HAEL - komentarze do bloga

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Mihumor, chyba masz rację, o ile pewnie w dłuższych biegach początek można spokojnie odrobić, to w dyszce każda sekunda się już liczy. Do tej pory nie miałem większych kłopotów, tu w sumie też nie byłoby tak tragicznie, gdyby było trochę szerzej. Ale w sumie przy moim braku obycia startowego, takie doświadczenie też jest ważne. Już wiem, że ewidentnie muszę zaczynać wolniej. Najlepiej biegło mi się w Tomaszowie, gdzie startowałem na złamanie 40', więc zacząłem sporo wolniej i nie dość, że zszedłem poniżej 39', to jeszcze miałem siłę na długi finisz, a po biegu zrobiłem pełnoprawny trening rytmowy.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Hael, no to co...

Gratuluję ukończenia planu! :spoczko:

Następny sezon czeka.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Thx :usmiech:

Właśnie mam na razie duży problem z przyszłym sezonem. Chciałbym dalej skupić się na 10 km, ale chciałbym też wystartować w półmaratonie. I nie wiem jeszcze jak to ugryźć. Najpierw chciałem zimą popracować nad hm wiosennym, a potem dycha na jesień. Ale skoro dycha jest moim priorytetem, to nie wiem, czy jest sens robienie planu pod hm. Więc teraz kombinuję jak to połączyć.

I tu pytania do bardziej doświadczonych:
1. Czy daniels pod dychę wystarczy pod hm, przy moim kilometrażu ok 80-120km/tydzień?
O ile przebieg jest pewnie ok, to nie czuję, że po obecnym planie dałbym radę pobiec hm na wynik z dychy. Dlatego pytanie kolejne
2. Co zmodyfikować, tak, żeby nie ucierpiał trening pod 10 km? Temp w planie jest dużo, może zwiększyć trochę udział dłuższych progów kosztem tych krótszych? Dodać tempa/TM w długim wybieganiu?
3. W jakiej kolejności? Najpierw 10, a potem hm, czy odwrotnie? Wolałbym najpierw 10, tylko jakoś nie zbiegają mi się na razie terminy. Żeby nie pędzić z planem i teraz się zregenerować, a potem zrobić plan 24 tygodnie, start wypadałby przełom kwietnia i maja. Idealnie pasowałby mi bieg europejski w Gnieźnie 17.05, ma chyba płaską trasę :ble:, a wcześniej hm w poznaniu. Rozważam też maniacką, tylko raz, że tłum, a dwa trochę za wcześniej...

Plizz, pomóżcie. Jeżeli macie inne propozycje, sugestie itp, to byłbym bardzo wdzięczny. Brakuje mi doświadczenia, a nie chcę się miotać między planami jak w zeszłą zimę.
Komentarze
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Ja bym sobie nie zaprzątał głowy jakąś większą zmianą planu pod jeden półmaraton. Twoim głównym celem i tak jest 10km, HM możesz potraktować troszkę po macoszemu. Z planu na dychę i tak powinieneś fajnie polecieć półmaraton.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale rozumiem, że najpierw dycha? Czy hm w poznaniu na początku 4 fazy jako ostatnie długie i mocne wybieganie przed 4 fazą?
Komentarze
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem twoich rozterek, biegasz od cholery kilometrów wiec zrobienie dla Ciebie dobrego wyniku w HM nie powinno stanowić zupełnie problemu, te biegi się troszkę różnią ale głownie taktycznie. Biegaj sobie do tej dychy na na 4-5 tygodnie przed HM wrzuć po dwa treningi łączące dłuższe progi i interwały tempowe z objętością, takie przykłady:
1 godzina BS i po tym 6x1,3km na minutowej
2km BS - 5km P - 10km BS - 4km P
30 min BS - 4km P - 30 min BS - 4km P
2km BS - 5km P - 5-10 min BS - 5km P
te biegi przygotują Cię do startu w HM, biegniesz go 2-3 sek poniżej tempa P a po 15km-ie przyspieszasz (albo umierasz :hahaha: ).
Z twojego treningu to i maraton by dało się nabiegać ale jak masz biegać tylko HM to bieganie TM nie wydaje mi się konieczne i przydatne, może jakieś longi 20-25km ale z podnoszeniem tempa na końcu do THM (3-5km) - to bym biegał, jeśli TM to dla ciekawostki ze 20km można by sobie spróbować, nawet teraz dla zabawy jak nie masz "żadnych planowych zajęć obowiązkowych" by zobaczyć z czym to się je i jak wchodzi. HM to najfajniejszy bieg, nie tak intensywny i bolesny jak 10km i mniej a z drugiej strony nie specjalnie długi - no i dosyc szybko trzeba zapierdalać od początku :hahaha:
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor, dzięki za wskazówki, może za 2-3 lata będzie dla mnie wszystko jasne, na razie jestem po 1 sezonie w miarę sensownego biegania, więc jestem pełen rozterek :hahaha:

Na razie plan jest taki:
-do połowy kwietnia plan pod dychę. Czasami BD urozmaicam długimi progami w trakcie lub BNP.
-potem 4 tygodnie przygotowanie do HM, zgodnie z propozycją mihumora.
-druga połowa maja - 2 tyg regeneracji
-od czerwca zobaczymy od wyników na wiosnę, ale pewnie znowu plan pod 10.

Tak czy owak przede mną 2 m-ce samych wybiegań, więc jeszcze mam czas to sobie układać.
Komentarze
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przez te 2 miesiące wybiegań jeszcze nie raz plany mogą ulec weryfikacji. :oczko:
Wojt z którym biegam weekendowe longi cały czas biegał wg. Danielsowego 5-15km z tym,że longi były dłuższe ok.20-25km.
I MW pobiegł poniżej 3:15 z dychy 40 minut.Czasem te BD w ostatnich 5km przyspieszał,takie BNP.
Tobie do połówki wystarczą BD po 18-20km i raz jak zrobisz 24km to wszystko.
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Thx :usmiech:

Właśnie mam na razie duży problem z przyszłym sezonem. Chciałbym dalej skupić się na 10 km, ale chciałbym też wystartować w półmaratonie. I nie wiem jeszcze jak to ugryźć. Najpierw chciałem zimą popracować nad hm wiosennym, a potem dycha na jesień. Ale skoro dycha jest moim priorytetem, to nie wiem, czy jest sens robienie planu pod hm. Więc teraz kombinuję jak to połączyć.

I tu pytania do bardziej doświadczonych:
1. Czy daniels pod dychę wystarczy pod hm, przy moim kilometrażu ok 80-120km/tydzień?
O ile przebieg jest pewnie ok, to nie czuję, że po obecnym planie dałbym radę pobiec hm na wynik z dychy. Dlatego pytanie kolejne
2. Co zmodyfikować, tak, żeby nie ucierpiał trening pod 10 km? Temp w planie jest dużo, może zwiększyć trochę udział dłuższych progów kosztem tych krótszych? Dodać tempa/TM w długim wybieganiu?
3. W jakiej kolejności? Najpierw 10, a potem hm, czy odwrotnie? Wolałbym najpierw 10, tylko jakoś nie zbiegają mi się na razie terminy. Żeby nie pędzić z planem i teraz się zregenerować, a potem zrobić plan 24 tygodnie, start wypadałby przełom kwietnia i maja. Idealnie pasowałby mi bieg europejski w Gnieźnie 17.05, ma chyba płaską trasę :ble:, a wcześniej hm w poznaniu. Rozważam też maniacką, tylko raz, że tłum, a dwa trochę za wcześniej...

Plizz, pomóżcie. Jeżeli macie inne propozycje, sugestie itp, to byłbym bardzo wdzięczny. Brakuje mi doświadczenia, a nie chcę się miotać między planami jak w zeszłą zimę.
Ja również na wiosnę planuje start w HM. Nie mam doświadczeń z tym dystansem, lecz uważam, że plan Danielsa 5-15km w zupełności wystarcza aby dobrze pobiec na tym dystansie. U mnie to wygląda tak, że pod koniec III lub na początku IV fazy chcę pobiec mocną dychę(prawdopodobnie Maniacka) a pod koniec IV fazy pobiec półmaraton.
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O to super, będziemy się podglądać na forum :hahaha:
Komentarze
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hael pisze:O to super, będziemy się podglądać na forum :hahaha:
Z tą różnicą, że nasze treningi będą się jednak odrobinę różniły, Ty się martwisz czy kilometraż rzędu 80-120km wystarczy na HM a ja traktuję 80km jako górny pułap :hahaha:
No, ale mi jednak brakuję troszku do tych Twoich wyników... :lalala:
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Ładny postęp, od lipca do października przeskok wynikowy spory....chociaż treningów jednak sporo , szczególnie w dwóch ostatnich fazach i kilometraż spory, podobnie jak u KrzyśkaM, więc i wynik musiał przyjść adekwatny do włożonego wysiłku..gratki :usmiech:
Co po odpoczynku? :oczko:

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki mar_jas :usmiech:

Po odpoczynku, od listopada to samo - plan się sprawdził, jest urozmaicony, więc jeszcze raz go przerobię, tym razem w wersji ok 23-tygodniowej (z pełną I fazą i skróconą IV), z podobnym dystansem tygodniowym. Na wiosnę starty na 10km, a potem 5 tygodniowe przygotowanie do debiutu w HM (bez presji na wynik, raczej na zaliczenie, żeby zobaczyć z czym to się je).
Komentarze
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Dzięki mar_jas :usmiech:

Po odpoczynku, od listopada to samo - plan się sprawdził, jest urozmaicony, więc jeszcze raz go przerobię, tym razem w wersji ok 23-tygodniowej (z pełną I fazą i skróconą IV), z podobnym dystansem tygodniowym. Na wiosnę starty na 10km, a potem 5 tygodniowe przygotowanie do debiutu w HM (bez presji na wynik, raczej na zaliczenie, żeby zobaczyć z czym to się je).
Super postęp,od wiosny 2 minuty na dyche to bardzo dużo. :hej:
Mnie się udało 1,5 minuty(Krynicy nie liczę)co też uważam za sukces(przerwa przez achillesa w maju).
Ile tej przerwy?Chyba długo nie wytrzymasz...jesteśmy biegoholikami. :hahaha:
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysiek, gdybyś nie miał w głowie maratonu, to też na pewno zszedłbyś więcej. Co do odpoczynku, to już mnie trzęsie :hahaha: Ale jeszcze planuję z 5 dni wytrzymać, żeby potem nie mieć problemów w sezonie. W weekend może już wyskoczę na lekki rower, ale też nie jako trening, ale lajtową przejażdżkę na lekkich przełożeniach. W przyszły czwartek jadę na tydzień do Zakopca (i to sam :bum:), tam trochę poczytam zaległej literatury biegowej (oczywiście jeszcze raz Daniels, ale jeszcze Friel z Biblią triatlonu, Pose Romanova, Urodzeni biegacze oraz o gościu, który objechał świat na rowerze) i rozpocznę I fazę. W niej, oprócz zbudowania bazy, chcę też mocno popracować nad techniką i elastycznością, bo tu widzę duże pole do poprawy. Choć z tym rozciąganiem, to nie wiem, czy przyniesie jakiś efekt, bo od urodzenia jestem mega sztywny - np nigdy nie byłem w stanie dotknąć czubkami palców do podłogi :orany:

Cel na przyszły rok to poprawić się o ok 1', teraz niestety już nie ma co liczyć na poprawę o ponad 4' na rok. Marzy mi się, żeby kiedyś zejść w okolice 36', ale chyba za późno rozpocząłem karierę na taki wynik;-)
Komentarze
ODPOWIEDZ