Chcę wziąć udział w zawodach na 15km, które odbędą się 24.11. To będą pierwsze moje zawody.
Obecnie trenuję dość intensywnie jak na moje możliwości (3 treningi- około 25-30 km tygodniowo). I tak od sierpnia.
Korzystam z planów treningowych Garmina (ustawiony cel- zejśc poniżej 50 min na 10km).
W tych zbliżających się zawodach miałem nie startować, bo miało mnie nie być w tym czasie w Polsce. No ale jestem, zawody są w moim mieście, więc startuję.
Moje tegoroczne wyniki:
-1 mila (Garmin co jakiś czas robi test "magiczna mila")- 7:11
-1 kilometr 4:06
Dłuższych dystansy nie biegłem "po rekord", lecz zgodnie z wytycznymi tempa oraz interwałów w planie treningowym garmin wyłapał takie czasy:
-10km - 52:30
-5 km (podczas interwałów) - 24:35
Wczoraj miałem spokojny trening na rozbieganie 16 km. Przebiegłem go bez większego wysiłku w tempie 6:00 km/min
Mam dwa pytania:
1. Jakie tempo powinienenm sobie ustalić na zawody. Planuję zacząć w tempie 5:20 (tak na czas 1:20 min) a w razie możliwości przyśpieszyć nieco na ostatnich kilku kilometrach.
2. Jak przygotować sobie treningi na te ostatnie 12 dni? Garmin (w moim planie na 10km) ustawił mi w tym tygodniu jeszcze podbiegi i zbiegi oraz "serie z szybkim tempem" (interwały 8x800 metrów w tempie 4:40min km). W przyszły poniedziałek (6 dni przed zawodami- kolejne rozbieganie na 16km). Nastepnych treningow jeszcze nie widac (Garmin na bieżąco je ustala opierając się na wynikach poprzednich treningów). Czy takie treningi będą ok? Czy powinienem jeszcze coś dołożyć na 2-3 dni przed zawodami? Jeśli tak to jaki trening?
z góry dziękuję za wskazówki