Pomiar odcinków co 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Potrzebuję zmierzyć w terenie zarówno odcinki co 100m jak i odcinki 1km, w celu biegania zarówno kilku kilometrów w określonym tempie jak i rytmów co 100m. Jakie macie propozycję aby zmierzyć takie odległości. Kredę do pisania po asflacie mam w celu zaznaczenia tylko zastanawiam się jak precyzyjnie zmierzyć te odległości. Stadion odpada. Pierwszym pomysłem na jaki wpadłem to za pomocą licznika rowerowego. Jakie macie propozycje?
New Balance but biegowy
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rapero7000 pisze: 05 gru 2022, 21:15 Potrzebuję zmierzyć w terenie zarówno odcinki co 100m jak i odcinki 1km, w celu biegania zarówno kilku kilometrów w określonym tempie jak i rytmów co 100m. Jakie macie propozycję aby zmierzyć takie odległości. Kredę do pisania po asflacie mam w celu zaznaczenia tylko zastanawiam się jak precyzyjnie zmierzyć te odległości. Stadion odpada. Pierwszym pomysłem na jaki wpadłem to za pomocą licznika rowerowego. Jakie macie propozycje?
Koło pomiarowe?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

poszukaj jak to robi Tadeusz Dziekoński :)
miara - kalibrujesz licznik w rowerze (byle nie gps) i łatwizna
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gasper pisze: 06 gru 2022, 00:28 poszukaj jak to robi Tadeusz Dziekoński :)
miara - kalibrujesz licznik w rowerze (byle nie gps) i łatwizna
Właśnie też tak myślałem, aby za pomocą licznika rowerowego, który zlicza ilość obrotów koła.
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gokish pisze: 05 gru 2022, 22:28
Rapero7000 pisze: 05 gru 2022, 21:15 Potrzebuję zmierzyć w terenie zarówno odcinki co 100m jak i odcinki 1km, w celu biegania zarówno kilku kilometrów w określonym tempie jak i rytmów co 100m. Jakie macie propozycję aby zmierzyć takie odległości. Kredę do pisania po asflacie mam w celu zaznaczenia tylko zastanawiam się jak precyzyjnie zmierzyć te odległości. Stadion odpada. Pierwszym pomysłem na jaki wpadłem to za pomocą licznika rowerowego. Jakie macie propozycje?
Koło pomiarowe?
Ja nie mam akurat takiego urządzenia
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja to robiłem w ten sposób.
Na przednie koło zapiąłem opaskę zaciskową (trytytkę)
Dokładny pomiar ile ma jeden obrót koła. Zmierzone miarką 5m z kilku obrotów. np. 5 obrotów
Wyszło w moim przypadku że jeden obrót ma 2,07 metra.
A potem to już liczenie w głowie obrotów i obliczenia w kalkulatorze. Licznika rowerowego nie mam.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że pomiar za pomocą licznika rowerowego nie będzie z 100% precyzją, ale dla moich potrzeb wystarczy. Metr w tą czy w tą stronę różnicy nie zrobi, chodzi aby mniej więcej się zgadzało.
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Rapero7000 pisze: 06 gru 2022, 15:15 Ja myślę, że pomiar za pomocą licznika rowerowego nie będzie z 100% precyzją, ale dla moich potrzeb wystarczy. Metr w tą czy w tą stronę różnicy nie zrobi, chodzi aby mniej więcej się zgadzało.
Będzie ok, ale pamiętaj żeby ustawić w liczniku odpowiedni obwód koła (liczony razem z oponą), różnica w obwodzie między np. kołem 26" (takie jak w "starych góralach") a 29" (najczęściej spotykane we "współczesnych" rowerach górskich), w zależności jeszcze od opony, to może być nawet ponad 30cm, więc już spora różnica w pomiarze jeśli w liczniku będziesz miał ustawioną złą wartość.

W zależności od licznika, często można wpisać co do milimetra obwód koła, wtedy najlepiej faktycznie go zmierzyć, choćby tą metodą którą wspomniał Slawcio (można też sobie wygooglować "bike wheel size circumference chart", ale to nie zawsze będzie dokładne, bo obwód zależy też od tego jak opona się układa na feldze i jakie jest w niej ciśnienie). Jeśli mamy tylko możliwość wybrania rozmiaru koła no to jesteśmy skazani na obwód przypisany do danego koła przez producenta licznika, ale no to już raczej będą różnice milimetrowe.

Wiem że pisałeś, że stadion odpada, ale jeśli miałbyś możliwość jednorazowego wybrania się na stadion z rowerem to możesz też przejechać kilka kółek (tylko uważaj na biegaczy ;) ), zobaczysz wtedy czy licznik nie przekłamuje i ewentualnie skalibrujesz go ręcznie zmieniając obwód koła w liczniku.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A najpierw przekonaj się też czy stadion jest wymiarowy, bo nie wszystkie są - Stadion Miejski (powojskowy) w moim miasteczku jest "za chudy" i kółko na nim to 370 m (brak malowanych torów, czyli nie ma żadnych oznaczeń na bieżni). Gdy pierwszy raz zrobiłem sobie tam test Coopera to wynik wydał mi się bardzo podejrzany.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przecież kolega już w pierwszym poście napisał, że stadion odpada.
Slawcio dobrze sprawę opisał.

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawsze można zmienić zdanie. Moim zdaniem stadion najlepszy, bo najmniejsze ryzyko zderzenia się z innym użytkownikiem przestrzeni publicznej.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 06 gru 2022, 22:05 Przecież kolega już w pierwszym poście napisał, że stadion odpada.
Slawcio dobrze sprawę opisał.

Można tak zrobić, ale liczenie ręcznie ile razy koło się obróci na dystansie 1km będzie trochę uciążliwe. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie licznik rowerowy, który robi to za nas. Wiem,że są różnice i nie jest to 100% dokładny pomiar, ale napewno bardziej precyzyjny niż za pomocą zegarka.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Licznik rowerowy jak masz, to będzie łatwiej.
Wcześniej sobie go dobrze ustaw, skalibruj i działaj

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 07 gru 2022, 08:32 Licznik rowerowy jak masz, to będzie łatwiej.
Wcześniej sobie go dobrze ustaw, skalibruj i działaj Obrazek

Myślę, że z tym nie będzie problemu. Kwestia wpisania dobrego rozmiaru koła, opony mam szosowe cienkie więc rozbieżności jak coś będą pomijalne.
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Porządny licznik powinien mieć możliwość wprowadzenia obwodu koła w milimetrach. Robisz na oponie kropkę farbą, przejeżdzasz kilka metrów, mierzysz odległości i uśredniasz.
ODPOWIEDZ