Komentarz do artykułu Technika biegu wg Lydiarda [KONKURS]
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Technika biegu wg Lydiarda [KONKURS]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tłumaczenie jest może miejscami troche niefortunne ale przyznajcie, że ten fragment jest konkretny i bardzo ciekawy. No i Yacool, wszystko tu jest - tancerze, obrazy mentalne
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
WOW! Chcę to przeczytać. I poćwiczyć!
Kto jest autorem artykułu?*
*Edit: Acha, to tłumaczenie.
Kto jest autorem artykułu?*
*Edit: Acha, to tłumaczenie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To prawda, ale rozczarowują niektóre fragmenty jak choćby ten:
Poza tym można wyczuć zafiksowanie na sprincie i próby przełożenia jego technicznych aspektów na biegi długie.
Najbardziej jednak rozczarował mnie fragment sugerujący, że biali nie biegają jak czarni (zakładam, że przyrównanie dotyczy sportu wyczynowego) i dlatego trzeba im dorabiać dodatkową filozofię, rekompensującą dysfunkcje.
Niestety ten fragment książki jest dla mnie bardzo słaby.
Zakładam, że tłumaczenie jest tu poprawne.Należy dbać o to, by mięśnie dwugłowe były silniejsze od czworogłowych.
Poza tym można wyczuć zafiksowanie na sprincie i próby przełożenia jego technicznych aspektów na biegi długie.
Najbardziej jednak rozczarował mnie fragment sugerujący, że biali nie biegają jak czarni (zakładam, że przyrównanie dotyczy sportu wyczynowego) i dlatego trzeba im dorabiać dodatkową filozofię, rekompensującą dysfunkcje.
Niestety ten fragment książki jest dla mnie bardzo słaby.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Yacool, jesteś chyba jedyny, który nie widzi tej różnicy.
A może, jak Afrykańczycy zaczną biegać jak Coe, to wtedy będą nie do pokonania? (ale wątpię, bo uważam, ze jazdy ma swój optymalny styl)yacool pisze: Najbardziej jednak rozczarował mnie fragment sugerujący, że biali nie biegają jak czarni (zakładam, że przyrównanie dotyczy sportu wyczynowego) i dlatego trzeba im dorabiać dodatkową filozofię, rekompensującą dysfunkcje.
-
- Zaprawiony W Bojach
Większy nie znaczy silniejszy.yacool pisze:To prawda, ale rozczarowują niektóre fragmenty jak choćby ten:Zakładam, że tłumaczenie jest tu poprawne.Należy dbać o to, by mięśnie dwugłowe były silniejsze od czworogłowych.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To nie kwestia dostrzegania różnic, ponieważ one są bardzo dobrze widoczne, ale wyciągania na ich podstawie wniosków, że biali jako inny gatunek podlegają innej biomechanice. Tu Lydiard niestety wpisuje się w pewien zapętlony stereotyp myślowy: nigdy nie będziesz ruszać się jak czarny, ale pracuj nad luzem i gibkością, choć i tak niczego to nie zmieni, bo nigdy nie będziesz ruszać się jak czarny. Dlatego trzeba wymyślić tobie inny sposób biegania. Mniej skuteczny, ale bardziej skuteczny, bo nasz, biały.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ty uważasz ze bieli biegają źle. Ja (i Lydiard) uważam ze biali biegają inaczej. To jest znacząca różnica w podchodzeniu do ćwiczeń poprawy techniki.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ciało ludzkie jest niezwykle plastyczne i pozwala na duże zmiany w ruchu, pod warunkiem, że nie ograniczają nas stereotypy i eufemizmy.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Co by nie mówić, to książka jest naprawdę ciekawa. Można się zgadzać lub nie ale Lydiard miał ogromną praktykę i konkretne zdanie w wielu tematach, nad którym można się zastanowić.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie miał zdaje się jednak praktyki z trenowania czarnych zawodników, dlatego wyciąganie wniosków o przyczynach rzekomej inności poruszania się jest w jego wypadku zbyt daleko idące. Tu bardziej wiarygodny mógłby być Salazar, ale on więcej pisał o sobie niż o technice biegu swoich podopiecznych.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Będziesz mógł porozmawiac z Bradem Colmem.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ten z kolei nie dochował się żadnego białego. To już wolę wypociny Lydiarda, bo lepiej uczyć się na jego błędach niż na sukcesach Colma.
-
- Zaprawiony W Bojach
Niezwykle ciekawy fragment książki Adam zaprezentowałeś. Autor w sposób prosty wyjaśnia prawidłową technikę biegu i trafia w sedno. Fajnie się to czyta. Wydaje mi się że ta książka będzie jedną z lepszych książek o bieganiu. Na pewno chętnie ją przeczytam.
Hmm... Jacek. Jak można "uczyć się na błędach" gościa który wychował mistrzów olimpijskich i rekordzistów świata?
Hmm... Jacek. Jak można "uczyć się na błędach" gościa który wychował mistrzów olimpijskich i rekordzistów świata?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Czytając Twoje komentarze, mozna odnieść wrazenie, że Ty, dorobiłeś sie niejednego mistrza, i to o kazdym kolorze skory.yacool pisze:Ten z kolei nie dochował się żadnego białego. To już wolę wypociny Lydiarda, bo lepiej uczyć się na jego błędach niż na sukcesach Colma.