Hej,
biegacie, próbowaliscie kiedykolwiek biegać 2 razy dziennie? Wiem, że słabo ze znalezieniem czasu na 2 treningi, ale przeczytałam ten artykuł http://biegamy.com/bieganie-dwa-razy-dziennie-co-daje/ i zastanawiam się czy to rzeczywiście coś daje....
no i czy to nie spowoduje jakiegoś przetrenowania i kontuzji.
Bieganie 2 razy dziennie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49:37
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- faraon828
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:48,30
- Kontakt:
Moim zdaniem bieganie 2x dziennie ma sens jak już człowiekowi zaczyna brakować dni w tygodniu, żeby wyrobić zakładany kilometraż. Czyli raczej jeśli ktoś biega 3-4 razy w tygodniu (30-40 km) bardziej rekreacyjnie to rozbijanie treningów na dwa dziennie mija się z celem. Sam raczej staram się biegać tygodniowo tyle (90-110km), żebym mógł się w jednym treningu dziennie wyrobić. Ale może za jakiś czas przestanę się mieścić i trzeba będzie robić dwa. Ale to raczej odległa perspektywa
Jeśli ktoś biega np. 40 km w tygodniu w formie 4 dni po 10 km każdy i zacznie rozbijać treningi na dwa dziennie ale zachowa tę samą objętość to krzywda mu się na pewno nie stanie, ale dużo czasu na to przeznaczy.

Jeśli ktoś biega np. 40 km w tygodniu w formie 4 dni po 10 km każdy i zacznie rozbijać treningi na dwa dziennie ale zachowa tę samą objętość to krzywda mu się na pewno nie stanie, ale dużo czasu na to przeznaczy.
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Rozwijajac temat, jesli juz masz warunki na bieganie, musisz juz byc na
odpowiednim poziomie biegowym lub miec powien starz.
Jesli juz chcesz, to najlepiej wprowadz to przed startem .
4 tygodnie np. przed HM, 10km raz dwa razy w tygodniu 2xdziennie.
Mozliwosci jest wiele
ale nie zapominaj : dlugi trening - dlugi odpoczynek.
Szybki trening i juz jest inaczej ( dlugi trening : np. Bieg z narastajaca predkoscia rano
szybkie wybieganie wieczorem ). itakdalej
odpowiednim poziomie biegowym lub miec powien starz.
Jesli juz chcesz, to najlepiej wprowadz to przed startem .
4 tygodnie np. przed HM, 10km raz dwa razy w tygodniu 2xdziennie.
Mozliwosci jest wiele

Szybki trening i juz jest inaczej ( dlugi trening : np. Bieg z narastajaca predkoscia rano
szybkie wybieganie wieczorem ). itakdalej
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Kiedys biegałem.Karo25 pisze:Hej,
biegacie, próbowaliscie kiedykolwiek biegać 2 razy dziennie? Wiem, że słabo ze znalezieniem czasu na 2 treningi, ale przeczytałam ten artykuł http://biegamy.com/bieganie-dwa-razy-dziennie-co-daje/ i zastanawiam się czy to rzeczywiście coś daje....
no i czy to nie spowoduje jakiegoś przetrenowania i kontuzji.
Trener mi taki kilometraz zarzucił i zmieszał objętość z intensywnością (chociaz to nie byla tak mocna intensywność, raczej mala i symboliczna w okresie jesienno-zimowym) i to byl okres jesień-zima.
Psychicznie i fizycznie nie wytrzymałem tego. To rozbilem to na rano i wieczorem (dwa dni w tygodniu).rano wybieganie a wieczorem trucht z 1.2km + przebieżki i potem przystepowem do interwałów.
Bardziej ciężej wytrzymac bylo psychicznie i nie chcialo mi sie biegać aż tyle jesienia i zima i myslac, ze potem mam iść na stadion i jeszcze sie wysilać do interwałów.
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
- Życiówka w maratonie: brak
Odradzam bieganie 2x dziennie - można się zajechać i samo w sobie bieganie ogranicza ciało.
Jeśli masz potrzebę 2 treningu dziennie to polecam dorzucić basen / rower / gimnastyka - joga / trening ABS.
Długofalowo dorzucenie takiego treningu da więcej niż klepanie km.
Jeśli masz potrzebę 2 treningu dziennie to polecam dorzucić basen / rower / gimnastyka - joga / trening ABS.
Długofalowo dorzucenie takiego treningu da więcej niż klepanie km.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688