sosik "Marjan Bjorgen" - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Jeszcze jesteś za bardzo zmęczony by tempa biegać - szkoda pianę bić, cierpliwości potrzeba - spokojnie odpalisz, pokulaj się jeszcze wolno do końca tygodnia, po prostu zaufaj sobie i pierwsze mocniejsze bieganie zrób na połówce, pierwsza piątka po 4,15 to bardzo dobra strategia, ja tak biegnąc otwarcie zrobiłem 1,27.27 i wydaje mi się, że stać Cię na taki wynik, na razie jednak tego nie rozważaj, na to czas przyjdzie najpierw na piątym a później na piętnastym połówki.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
PKO
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Taki mam plan. W czwartek ta sama trasa, ale bez BNP, tylko grzecznie po ok 5'10"-5'20"/km. Potem w sb i niedzielę podobnie. W przyszłym tygodniu myślałem, żeby w środę pobiec 5 * ( 1km HMT + 1 km BS ) co by trochę tempo oswoić, ale zobaczę jak się będę czuł.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał ma rację,polecisz tą połówkę na superkompensacji pomaratonowej.
Ja bym na Twoim miejscu w tym tygodniu same wybiegania/krosy w I zakresie a akcent pobiegł w przyszły wtorek i tyle. :usmiech:
Bez szaleństw. :oczko:
michal_d
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powodzenia na połówce w Krakowie! Również tam startuję i chcę ukończyć ten bieg poniżej 1:30 :)
PB: 5k 0:19:17 (Kleszczów, czerwiec 2014), 10k 0:40:30 (Uniejów, październik 2014), 21k 1:28:06 (Kraków, październik 2014)

Najbliższy start: Bełchatów 15k, 23.11.2014
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michal_d -wzajemnie!
Widzę, że się szykuje niezła grupa forumowiczów na 1:30 w Krakowie :hej:
W kupie raźniej będzie.

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo fajnie sobie wymyśliłeś ten plan.5 treningów tygodniowo,jest czas na regenerację,szkielet Danielsa,trochę własnych innowacji i tydzień startowy Greifa. :oczko:
Dobrze,że do samego końca będziesz biegał tempo I.Tego mnie brakowało w u J.D. w maratońskim planie.
Zluzowanie przed Marzanną(też pobiegnę ale dychę,fajnie że orgi dodali taką opcję) i wynik prawdę Ci powie jak ten maraton polecisz. :spoczko:
Podoba mi się ten schemat.Na początku rytmy,podbiegi i stopniowe wprowadzanie interwałów i ciągłych a co
ważne do samego końca bieganie tempa I.
Tak naprawdę nie brakuje Ci siły,wytrzymałości czy szybkości a ogranicza waga i tu będzie klucz do dobrego czy
bardzo dobrego wyniku na CM.
Będę przyglądał się postępom jak i krytykował w komentarzach. :hahaha: :oczko:
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu mnie też się podoba :)
Mam tylko nadzieję, że natura pozwoli go zrealizować, przynajmniej w takim stopniu jak obecny.
Czy on pozwoli złamać 3 h na Cracovii to się zobaczy. W każdym razie nie ma presji. Cel to poprawić życiówkę z Silesii.
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie komentarze i krytykę. Jestem początkujący amator i każde wskazówki przyjmę z otwartymi rękoma.

Edit: Krzychu co do wagi to u mnie góra jest masakrycznie słaba i chuda. Podciągnąć to ja się może ze dwa razy dam radę :hahaha:
Więc nie zdziwię się, jak jeszcze trochę mi się przytyje, bo zamierzam górę podciągnąć.

Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poklikałem sobie plan. Zacny i z dużym wyprzedzeniem zrobiłeś (mój na OWM zaczyna się w połowie grudnia).

Skąd taki układ WOLNE; TRENING; WOLNE; 4xTRENING? Dajesz radę czwartego dnia?

Ja lecę WOLNE; WOLNO; SZYBKO; WOLNO ; WOLNE ; SZYBKO; DŁUGO
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze: WOLNE; WOLNO; SZYBKO; WOLNO ; WOLNE ; SZYBKO; DŁUGO
Dokładnie! Kali biegać. Czasem nie wiem, który dziś dzień tygodnia, ale wiem, że dziś będzie WOLNO :hej:
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Poklikałem sobie plan. Zacny i z dużym wyprzedzeniem zrobiłeś (mój na OWM zaczyna się w połowie grudnia).

Skąd taki układ WOLNE; TRENING; WOLNE; 4xTRENING? Dajesz radę czwartego dnia?

Ja lecę WOLNE; WOLNO; SZYBKO; WOLNO ; WOLNE ; SZYBKO; DŁUGO
Jak zerkniesz na obecny plan (link w stopce) to zobaczysz, że ostatnie 8 tygodni przed Silesią właśnie tak biegałem. czyli WOLNE; TRENING; WOLNE; 4xTRENING ( środa, piątek-poniedziałek ). Dawałem radę to domykać. Więcej te 4 treningi były najprzyjemniejsze :).

Teraz na końcu tego 4 dniowego komba chcę wrzucać na przemian:
- TM - aby symulować końcówkę maratonu po przez narastające zmęczenie z poprzednich dni + nauka tempa, bo u mnie czucie średnie jest :)
- długi BNP - tu planuję kolejne 5 km od: 5'00" do 4'10"/km zwiększając o 10'/km - to optymalny wariant. Jakbym się gorzej czuł to najwyżej zakres temp będzie wolniejszy.

Na początek tej 4 dniowej sesji lecą progi - tu zostawiam sobie pewną elastyczność, bo jak to zrobię w czwartek to też się nic nie stanie, a w zimie różnie bywa.
W poniedziałek lecę interwały. Jako, że najgorzej znoszę najszybsze bieganie to chcę mieć przerwę przed - żeby być wypoczęty przed nimi i przerwę po - aby nogi wróciły do równowagi przed kolejnym akcentem. W 2 fazie po interwałach jest długi trening, ale tu zamierzam się kulać więc powinno być ok.

Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiem, że tak biegałeś i dałeś radę. Ciekawi mnie czy taka asymetria była podyktowana czynnikami pozabiegowymi czy np. chęcią wywołania czwartego dnia kumulacji zmęczenia, bo od strony regeneracji sądzę, że układ 3-2 bądź 2-3 jest lżejszy niż 4-1 czy 1-4
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak 'kazał' Greif i w jak czytałem Hansonów, to też polecają takie kumulowanie zmęczenia. U mnie to się dobrze sprawdziło na Silesii, gdzie jak patrzyłem na wyniki to zdecydowana większość ostatnie 12 km zwolniła, a mnie się udało utrzymać tempo, więc nie będę tego zmieniał. Myślę, że w przygotowaniach do maratonu jest to sensowne podejście.

Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taki wniosek jest nieco naciągany, bo ogromny wpływ na tempo po 30tym ma taktyka, większość ludzi biega życzeniowo albo z premedytacją na PSa i mimo dobrego przygotowania zwalniają. W ostatnim maratonie pobiegłem dosyć szybko odcinek 40km meta, miałem 10ty czas w całej stawce maratońskiej z tego odcinka, szybciej to biegali tylko ludzie mający wynik wyraźnie poniżej 2,30 (i to nie wszyscy) na mecie czyli elita i kilku wymiataczy, trudno tu jednak o wniosek, że to wynikało ze sposobu przygotowania, to była raczej kwestia determinacji i urwania tych 20-30 sekund. Ty po prostu dobrze oceniłeś swoje możliwości i pobiegłeś dobrą taktyką, jakby nie trudniejsza druga połówka nabiegałbyś fajny NS, tak to działa wtedy w każdym biegu, przy bieganiu w ten sposób w 5 maratonach wyprzedziło mnie łącznie po półmetkach tych biegów 2 osoby, ja pewnie z kilka tysięcy, choćby statystyka z Florencji, na półmetku byłem prawie 700setny na mecie koło 300, kolega jak biegł 2,56 na prawie 3 minutowym NSie w Berlinie, że na ostatniej dyszce wyprzedził morze biegaczy, pewnie ponad tysiąc osób - mówił, ze to było niesamowite - jak rejs motorówką w dół wolno płynącej rzeki :hahaha: Potrafi wtedy ponieść

Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale wg mnie tą determinację budują też treningi. U mnie te 35 z końcówką TM dobrze na nią działały i wykształciły automat, że ostatnie 2-3 km nogi same przyspieszały. To zadziałało na Silesii.
Co do wyprzedzania to inaczej działa na psychikę wyprzedzanie maratończyków niż sporej grupy półmaratończyków, gdzie pojedyncze jednostki maratońskie giną w tłumie :)

Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie da się napisać, że to kwestia jednego czynnika, to naczynia połączone, niemniej zła taktyka czy umyślne ładowanie się w kłopoty działa tu jak przeciekająca probówka, odwracając twoje twierdzenia trzeba by postawić tezę, że ogromna większość maratończyków była nieprzygotowana albo przygotowana niewłaściwie - to raczej ćwierćprawda, zła taktyka zweryfikuje każde, nawet najlepsze przygotowanie i na końcówce będzie rzeźba. Słabemu przygotowaniu natomiast nie pomoże żadna taktyka bo z gówna bata nie ukręcisz, tak wiec trzeba być przygotowanym ale i biegać mądrze, wtedy mamy "wielkiego szlema".

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ