ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

ja za to sobie wtedy zadki ogladam :ble: :ble: :ble:
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Swietne :D
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ASK, ja bym zaufała specjalistom, ktorzy opracowali ten plan i przyjęła, że się znają. To jest jeden z niewielu planów (oprócz pozostałych planów Marcina na maratony polskie), który nie jest anonimowy - masz autora podpisanego z imienia i nazwiska, możesz go "sprawdzić" - kim jest, czy się zna, a pewnie nawet napisać do niego jakbyś miała wątpliwości :) Zresztą te plany są świetnie opisane i mają odpowiednie wprowadzenie - dla kogo i jak biegać.
Powodzenia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ma_tiko, ja się nie znam, ale wydaje mi się, że taki plan napisany dla ogółu często jest dla niego dobry jako ogółu, ale już w przypadku jednostki lekko zmodyfikowany może być bardziej efektywny, ale jak już mówiłem nie znam się :tonieja:
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jasne. ale dobrze by było aby modyfikacje robił ktoś, kto wie o co chodzi i dlaczego tak, a nie inaczej. np. w tym planie aż sie prosi aby rozbić 2 dni biegowe występujące obok siebie, ale wbrew pozorom ma to swoje uzasadnienie. w ogóle warto monitorować wykonanie planu. ale to już współpraca z trenerem, której forum nie zastąpi ;-)
W planach Marcina dobre jest to, że mają na uwadze amatorów, a nie są kalką treningu zawodowców.
Obrazek
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

:niewiem: bez trenera nie da się biegać satysfakcjonująco? :ojoj:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Ma_tika, to się cieszę, że mój plan ma twoją akceptację :oczko:
Sporo już się o treningach stąd (z forum) dowiedziałam i dzięki temu m.in. analizując różne, najróżniejsze plany, stwierdziłam, że w oparciu o moja dotychczasową wiedze ten plan, który wkleiłam jest ok i dla mnie.
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=2075

Ale oczywiście nie jestem fachowcem, więc np. nie rozumiem dlaczego w treningu środowym w tygodniu 9,18, 20 i 21 przerwa ma wynosić 1 minutę, całą resztę ogarnęłam już jakoś.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ASK pisze:Ale oczywiście nie jestem fachowcem, więc np. nie rozumiem dlaczego w treningu środowym w tygodniu 9,18, 20 i 21 przerwa ma wynosić 1 minutę, całą resztę ogarnęłam już jakoś.
A co w tym dziwnego? Za długo czy za krótko?
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Z tego co się dowiedziałam, to w interwałach przerwa powinna być nie dłuższa niż odcinek, a nawet krótsza, czyli np. 6*3'/2' rozumiem po co jest. Ale tu w planie przy takich krótkich przyspieszeniach po 20-30'' przerwa ma wynosić 1 minutę i tu się zastanawiam, jak to jest - to chyba jakiś inny rodzaj treningu. Pytam dlatego czy to ok, bo znajdowałam też takie plany 1km szybko/1 km wolno i dopiero się później dowiadywałam, że to jest źle.
A w takim razie, załóżmy, ze to jest ok, to jeśli mam w interwałach, zabawach biegowych czy, jak ich tam zwał, czasem szybki odcinek po 2-3 minuty, a czasem po 20-30 sekund, to czy mam jakoś dostosowywać prędkość do długości tego odcinka? Planowałam tempo: trucht: 6:40-7:00, spokojne 6:20-6:30, bieg ciągły 5:30-5:40, interwały:4:50-5:00.
I jeszcze się zastanawiam, czy to, ze siła jest tuz przed długim wybieganiem bez dnia wolnego jest ok, czy lepiej sobie robić dzień wolny miedzy tymi treningami?
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ASK a skąd wzięłaś tempa biegów? bazowałas na Danielsie?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak WAS teraz czytam to sobie uswiadamiam jak daleko jestem w tyyyyle i jak mała wiedze posiadam....
hmm...
Obrazek
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

ASK pisze:Z tego co się dowiedziałam, to w interwałach przerwa powinna być nie dłuższa niż odcinek, a nawet krótsza, czyli np. 6*3'/2' rozumiem po co jest. Ale tu w planie przy takich krótkich przyspieszeniach po 20-30'' przerwa ma wynosić 1 minutę i tu się zastanawiam, jak to jest - to chyba jakiś inny rodzaj treningu. Pytam dlatego czy to ok, bo znajdowałam też takie plany 1km szybko/1 km wolno i dopiero się później dowiadywałam, że to jest źle.
Takie biegi 20-30 sekund przyspieszenia na np. 1 minutowej przerwie to są tzw. przebieżki.
To nie są typowe interwały.
Poszukaj sobie w innych wątkach po co to jest i jak się to biega (bo nie chcę nic pokręcić).
Ja to biegam bardzo żwawym tempem (szybszym nawet niż interwały), którego de facto w ogóle nie kontroluję (czyli na wyczucie ma być szybko, ale nie sprint). Kluczowe jest zachowywanie jak najlepszej sylwetki i generalnie techniki biegu (na tych szybkich odcinkach).
Czasami biegam takie zestawy 6-8 przebieżek na zakończenie wolnych biegów żeby się odmulić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez mi do głowy od razu przebieżki przyszły. Biega się je praktycznie na pełnym wypoczynku więc minuta przerwy na 20s biegu jest jak najbardziej ok i masz to biec w ten sposób żeby być wyluzowanym, bez spin, ale relatywnie szybko czyli tak, że jak ktoś popatrzy na Ciebie to sobie pomyśli "ale ta laseczka sobie szybko leci i na jakim luuuuuzie..." :hejhej: Na 100% nie powiem, ale wydaje mi się że nie ma być szybciej od interwałów, ale jak szybko dokładnie to nie pamiętam. Jak wrócę do domu to sprawdzę w Danielsie.

wow, napisałem pierwszy poważny post od jakiś 2 tygodni :bum:
jak WAS teraz czytam to sobie uswiadamiam jak daleko jestem w tyyyyle i jak mała wiedze posiadam....
hmm...
Ale za to możesz tyłki pooglądać :hej:
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dopisałes na pocieszenie :ble: :hej: zauwazyłam :ble: :ble: :ble: :ble:

nigdy nie robiłam przebiezek ani interwałów ani tych innych jakze pewnie potrzebnych rzeczy :hej:

no cóż...

skupie sie na zadkach :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Frankie masz mnie :hej: ale swoja droga ogladanie tylkow jest naprawde ok :taktak: :hejhej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ