Kwiat: głos ma opinia publiczna

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:36:34
Życiówka w maratonie: 02:53:58

Nieprzeczytany post

Cześć!
Jak tam poszedł sobotni test Coopera ? Ciekawy jestem wyniku :)
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamilo pisze:Cześć!
Jak tam poszedł sobotni test Coopera ? Ciekawy jestem wyniku :)
No, poszedł, i to jak!

Gdzieś o 8:30 wziąwszy dodatkowych pieć minut snu z rąk połowicy, myślę sobie: "to będzie piękny dzionek, pogoda dopisuje, tartan już nie jest nowością, płuca i nogi o wiele lepiej przyzwyczajone do szybszego biegania". Po czym owe pięć minut ciałem (śpiącym) się stało i do 10:00 w całkowitym spokoju drzemało. Po czym znowu pomyślałem: "no i poszedł ten Cooper..." ;)

Myślałem, że piątkowy naprawdę spokojny long nie zrobi mi krzywdy przed Cooperem, a i ładnie to sobotnie szybsze latanie wplotę w Danielsa; może nawet zamiast wtorkowego treningu interwałowego, bo liczyłem, że te 2400-2500 m zrobię. Jak się jednak okazało nic zmieniać nie musiałem ;)

Zapewne kilka dni po niepodległościowych zawodach pójdę na Resovię i spróbuję zrobić własnego Coopera, choć bieganie tego w pojedynkę jest naprawdę trudne (do tej pory Coopera zawsze robiłem w grupie albo z zającem - wtedy też miałem najlepszy wynik w swojej karierze truchtacza - 2850 m), więc ewentualnie gdyby ktoś chciał pobiec, to śmiało można by się zgadać i zrobić to wspólnie. (Byle bez propozycji od panów pokroju Gife, bo cóż to za przyjemność latać po dwu różnych stronach bieżni i być mijanym kilkukrotnie na wirażu :ble:)
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No to gratulacje ;)

To możemy się kiedyś wybrać, bo też bym się sprawdził, a na tego coopera nie miałem możliwości..
Obrazek
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to się zgadamy po zawodach, bo widzę, że Ty też będziesz 9.10 biegł :)
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Kwiat, dzieki Tobie odkrylem zawody w Rzeszowie, juz jestem zapisany :-) w jaki czas celujesz? Mozna by male forumowe spotkanie zrobic ;-)
kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadza się, też pobiegnę. Życiówkę będzie mi chyba ciężko zrobić biorąc pod uwagę profil trasy. Celuję w 50-49min. Możemy się jakoś zgadać jak najbardziej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A Panowie, pewnie, że spotkanie jakieś można, a nawet trzeba by z okazji biegu urządzić. Myślę, że nie będzie z tym problemu :)

Kamilo dobrze pisze, wskazując na trudny profil trasy - tam będzie naprawdę sporo długiej i żmudnej wspinaczki, więc nogi mogą poczuć zmęczenie dość szybko i być może na nic zda się równie długi i stromy zbieg w drugiej części. W związku z tym chciałbym (i to mój plan minimum) zrobić 55'00" na tej trasie, czyli mniej więcej tyle, ile zrobiłbym na niepełnej dyszce w Gliwicach (było tego jakieś 9,4 km w 52'03" po kamienno-błotnisto-ziemistych alejkach parku leśnego). Wszystko, co poniżej tych 55 minut, uznam za mały sukces :)
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Az taka ciezka trasa? No coz przepadlo, kasa juz wplacona, jak szyja mnie pusci, a mysle, ze przez miesiac powinna to napewno sie stawie :-)

Moze ktorys z Was bedzie mial ochote zeby zarejestrowac trase na rowerze i wrzucic profil na forum?
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Akurat nie dorobiłem się w Rzeszowie roweru, ale spróbuj może użyć mapy Google i przełączyć na street view. To Ci da pewne wyobrażenie o tym, jak wygląda mniej więcej profil trasy - zwróć uwagę na rondo znajdujące się na ulicach Krakowskiej i Witosa (tam zaczyna się podbieg) i później na poprzeczną względem Krakowskiej ulicę Kotuli oraz kolejne rondo (ulice Kotuli i Wiktora), gdzie są zbiegi. W rzeczywistości jednak wygląda to trochę inaczej - zdjęcia "wygładzają" nieco profil trasy ;)
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Mateusz, wydaje mi się, że z palcem w 4 literach połamiesz 25 minut na piątkę, czy też 50 na dychę. Lecisz BS po 6'30" na HR 70% - ja na 75% ledwo 7' robię, a myślę, że w tej chwili na luzie zrobiłbym 25:59 i 50:59 na wspomnianych dystansach :)
Podejrzewam wręcz, że obie bariery złamiesz za jednym zamachem w Rzeszowie, czego Ci serdecznie życzę!
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Mateusz, wydaje mi się, że z palcem w 4 literach połamiesz 25 minut na piątkę, czy też 50 na dychę. Lecisz BS po 6'30" na HR 70% - ja na 75% ledwo 7' robię, a myślę, że w tej chwili na luzie zrobiłbym 25:59 i 50:59 na wspomnianych dystansach :)
Podejrzewam wręcz, że obie bariery złamiesz za jednym zamachem w Rzeszowie, czego Ci serdecznie życzę!
To nie do końca wygląda tak różowo - średnie tempo biegu spokojnego przy tych 70% HRmax to 6'54"/km. Poprzedniego dnia 77% równało się 6'35" na kilometr, choć tam było najpierw sporo wymagającej wspinaczki (tętno w okolicach 80-85%), a następnie lżejszy, ale dłuższy zbieg. Z drugiej strony ciekawi mnie różnica między tym BS z poniedziałku (owe 70%) i longiem z minionego piątku (tętno 73% HRmax przy tempie o 13" wolniejszym). Może wpływ na to miało te 6,4 km progowego ze środy.
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Na jakim pulsie robiłeś interwały? Coś mi się wydaje, że za lekko Ci weszły, ergo - jesteś teraz na wyższym poziomie, niż sądzisz :)
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Średnie tętno dla pierwszej kilometrówki to 91% HR max. Dla reszty, po trzech minutach przerwy w marszu i lekkim truchcie (czasami mogło być ciut mniej), pierwsze okrążenie wychodziło w okolicach 84%, a kolejne już 93-95%, czyli teoretycznie blisko mojego maksa, z tą uwagą, że pewnie dopiero na zawodach będę mieć możliwość do bardziej dokładnego sprawdzenia ile moje tętno maksymalnie wynosi w rzeczywistości (obecna wartość, czyli 199 bpm, jest wzięta z ciężkiego pagórkowatego treningu).

A interwały zaskakująco łatwo wchodziły wczoraj. Najbardziej zadziwiła mnie lekkość, jaką miałem przy tych powtórzeniach, mimo że nie nijak jej nie czułem aż do momentu ich rozpoczęcia (obiad, uczucie ciężkości etc.). Może gdybym miał wykonać jedno albo dwa powtórzenia więcej zaczęłyby się kłopoty, kto wie? Póki co, swoje tempa opieram się na teoretycznym czasie dychy z Gliwic (do 52'03" na dystansie 9,4 km dołożyłem niepełne 3'00", których potrzebowałbym do pokonania brakujących 600 m).
Obrazek

Blog|Komentarze

kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co do Coopera to też się chyba wybiorę, ale najwcześniej gdzieś na godz. 11-12.
Dzień przed bym zrobił jedynie coś krótszego i spokojnego (ewentualnie przebieżki na koniec).
Tydzień przed zawodami to w poniedziałek tak jak masz (interwały lub progi) można zrobić, potem już luzowanie z intensywnością.
Tak ja to widzę i tak bym zrobił, no ale ja świeżak jestem więc może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi ;)
Obrazek
kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fajne butki :) Całkiem niezła promocja na merrelle w tym sklepie
Obrazek
ODPOWIEDZ