Witam,
Od jakiegoś czasu biegam na bieżni przed pracą 40 minut 11km/h + 8x 1minuta 13km/h. Odpowiedzcie jak długo mój organizm ma się wkrecać w 70-75% (150 uderzeń na minutę)?
"Moim celem jest utrata tkanki tłuszczowej ważę 85kg wzrostu mam 178cm, jeżeli biegam rano po kawie i nie biorę żadnych suplementów to moje mięśnie mogą się "palić"?
Szybkie pytania
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
- Życiówka w maratonie: brak
Jakiś niewielki rozpad białek mięśni trwa non stp, bieganie przez 40minut nie zaszkodzi ci jeśli nadal ćwiczysz siłowo, spalanie mięśni w znaczący sposób zaczyna się po około 2 godzinach treningu aerobowego. By tracić efektywnie tłuszcz podczas wysiłku musisz mieć niski poziom insuliny czyli przynajmniej na kilka godzin przed trenin nie jeść niczego słodkiego, mącznego kaszy itp. czyli produktów o wysokim IG. Po treningu tak około 30 minut masz okno insulinowe i wtedy możesz zjeść posiłek z węglowodanów o wysokim IG i biała, całość pójdzie w regeneracje i uzupełnienie glikogenu bez podniesienia piziomu insuliny i chudniesz dalej. Możesz też przejść na diete niskowęglowodanową i wysoko tłuszczową która pozwoli ci chronić mięśnie i gubić tkankę tłuszczową ( dieta paleo, LCHF czy ketogeniczna)
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
- Życiówka w maratonie: brak
Zdziwisz się ale na diecie LCHF a szczególnie w ketozie najefektywniej gubisz tłuszcz nic nie robiąc bo aktywność fizyczna pobudza apetyt. Możesz biegać 40minut lub 15-20 intensywnych interwałów. Interwały będą kożystniejsze jeśli główny nacisk kładziesz na trening siłowy.