Skoor - sala tortur
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Tomek, możesz trochę więcej napisać jak to LC biegasz? Tzn rozumiem kolacyjka bez węgli i co rano?
Podpytuję, bo ja od jakiegoś czasu w niedzielę jak mam longi to je biegam na czczo (ale jednak z kolacyjką sobotnią -> najpierw jadałem michę owsianki, teraz z czasem tych węgli w sobotę coraz mniej). Praktycznie z każdym razem jest coraz łatwiej - jeśli nie chcesz walczyć o ogień, to po prostu nieco zwolnij tempo i będzie łatwiej.
Podpytuję, bo ja od jakiegoś czasu w niedzielę jak mam longi to je biegam na czczo (ale jednak z kolacyjką sobotnią -> najpierw jadałem michę owsianki, teraz z czasem tych węgli w sobotę coraz mniej). Praktycznie z każdym razem jest coraz łatwiej - jeśli nie chcesz walczyć o ogień, to po prostu nieco zwolnij tempo i będzie łatwiej.
biegam ultra i w górach 

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Alez tu nie chodzi o to zeby bylo latwiej 
Nie zupelnie tak to wyglada. Generalnie dni mam podzielone na niskie i wysokie. Dni niskie to takie w ktorych wegli jest na tyle malo, ze nie odbuduja zapasow glikogenu i stosuje je w dniu akcentu oraz w dni ktore akcentu nie poprzedzaja. Natomiast dni wysokie to dni z wieksza zawartoscia wegli i stosuje je przed akcentami. Na trening wychodze na czczo i zawsze tak wychodzilem. Dzisiaj akurat trening wyszedl po 15h od ostatniego posilku. Zjadlem kolo 20, zaczalem biegac kolo 11. Kolacja jest tez najbogatszym posilkiem jesli chodzi o wegle.

Nie zupelnie tak to wyglada. Generalnie dni mam podzielone na niskie i wysokie. Dni niskie to takie w ktorych wegli jest na tyle malo, ze nie odbuduja zapasow glikogenu i stosuje je w dniu akcentu oraz w dni ktore akcentu nie poprzedzaja. Natomiast dni wysokie to dni z wieksza zawartoscia wegli i stosuje je przed akcentami. Na trening wychodze na czczo i zawsze tak wychodzilem. Dzisiaj akurat trening wyszedl po 15h od ostatniego posilku. Zjadlem kolo 20, zaczalem biegac kolo 11. Kolacja jest tez najbogatszym posilkiem jesli chodzi o wegle.
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
To ja dzisiaj miałem próbkę tego. Wczoraj obiad 12:30, potem 16:30 kiść winogron i dzisiaj od 4 machnąłem 30 km. Pod koniec czuć, że paliwa mało 

Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
A ile ta kisc wazyla i co bylo na obiadek?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ok, rozumiem. Ja wiem, że nie chodzi o to żeby było łatwiej - ale też jednak to jest BS i dobrze by było się nie zajechać, jakąś równowagę trzeba tutaj łapać - ale to wierzę że pod kontrola maszSkoor pisze:Alez tu nie chodzi o to zeby bylo latwiej

biegam ultra i w górach 

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
W takim treningu to chyba najbardziej obrywa uklad sercowo naczyniowy i oddechowy ktore raczej dosc szybko sie regeneruja. Sam uklad ruchu raczej nie jest bardziej zmeczony niz po takim samym treningu ale na weglach. Zreszta, codziennie sprawdzam tetno spoczynkowe wiec zmeczenie mam pod kontrola. Jak na ta chwile jest ok.
Ja generalnie lubie eksperymentowac wiec taka idea treningu wydaje mi sie ciekawa
Ja generalnie lubie eksperymentowac wiec taka idea treningu wydaje mi sie ciekawa

-
- Zaprawiony W Bojach
Jak się bawiłem w kulturystykę to na LC-HC były najlepsze efekty.
Z tym,że trzeba się nauczyć umiejętne sterować węglami .
To taka lekka wersja klasycznej CKD,która pozwalała jeść węgle raz na 10-14 dni.
Ale to już hardcorowo było.
Teraz za stary jestem na takie zabawy.
Z tym,że trzeba się nauczyć umiejętne sterować węglami .
To taka lekka wersja klasycznej CKD,która pozwalała jeść węgle raz na 10-14 dni.
Ale to już hardcorowo było.

Teraz za stary jestem na takie zabawy.

- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
jakieś 350 g, a na obiad: filet z mintaja + ziemniaki + warzywkaSkoor pisze:A ile ta kisc wazyla i co bylo na obiadek?

Ja jednak muszę pilnować węgle, bo ten tydzień w planie ok 124 km, a w przyszłym ok 130 km. Bez byłoby ciężko.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:28
- Życiówka w maratonie: 02:56:00
Byłem przekonany, że trzeba jeść, aby mieć siły na wykonanie treningu, a tu takie dziwactwa niektórzy odstawiają. 
I bieganie na głodniaka, czy też bez węgli, ma poprawić wyniki sportowe? Mocno w to wątpię.

I bieganie na głodniaka, czy też bez węgli, ma poprawić wyniki sportowe? Mocno w to wątpię.

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Być może... ale grunt, że lubię to co robię.
Przyzwyczaiłem się też, że często moje podejście do tego co robię spotyka się z oporem otoczenia więc luuuz

Przyzwyczaiłem się też, że często moje podejście do tego co robię spotyka się z oporem otoczenia więc luuuz

- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
No to wychodzi, że Ty już się całkiem od węgla uniezależniłeś 

Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
co tu się odbywa... Tomek, Ty chyba serio ultra chcesz biegać...
biegam ultra i w górach 

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Te kilometry to pod polowke w nastepnym tygodniu. Jutro znowu 18 tyle, ze z przyspieszeniami a w niedziele cos co Ty juz biegales czyli 23km w tym 4 ostatnie po 4/km.
Wole jednak biegac cos szybkiego niz takie klepanie
Wole jednak biegac cos szybkiego niz takie klepanie

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Ja tej polówki sobie nie wymyśliłem