mihumor .com

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rubin pisze:helou ;)
co do zrywania plastrów...
Ożesz ty; :grr: się człowiek zawsze po fakcie dowie. A ze mnie kobita miała tyle ubawu. I mi mówi:" A co myślisz że ja tak nie cierpiałam w salonie kosmetycznym?" A teraz patrz!!! :wrrwrr:
PKO
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:...Droga od okolic 39 na 10km do 1.20 w połówce jest bardzo daleka - dla mnie różnica kilku poziomów i na to trzeba chyba trochę czasu więc bardziej tu widzę trening od dołu...
Jakie wasze zdanie? Co daje większy progres? WB2 wg Skarżyńskiego czy Tempo Progowe wg Danielsa? Ciekaw jestem bo dwie szkoły przetestowaliście. Czy wiek trenującego predysponuje bardziej w którąś stronę (regeneracja, kontuzyjność)?
Czyli zwykły rachunek strat i zysków.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze:
mihumor pisze:...Droga od okolic 39 na 10km do 1.20 w połówce jest bardzo daleka - dla mnie różnica kilku poziomów i na to trzeba chyba trochę czasu więc bardziej tu widzę trening od dołu...
Jakie wasze zdanie? Co daje większy progres? WB2 wg Skarżyńskiego czy Tempo Progowe wg Danielsa? Ciekaw jestem bo dwie szkoły przetestowaliście. Czy wiek trenującego predysponuje bardziej w którąś stronę (regeneracja, kontuzyjność)?
Czyli zwykły rachunek strat i zysków.
Ja myślę, że jednak progowe do HM będą lepsze, u mnie było zawsze tak, że biegałem tempo P, potem biegiem HM nieco niższą przelotową, końcówkę mocniej i na mecie średnia wychodziła w tempie progu co było planem na 110% normy. Myślę, że bieganie "Danelsem" jest też sporo trudniejsze, tempa są dużo wyższe i wymagania są wyższe, głowa też swoje dostaje, trudniejsze natomiast jest łączenie tego z większą objętością bo tu już się schody trochę robią, trening może być naprawdę trudny do domykania, jednak Skarżyńskiego i WB2 łatwiej łączyć z większymi objętościami. Tyle, ze to problem bardziej do maratonu bo do połówki aż tyle biegać nie trzeba i wtedy warto bardziej postawić na trening jakościowy kosztem nieco mniejszej objętości.
Mój ulubiony trening testowy pod HM, który sobie wziąłem z Danielsa i zmodyfikowałem troszkę:
2km spokojnie - 5km tempem jak mam zacząć HM (3,58) - 10-11 km spokojnie (lub godzina) - 4km progowo lub deczko mocniej jak będzie na to (3,53)- czyli tak jakbym chciał to kończyć oczywiście bez finiszowania i imitowania zawodów - proste trzymanie tempa na sporym zmęczeniu.
Muszę w tą benzynę zainwestować
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze: A to nie jest tak,że są dwie pętle i można wybrać długość trasy?
Takie starty są fajne,bo nie jest to trasa z atestem na życiówki tylko jako bardzo mocny trening siły biegowej.
Nie będę miał spiny na konkretny czas co nie znaczy,że nie pobiegnę w trupa. :hahaha:
Wczoraj podałem Ci dane ze strony biegów a tu znów coś pozmieniali. NIe dość, że trasa się skróciłą do 11,6 km to jeszcze wypłaściła (tylko 470 w górę a miało być 560).

http://krakowbiega.pl/trasa/

W takim wypadku wybieganie 1h nie powinno być szczególnym problemem dla kogoś wybieganego ...
zgodnie z naturą!
maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Witam!
Czy mógłbyś napisać krótkie porównanie Nike Streak 5 do Adios Boost? które wziąłbyś na maraton gdybyś biegał 10 min szybciej?
Bardzo chętnie czytam Twojego bloga. W pierwszej kolejności zerkam czy nie masz nowych wpisów. Cenię go głównie za trafne podsumowania i wnioski. Mogłyby się znaleźć jako komentarz w książce do planów które przerabiałeś:) Bardzo istotne jak dla mnie. Dzięki temu co tu przeczytałem, na wiosnę przygotuje się do maratonu wg Hansonów, tym bardziej, że mam tendencje do przeginania z tempem, przez to też nie dokończyłem Danielsa, forma drastycznie mi spadła miesiąc przed maratonem.
Mógłbyś już śmiało poprowadzić jakiegoś amatora do dobrego wyniku:)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki.
Co do porównania butów to się nie podejmę, z kilku powodów. Po pierwsze za mało biegałem w Nike ZS5, chciałem w nich połówkę zaatakować w październiku, powiedzmy po połówce coś może bym mógł powiedzieć ale teraz to by była przesada i wróżenie z fusów. U mnie jest taka prawidłowość, że niski drop nie idzie u mnie w parze z dużymi obciążeniami więc gdy zaczynam biegać pod maraton i więcej w butach typu Zoom Streak to pojawiają się przeciążenia achilesów i trzeba z tym biegać a wtedy najlepiej odstawić tego typu buty by nie schodzić z treningu. Dlatego nawet dłuższego TM nie biegałem w Nike'ach i trudno mi o opinię, świetne buty ale czy dla mnie na maraton? Być może :spoczko: a już bieganie 10 min lepiej to tez nieco trudne do opiniowania. Myślę, że zostałbym przy Adim, to super buty i coś tam wybierają amortyzacją - a lepsze wrogiem dobrego. Nike na wiosnę chyba na halfa pójdzie i może będę mądrzejszy.
Koleżankę w zeszłym roku trochę poprowadziłem do 2,56 w W-wie i do wygranej na 10km w Krynicy w K40 i druga tam była w ogólności w kobietach. Ale to trudno nazwać czymś więcej niż rozpisaniem planu i niewielką zmianą w sposobie patrzenia na taktykę biegania. Generalnie kilku osobą coś tam pomagałem ale podstawowy problem jest taki, że ludzie często nie słuchają, biegają więcej, mocniej, nie odpuszczają po chorobach czy przerwach i to przeważnie się nie najlepiej kończy, a na dystans czy maila to ich opied.... po fakcie albo gdy już jest pozamiatane.

maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Obecnie zluzowalem z treningiem, muszę się odbudować. Zbyt dużo eksperymentowałem, za mocno, progres jest znaczny ale tylko na treningach, nie przekłada się to na starty.
Jak znajdę trochę więcej czasu to skopiuje sobie te wszystkie wnioski i uwagi co do Hansonów, czuje ze ten program będzie ok dla mnie.
Jak pojawią się pytania to skieruję je do Ciebie, póki nie będziesz czegoś za to chciał.. a mógłbyś.
Ważniejsze niż te plany które wszędzie można znaleźć są porady jak to wykonywać i jak modyfikować.
Skłaniam się bardziej ku Adios 2, wątpliwości mam bo różnica ceny znaczna a odczucia na nodze w sklepie podobne.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na pewno Adiosy są znacznie trwalsze, troszkę o tym pisałem z Bartkiem Olszewskim na PW - biegał w obu, startuje w Nika'ch ale te mu wytrzymują max ok 600km, Adiosy miał jak pisaliśmy o przebiegu ok 1000 km i nie miały się ku końcowi wiec to są bardzo trwałe startówki.
Jak coś to śmiało pisz - podpowiem coś w miarę możliwości, na razie u nas w rodzinie tylko żona zarabia na bieganiu i to się chyba nie zmieni :hahaha:

panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale Ci chłopie to idzie! I jeszcze odczuciowo myślisz że biegasz to za wolno?! hmm, jaki profil trasy jest w tej Walencji?
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

To prawda, Michał konsekwentnie i metodycznie pomyka ku odległym rubieżom... ;)
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety trochę źle mi się biega, za dużo mam problemów niebiegowych, które rozmontowują mnie psychicznie, mam łeb nabity innymi tematami i ciężko się tego pozbyć nawet podczas treningu - przez to odwalam to jak pańszczyznę i biegam zdołowany i bierny. Może co nas nie zabije to as wzmocni - tego się trzymam. Muszę to wszystko wyczyścić i się zresetować bo inaczej będzie to konsekwentna droga donikąd. Czyli jest życiowo po prostu :spoczko:

wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

No właśnie, mimo problemów i braku czasu jednak konsekwentnie realizujesz plan. Podziwiam i trochę zazdroszczę, bo sam jestem bardziej leniwy i mniej konsekwentny. ;)
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Fajnie - nie są mi specjalnie znane te strony, Polska egzotyczna, Suwalszczyznę zaliczyłem dokładnie, raz byłem w Supraśli i Tykocin gdzieś po drodze. Ogólnie w kwestii zwiedzania i wolnego czasu to trudno mnie nazwać patriotą turystycznym, z bieganiem trochę podobnie wychodzi. Szkoda, dzika z ogniska i popitkę człowiek przyjął by z ochotą ale to tak z marszu to się nie da, a o wolność walczyliśmy i jej człek ni mo i to z całkiem innej mańki.
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... 1&bieganie

:spoczko:
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jurku, gratulacje :)
Miejsce może pechowe, ale wynik bardzo fajny, lekko sub 39' na dychę by dawał.
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki.

Faktycznie 39' / 10km rozmieniłem po drodze. Cieszy; szczególnie że ze 2 km piasku luźnego skutecznie spowalniało.

Super impreza. Zapraszam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ