sultangurde - komentarze do bloga

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raczej nie regeneracja a biegi jeszcze spokojne.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Raczej nie regeneracja a biegi jeszcze spokojne.
Właśnie dobrze to ująłeś.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Trzeba zwrócić uwagę na to, że niektórzy podają % tętna maksymalnego, niektórzy % tętna na progu ( i tu pytanie jakim) widziałem obliczenia od tętna przy max pułapie tlenowym a Skarzyński z tego co kojarzę to ostatnio jako max tętna i wartość do obliczania podaję 220 minus wiek. Więc bałagan spory, trudno porównywać różnych autorów, trzeba trzymać się jednego schematu. W ogóle straszny bałagan w nazewnictwie, tłumaczeniach, tak jak repetition Danielsa jako rytm albo tempo run ze szkoły amerykańskiej to nie tempo szkoły polskiej. No trudno się połapać, jednym słowem.
PiotrekeS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć
Jest jeszcze jeden fajny obiekt jakieś 20 km pod Częstochową
Nie wiem, co miałeś na myśli, ale ja polecam bieżnię w Konopiskach - otwarta i za friko :)
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PiotrekeS pisze:Cześć
Jest jeszcze jeden fajny obiekt jakieś 20 km pod Częstochową
Nie wiem, co miałeś na myśli, ale ja polecam bieżnię w Konopiskach - otwarta i za friko :)
Właśnie ten obiekt miałem na myśli. Dziękuję pięknie za informację. Spróbuję znaleźć coś o godzinach otwarcia :taktak:
PiotrekeS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie ma za co :)

Generalnie oni chyba ten obiekt zamykają tylko na noc - ale tego nie sprawdzałem, więc może jest otwarty. Przeważnie bywałem tam weekendami i zawsze biegałem sam - cisza i spokój :D
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze:Trzeba zwrócić uwagę na to, że niektórzy podają % tętna maksymalnego, niektórzy % tętna na progu ( i tu pytanie jakim) widziałem obliczenia od tętna przy max pułapie tlenowym a Skarzyński z tego co kojarzę to ostatnio jako max tętna i wartość do obliczania podaję 220 minus wiek. Więc bałagan spory, trudno porównywać różnych autorów, trzeba trzymać się jednego schematu. W ogóle straszny bałagan w nazewnictwie, tłumaczeniach, tak jak repetition Danielsa jako rytm albo tempo run ze szkoły amerykańskiej to nie tempo szkoły polskiej. No trudno się połapać, jednym słowem.
Zgoda...
Repetition u Danielsa to rytmy cos okolo 1500mT. A tłumaczenie "powtórzenia" to nie powtórzenia jakie ja znam.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Widzisz, a dla mnie rytmy to krótkie odcinki biegane dość szybka z równym miarowym tempem, nawet linie można sobie rysować żeby trafiać z długością kroku. A mocne odcinki biegane w tempie biegu średniego, szybkie tempo 800 m a wolniejsze 1500, to przebieżki.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze:Widzisz, a dla mnie rytmy to krótkie odcinki biegane dość szybka z równym miarowym tempem, nawet linie można sobie rysować żeby trafiać z długością kroku. A mocne odcinki biegane w tempie biegu średniego, szybkie tempo 800 m a wolniejsze 1500, to przebieżki.
Zgoda. To w szkole Polskiej.
W niemieckim sie z tym nigdy nie spotkałem.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No to właśnie o tym mówię, że jest bałagan w nazewnictwie i obliczeniach.
Strefy według Friela to nie od tętna max a od tętna na progu LT, a tak na marginesie niech mi ktoś powie co to jest LT :ojoj:
Znam osoby które poobliczały od tętna max dodając jeszcze parę uderzeń tak na wszelki wypadek, żeby taki prawdziwy max wyszedł.
No to trochę z tętnem o którym Friel myślał ma mało wspólnego. Trzeba bardzo uważać i wczytywać się.
Wiem, że tu biegacze ale zapewne część osób zna taki siłowy program Wendlera 5/3/1 tam wszystkie procenty liczone są od Tmax czyli maxa treningowego to jest 90% rzeczywistego maxa. No ale bardzo często ludzie liczą od 100% a nie od 90, skutek taki, że zamiast progresować to szybko dochodzą do ściany. W bieganiu tak samo, jak coś źle obliczymy, to źle zaczniemy i na pewno marnie skończymy. :bum:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eeee tam. Czy ja wyliczę HRmax 178 czy 176, nic nie zmienia, bo skoki dzienne z zależności czy zjadłeś przed treningiem jogurt czy bułkę z dżemem, sa duzo większe.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie jak się człowiek naczyta to głowa puchnie od nadmiaru wiedzy. Póki co ja będę biegał w tym sezonie właśnie licząc jak rekomenduje Friel % od LT.
Jednak nie zamierzam rozdzierać szat nad liczbami, traktuje je raczej pomocniczo. Jedyne na co skrupulatnie zwracam uwagę to tętno spoczynkowe rano, bo jak widziałem po zeszłym sezonie z tego można wiele wyczytać i modyfikować trening wg zmęczenia ogólnego.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Eeee tam. Czy ja wyliczę HRmax 178 czy 176, nic nie zmienia, bo skoki dzienne z zależności czy zjadłeś przed treningiem jogurt czy bułkę z dżemem, sa duzo większe.
Tak, tak, po bułce z dżemem tętno progowe zrówna się z tętnem maksymalnym. :orany:
Dobra już nie marudzę.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to ja postaram się zrobić wpis na ten temat u siebie nie blogu bo temat ciekawy.
napiszę o swoim podejściu.
Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też podobnie się łapię, że biegnę sobie całkiem swobodnie drugi zakres, a jeszcze rok temu było to tempo na zarżnięcie na zawodach :) Bycie początkującym ma swoje zalety, widać że to co się robi przynosi efekty :hej:

Np. w grudniu przed kontuzją łydki zrobiłem sobie 8km drugiego zakresu tempem 4:34 na średnim HR 153(81%), właściwie taki bardziej wymagający spacerek, a rok wcześniej w listopadzie zrobiłem na zawodach 10km tempem 4:44 na średnim 178 (94%) i na mecie ledwo żyłem, musiałem się trzymać barierek przez chwilę żeby nie upaść.
ODPOWIEDZ