micha7_81 pisze:
Dzięki. Zrobie dwa treningi na stadionie. Mam nadzieje że nie zaburzy to organizacji zajęć BBL
Możesz zrobić swoje treningi w dni, kiedy nie ma zajęć BBL
micha7_81 pisze: Adrian26 - jakie długie robić przerwy miedzy tymi tysiączkami w tempie startowym
Ja standardowo robię 3 minuty przerwy, około 500 metrów truchtu to mi wychodzi mniej więcej.
micha7_81 pisze: Poniedziałek
3 km rozgrzewka, interwały 8 x 2min 15 s. w przerwie 1 min (zaczynałem od 45 se. i co jakiś czas podnosiłem o 45 s.
Dlaczego biegasz akurat 2:15 ? Teoretycznie łatwiej jest kiedy przyjmujesz pełne minuty albo połówki, bo łatwiej Ci pilnować czasu przerw i odcinków, poza tym w razie wątpliwości możesz obliczyć ilość zrobionych powtórzeń. Minuta przerwy to moim zdaniem trochę mało.
micha7_81 pisze:Środa 2 km rozgrzewki - bieg do miejsca gdzie mam wymierzony km.
potem 1 km ile fabryka dała, nastepnie około 4 km truchtu w tempie 5,45 do tego samego miejsca - kolejny km tym razem w tempie około 4.10, 4.15 i 3 km truchtu do domu
Początek bez sensu. W jakim celu ścigasz się na pierwszym odcinku? Na treningu powinno się biegać jak już to coraz szybciej, a nie coraz wolniej, nie licząc oczywiście schłodzenia. Taki trening lepiej zrobić właśnie na stadionie. Po rozgrzewce zrobić 5-6 x 1 km. Zacząć od 4:20 i schodzić do 4:10 powiedzmy. Na stadionie lekkoatletycznym pełnowymiarowym możesz idealnie kontrolować tempo, praktycznie co 100 m.
micha7_81 pisze:czwartek - cross po parku - około 12 -14 km teren bardzo pagórkowaty dużo podbiegów zbiegów tempo spada mi do okolo 6.30 - 7.00 ale mierzone na gps i w lesie wiec morze być niedokładne
Jak chcesz biegać taki typowy kros, to moim zdaniem po kilometrówkach powinien być dzień przerwy, nie ma co na siłę eksploatować organizmu. GPS w lesie możesz sobie podarować, praktycznie wszystkie oszukują, a tym aplikacjom na telefon to już w ogole nie wierze. Lepiej wsiądź na rower z licznikiem, zabierz drugą osobę, która też takowy ma. Obmierzcie trasę, pooznaczaj sobie jakoś kilometry i będzie to na pewno dokładniejsze.
w weekend długie wybieganie około 15 - 17 km
Chce zawsze biec w tempie 5.45 a wychodzi 5 do 5.15
Pierwsza opcja lepsza dla Ciebie, chociaż jeszcze lepiej byłoby wypośrodkować i biec 5:30.