Bieganie 2 razy dziennie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Karo25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49:37
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

biegacie, próbowaliscie kiedykolwiek biegać 2 razy dziennie? Wiem, że słabo ze znalezieniem czasu na 2 treningi, ale przeczytałam ten artykuł http://biegamy.com/bieganie-dwa-razy-dziennie-co-daje/ i zastanawiam się czy to rzeczywiście coś daje....

no i czy to nie spowoduje jakiegoś przetrenowania i kontuzji.
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Próbowałem. Skończyło się kontuzją. :-)
Na pewno wtedy nie byłem na to gotowy.
Awatar użytkownika
faraon828
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:48,30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem bieganie 2x dziennie ma sens jak już człowiekowi zaczyna brakować dni w tygodniu, żeby wyrobić zakładany kilometraż. Czyli raczej jeśli ktoś biega 3-4 razy w tygodniu (30-40 km) bardziej rekreacyjnie to rozbijanie treningów na dwa dziennie mija się z celem. Sam raczej staram się biegać tygodniowo tyle (90-110km), żebym mógł się w jednym treningu dziennie wyrobić. Ale może za jakiś czas przestanę się mieścić i trzeba będzie robić dwa. Ale to raczej odległa perspektywa ;-)

Jeśli ktoś biega np. 40 km w tygodniu w formie 4 dni po 10 km każdy i zacznie rozbijać treningi na dwa dziennie ale zachowa tę samą objętość to krzywda mu się na pewno nie stanie, ale dużo czasu na to przeznaczy.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Rozwijajac temat, jesli juz masz warunki na bieganie, musisz juz byc na
odpowiednim poziomie biegowym lub miec powien starz.
Jesli juz chcesz, to najlepiej wprowadz to przed startem .
4 tygodnie np. przed HM, 10km raz dwa razy w tygodniu 2xdziennie.
Mozliwosci jest wiele :hej: ale nie zapominaj : dlugi trening - dlugi odpoczynek.
Szybki trening i juz jest inaczej ( dlugi trening : np. Bieg z narastajaca predkoscia rano
szybkie wybieganie wieczorem ). itakdalej
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Karo25 pisze:Hej,

biegacie, próbowaliscie kiedykolwiek biegać 2 razy dziennie? Wiem, że słabo ze znalezieniem czasu na 2 treningi, ale przeczytałam ten artykuł http://biegamy.com/bieganie-dwa-razy-dziennie-co-daje/ i zastanawiam się czy to rzeczywiście coś daje....

no i czy to nie spowoduje jakiegoś przetrenowania i kontuzji.
Kiedys biegałem.
Trener mi taki kilometraz zarzucił i zmieszał objętość z intensywnością (chociaz to nie byla tak mocna intensywność, raczej mala i symboliczna w okresie jesienno-zimowym) i to byl okres jesień-zima.
Psychicznie i fizycznie nie wytrzymałem tego. To rozbilem to na rano i wieczorem (dwa dni w tygodniu).rano wybieganie a wieczorem trucht z 1.2km + przebieżki i potem przystepowem do interwałów.

Bardziej ciężej wytrzymac bylo psychicznie i nie chcialo mi sie biegać aż tyle jesienia i zima i myslac, ze potem mam iść na stadion i jeszcze sie wysilać do interwałów.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odradzam bieganie 2x dziennie - można się zajechać i samo w sobie bieganie ogranicza ciało.
Jeśli masz potrzebę 2 treningu dziennie to polecam dorzucić basen / rower / gimnastyka - joga / trening ABS.
Długofalowo dorzucenie takiego treningu da więcej niż klepanie km.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ