrezygnowali ze szpica na rzecz kształtu pasującego do stopy, no i wprowadzili 3 szerokości: precision, standard i wide.

Główną wadą butów Inov-8 jest masa - są po prostu ciężkie, szczególnie te z gumą na 100% podeszwy. Za to mają najlepsze wkładki na rynku (nie gąbka, tylko TPU) - jedna taka zrobiła u mnie blisko 7000 km i nadal się świetnie trzyma.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Filtr na szerokość buta na stronie 8a wypluł mi ten model jako szeroki, a dodatkowo jedna z recenzji na YT mówiła, że 5-stopniowej skali szerokości Inov-8 w tym bucie jest 5.

Z takim dropem chyba jeszcze nie biegałem, więc mam lekka obawę. Na asfalt mam Altry Experience Flow, tam jest chyba 4 mm.

Nawiasem mówiąc, szerokimi butami zainteresowałem się pod wpływem Twoich wpisów weuek ;) Poprzednio lata biegałem w różnych Asicsach i zawsze po czasie przedzierał mi się materiał na cholewce na szerokość, ale uznawałem to za normalne.

Dobra cena jest też na Trailtalony, ale czytałem w innym wątku, że rzadkie kołki w tym modelu powodują niewygodne bieganie po twardym podłożu.

Cenowo jeszcze nie jestem na etapie wydawania na buty powyżej 400 zł, więc wybór na szeroką stopę jest dość ograniczony :/
Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupione. Zobaczymy jak przyjdzie, napiszę jakie odczucia, najwyżej zwrócę.
Rozmiar 46,5 jak w Altrze, mam nadzieję że będzie pasować.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raczej nie, bo Altry mam zwykle 43 (Flow 2 wziąłem 42.5, bo 43 Flow 1 było za długie), a Inov-8 44. A jeszcze śmieszniejsze jest to, że na metce mają 28.5 cm. Chyba to na zewnątrz mierzą, i to jescze z przyklejonym błotem.

Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Większych niestety nie było :/ A patrzyłem na rozmiarówkę tutaj: https://www.4camping.pl/artykuly/tabele ... vi-inov-8/
Asicsy mam 30 i 30,5. Ale jak piszesz że ta ich długość wkładki nijak się ma do rzeczywistości, to tabela rozmiarów nie pomoże.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwsze buty Inov-8 kupiłem sobie wg ich tabeli i były dramatycznie za małe. Zwykle biorę 27.5 cm, ale od nich pasuje na mnie (rzekome) 28.5.
Skat pisze: 28 lis 2025, 09:45 Nawiasem mówiąc, szerokimi butami zainteresowałem się pod wpływem Twoich wpisów weuek ;) Poprzednio lata biegałem w różnych Asicsach i zawsze po czasie przedzierał mi się materiał na cholewce na szerokość, ale uznawałem to za normalne.
A ja kleiłem plasterki na palce, bo wiecznie miałem odciski. I też myślałem, że to normalne.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ