Kwiat: głos ma opinia publiczna

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kwiat pisze:Btw. Moja Ukochana, najpiękniejsza i najmądrzejsza dziewoja na osiedlu, pragnie całą sobą, abym towarzyszył jej w ruszaniu pośladami na siłowni. W związku z odrzuceniem jej starań, powielanych co pewien czas, zwraca się ona do Was z prośbą o wyrażenie swojej opinii na ten temat. Jak Ona to ujęła: "motywacyjne kopnięcie w dupę".
Mówisz - masz.
Idź chłopie na siłkę! Białogłowę zapisz na zumbę, pilates, czy po prostu na maszyny i orbitreka ją puść, a sam klepnij dyszkę na elektryku. Zawsze możesz też zaprogramować sobie (na nowszych sprzętach) Twoje fartlekowe interwały :)
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
mclakiewicz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oooo, nie ufaj GPSowi. Był jakiś czas temu artykuł chyba na głównej, wynikało z niego, że im wolniej się poruszamy, tym większy błąd liczenia dystansu, były podane odchyły coś po 20 metrów bodajże? Tu nie ma co reklamować Garmina tylko pamiętać o błędach pomiarowych. Przykłądowo mnie atestowany półmaraton wyliczyło na 20,5 km, a innym na 22.
BLOG KOMENTARZE

Obrazek

5 km - 23:49
10 km - 46:32
Półmaraton - 1:43:53
Maraton - 4:16:15
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mclakiewicz pisze:Oooo, nie ufaj GPSowi. Był jakiś czas temu artykuł chyba na głównej, wynikało z niego, że im wolniej się poruszamy, tym większy błąd liczenia dystansu, były podane odchyły coś po 20 metrów bodajże? Tu nie ma co reklamować Garmina tylko pamiętać o błędach pomiarowych. Przykłądowo mnie atestowany półmaraton wyliczyło na 20,5 km, a innym na 22.
Jestem świadom niedoskonałości technologii, ale tutaj mam do czynienia z czymś nowym i niespotykanym do tej pory. Przez te kilka miesięcy biegam podobnie, jeśli nie tak samo, a to, co pokazuje od poniedziałku zegarek naprawdę nie jest standardem, do którego przyzwyczaił. Przykłady z mojego posta świadczą o tym, że gdzieś jest problem, ale nie wiem czy to wina pogody, samego zegarka czy czego jeszcze ;).
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra robota. Tempo ostatniej dwusetki i setki eleganckie, tak trzymaj. I chyba dobrze, że początek troszeczkę lżej zacząłeś, była siła na końcówkę!
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zacząłem lżej... bo tak jakoś wyszło :ble:. Nie było moim zamiarem oszczędzać się przed kolejnymi odcinkami, bo nie o to chodzi w tym treningu przecież; od oszczędzania się mam przerwy regulowane w całości manualnie, co zresztą wielką mi robi przysługę np. gdy powinienem zaczynać szybkość, a tu przede mną wzniesienie ;).
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

Zaglądam po mojej przerwie, co u Ciebie i widzę strasznie skomplikowane treningi...
Ciężko mi porozszyfrowywać niektóre skróty...prawie wszystkie :bum:

Chyba ja muszę się ogarnąć z jakąś teoretyczną stroną biegania, bo na razie to sobie powoli tylko kilometry robię... :taktak:
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wypass pisze:Zaglądam po mojej przerwie, co u Ciebie i widzę strasznie skomplikowane treningi...
Ciężko mi porozszyfrowywać niektóre skróty...prawie wszystkie :bum:

Chyba ja muszę się ogarnąć z jakąś teoretyczną stroną biegania, bo na razie to sobie powoli tylko kilometry robię... :taktak:
W sensie, jakie skróty? Robię proste treningi - rozbiegania (w czwartki wplatam przebieżki) i dwa akcenty. We wtorki zazwyczaj kilometrówki po 4'45"/km, a w piątki piramida 100-200-400-200-100 metrów (docelowe tempa tych odcinków to 3'30"-3'35"-3'45") na przerwach dwukrotnie dłuższych niż biegany odcinek. Tyle :).
Ostatnio zmieniony 08 lut 2014, 14:39 przez Kwiat, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No wlasnie te....;-)
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to wychodzi na to, że proste sprawy. Kilkanaście postów wcześniej pisałem dokładniej o założeniach, które od tamtego czasu realizuję :).
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dawno mnie nie było...przyjrzę się ;)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ładna wyszła przebieżka...
Ja dorwałem książkę Danielsa i nie spodziewałem się w bieganiu tyle złożonych teorii...
Już wcześniej myślałem o interwale...teraz jestem już gotowy wprowadzić jedną sesję w tygodniu...tylko jakoś muszę to zaplanować, żeby to zrobić z głową ;)
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wypass pisze:Ładna wyszła przebieżka...
Ja dorwałem książkę Danielsa i nie spodziewałem się w bieganiu tyle złożonych teorii...
Już wcześniej myślałem o interwale...teraz jestem już gotowy wprowadzić jedną sesję w tygodniu...tylko jakoś muszę to zaplanować, żeby to zrobić z głową ;)
W tym momencie mogę napisać, że porzuciłem Danelsa i przeniosłem się do innego obozu, który tylu teorii na temat treningu nie przedstawia, a już na pewno nie w spisanej i tak usystematyzowanej, jak u Danielsa, formie. ;). Póki co mój trening opiera się na prostej zasadzie - raz w tygodniu kilometrówki, a reszta to rozbiegania (a że miałem ochotę, to doszedł w tygodniu drugi akcent w postaci niby fartleku). Skłaniam się do opinii, że Daniels zaczyna mieć sens w treningu na innym poziomie niż mój obecny :ble.
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapewne masz rację, ja przeglądam jego książkę...raczej nie wprowadze sobie jakiegoś profesjonalnego planu....myślę jedynie, żeby jeden dzień biegania robic interwał.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawsze to jakieś uatrakcyjnienie treningu, a interwały w postaci kilometrówek są jak na razie moim ulubionym rodzajem treningu. Jedynie niedzielny long może z nimi konkurować pod względem przyjemności czerpanej z półtorej godziny spędzonej na świeżym powietrzu w towarzystwie wiatru, deszczu etc. ;).

Taka ciekawostka z mojego podwórka: pierwszą dychę (bardziej leśną niż asfaltową) pobiegłem z byle jakiego treningu (siadła systematyczność, a jak już zdołałem zrobić trening to go biegałem po prostu za szybko) w lepszym czasie niż kolejna, do której kilka tygodni się przygotowywałem - podniosłem kilometraż, biegałem systematycznie i wprowadziłem akcenty. Biegałem je zgodnie z tabelkami Danielsa. Można teraz gdybać czy latanie kilometrówek po 5'07"/km miało wtedy sens i czy przy takim poziomie i realizacji Planu Czerwonego, który jest przewidziany dla ludzi ciut bardziej rozruszanych niż kanapowiec z browarem w ręku, był sens robienia treningów w tempie progowym, czyli threshold).

Kalkowanie przy moim poziomie nie było najlepszym pomysłem, ale z drugiej strony brak wiedzy i dopiero początek przygody z bieganiem sprawił, że oparcie się na klarownym i usystematyzowanym treningu jawiło się jako najlepsze wyjście z sytuacji. W dodatku Daniels po coś te rozpiski z gotowymi planami dla ludzi na różnym poziomie umieścił :ble:.
Obrazek

Blog|Komentarze

Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hm...ale interwał jak dobrze rozumiem to jeden odcinek maksymalnie szybko i przerwa (taki sam, lub krótszy) mega wolno....
Po kilometrze na maxa to chyba nie dam rady... :bum:

Na endo był jakiś gotowiec, ale nie mogłem go wczoraj znaleźć...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ