Strefy HR - przykladowy sposob obliczania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 11:44 przez blazko, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Idęc za Ryszardem...

100%VO2max = 100% HRmax.

Zakresy ustala się na podstawie % tętna maksymalnego, przy czym krzywe nie są równoległe. Na przykład.
75%VO2max = 86%HRmax.

Idąc ca Deckiem - cytuję:

"WB 1 i 2 są zakresami tlenowymi, w którym to zakresie wykonywana praca może trwać długo. Różnica jest taka, że WB2 to zakres tlenowy, gdzie uzyskujemy najwyższą możliwą dla danego zawodnika w danym momencie prękość.

Trening tlenowy jest dla sportowca potrzebny po to, aby organizm mógł wytworzyć niezbędną mu ilość mitochondriów (elektrowni komórkowych, organelli, w których powstaje energia-przyp.aut.) i rozwinąć niezbędną sieć naczyń krwionośnych do zaopatrywania mięśni i wymienionych wyżej mitochondriów, w niezbędne im substraty energetyczne i inne ważne substancje. Jest on też potrzebny w odpowiednim przygotowaniu mięśnia sercowego do wytężonej pracy, jaka czeka go podczas wysiłku. To robi właśnie WB1.

Co zatem robi WB2? WB2 z tego korzysta. W tym zakresie organizm uczy się (trenuje), jak efektywnie wykorzystać moce uzyskane podczas treningu WB1. Serce ustala, jak musi pracować, żeby zaspokoić mięśnie. Układ nerwowy uczy się, które mięśnie pobudzać i z jaką częstotliwością. Mitochondria uczą się, ile dostarczyć mają energii, aby zaspokoić głód mięśni. Tkanka tłuszczowa uczy się, jak szybko dostarczać paliwo do mitochondriów. Wątroba i mięśnie uczą się, jak szybko i w jakiej ilości dostarczać glukozę z glikogenu do mitochondriów.

Można oczywiście ominąć WB1 i skupić się na od razu na WB2. Spowoduje to uzyskanie szybko wyniku, ale równie szybko progres zostanie zahamowany z braku odpowiedniej bazy. Dlatego istotne jest mimo wszystko korzystanie z WB1, aby właśnie uzyskać, a na późniejszym etapie utrzymać odpowiednią bazę wydolnościową dla przyszłych sukcesów"

Dodam od siebie, że w intensywności ok. 50%VO2max najefektywniej są spalane wolne kwasy tłuszczowe w 65%VO2max. (J.Górski)

Zatem należy wskazać intensywność, w której zachodzą te procesy. Dodatkowo ważne dla maratończyka będzie ustalenie progu mleczanowego (Test Żołądza - patrz nasza strona). Wówczas będzie znana dokładnia maksymalna intensywność, przy której mleczan jest spoczynkowy a glikoliza beztlenowa nie jest aktywna. To popularne wb2. Znając intenstwność progową można określać wb1 - naprzykład, że jest to 15-20ud po progiem.

Wb3 z kolei to zakres od wb2 do miejsca, w którym następuje maksymalna równowaga pomiędzy produkcją a utylizacją mleczanu. To jest tzw. próg beztlenowy (dawniej 4-mmol/l) jednak w praktyce znajduje się pomiędzy 3-7mmol/l.

Dlatego dla większości amatorów proponowałbym:

wb/trucht - 65-70%
wb1 - 70-75%
wb2 - ok. 80-83%
wb3 - 83%-90%
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 11:54 przez blazko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 11:54 przez blazko, łącznie zmieniany 1 raz.
tomasz

Nieprzeczytany post

O bieganiu myślę to co Popper o nauce...
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 11:45 przez blazko, łącznie zmieniany 1 raz.
Koza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Pozwole sobie podczepić się pod ten temat, wydaje się on najbliższy mojemu pytaniu.

Czytam sobie ostatnio stronę bieganie.pl, konkretnie: http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=132 , tabelka nr 1 i widzę, że wb2 powinno się biegać tylko do... 60 minut (amatorzy).

A ja mam w planie w niedziele przelecieć ca 16 km wb2 a zajmuje mi to nawet 95 minut... Czy dobrze robie? Czy zrezygnować z wb2 na rzecz wolniejszego treningu?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
Koza
tomasz

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegasz 16km w 95` to wychodzi ok. 6:00/km w drugim zakresie. Masz więc ogromne rezerwy na niskich prędkościach (65-75%) i na nich się najlepiej skup. Przyjdzie czas na szybsze bieganie. Stopniowo dochodź do dużej formy. Raz w tygodniu 80% przez ok 30` powinno Ci wystarczyć.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Koza pisze: A ja mam w planie w niedziele przelecieć ca 16 km wb2 a zajmuje mi to nawet 95 minut.
A skąd masz ten Plan ?
Koza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witajce,
A skąd masz ten Plan ?
A plan mam z internetu:
http://www.maratonwarszawski.pl/pl/mara ... 202005.pdf str. 29. Jestem na ok. 6 tygodniu.

Wcześniej zrobiłem plan ze stron 17-20 a jeszcze wcześniej ze stron 13-16. Po planie II przeleciałem maraton, po planie I przeleciałem połówkę. w sumie 1.5 roku biegania. No i chyba plany są w miare rozsądne - obyło się bez większych kontuzji.
Masz więc ogromne rezerwy na niskich prędkościach (65-75%) i na nich się najlepiej skup
Tutaj nie bardzo rozumiem... Ostatnio gdy leciałem 90' wb1 to przeleciałem 14km... więc daje to jakieś 9,3km/h czyli 6:30'/km... Czyli masakra wolno. Myślisz, że lepiej wyjdę na tym, gdy będę śmigał długo a powoli? A może dodać porządną dawkę przebieżek, np. 3 razy w tygodniu po 10 czy 15? Może więcej krosu (teraz robie zamiast wb1+SB we wtorki <p. plan> kros+SB)?

Z góry dziękuję za sugestie!

Pozdrawiam,
Koza
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Koza, realizujesz Plan Jurka Skarżyńskiego więc jego się trzeba pytać.
Ale :) - żebyś nie czekał, zapytałem się go w Twoim imieniu.
I powiedział - to samo co sam napisałeś.
Wolne bieganie, dużo przebieżek - nawet 20-30, plus ewentualnie krossy.
Gdybyś miał jego książkę to by Ci więcej dało.

Narazie jesteś za wolny.
Koza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuje!

Co do książki to kupie na święta, więc sobie przeczytam co i jak:P

Pozdrawiam,
Koza

EDIT: No, ale zanim kupię tę książkę też trzeba biegać, przerobiłem plan z ww. pliku na więcej wb1 + p. Starałem się zachować sumaryczne czasy biegów, gdyż mi odpowiadały. Czy można prosić o rzucenie okiem oraz na uwagi? Dodam, że w poniedziałki raczej biegać nie będę. Oto wstępny plan do końca roku:
www.mojdy.republika.pl/plan3miesiace.JPG
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ