Przełożenie czasowe 10km/ półmaraton/maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maarcin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegam juz kilka lat, w tym roku byl 6-ty maraton (Warszawa). Chcialbym dowiedziec sie jak powinienem skorygowac treningi, na co klasc wiekszy nacisk, aby moje czasy z roznych dystansow byly bardziej skorelowane. Albo raczej co zrobic aby mozliwosci, jakie wynikaja biegow na 10km, przelozyc na maraton. W tym sezonie wyglada to nastepujaca:
10 km 39:13
1/2 M 1:33:25
Maraton 3:18:25
Liczac z czasu na 10km (wynik z wczoraj) maraton powinienem biec w 3h5 co jest totalna abstrakcja :) Wyliczając odwrotnie, wg czasu maratonskiego, dyche powinienem robic w 43 minuty (taki czas jestem w stanie osiagnac biegajac sobie przez miesiac po roztrenowaniu).

Dodam moze jeszcze, ze od 2 lat stosuje plany Danielsa.

Wszyskie konstruktywne porady na wage zlota :)
PKO
Awatar użytkownika
Stormrider
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0h37min15sek
Życiówka w maratonie: 3h05min32sek

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem więcej długasów, BNP, drugiego zakresu 15-18km.
10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dokładnie, zbyt duże różnice w tempie w miarę wydłużania dystansu świadczą po prostu o braku wytrzymałości. Więcej długich biegów; swoje trzeba przebiec.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Marcin Sawuła
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja mam na dyche 39.40(z Krynicy czas o minute lepszy ale było w 'dół'), a połówkę wczoraj w 1:26:49, zamiast biegać interwały w tygodniu robię tylko easy z przebieżkami, i raz, czasami dwa razy bieg tempowy 12-15km, raz dłuższe wybieganie i na razie się sprawdza
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to może byc brak wytrzymałości ale równiez nieekonomiczny bieg, brak koordynacji i sily korpusu, wtedy w długim wysiłku w końcówce układ jest zaburzony, nieekonomiczny ruch zabiera więcej tlenu niż powinien.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja zadam Ci Marcin pytanie bardziej generalne, jak traktujesz swoje przygotowania do maratonu. Czy to jest dla Ciebie jeden bieg z wielu i przy okazji biegasz "co popadnie" czy się koncentrujesz nad celem głównym, czyli np maratonem.
Podam Ci niezły przykład tego o czym mówię.
Przyjechał do nas w sierpniu na obóz bieganie.pl kolega, który od lat biegał nieźle (dyszka ~ 37 minut) ale od lat nie mógł złamać 3godzin w maratonie. Przyjechał po "ratunek" ;)
Po przyjrzeniu się strukturze jego startów widać było, że tam tak naprawdę jest konieczna priorytetyzacja.
Miał ciśnienie, żeby startować. Za często, co uniemożliwiało czasami realizację klasycznych, maratońskich bodźców, choćby takich jak długi bieg. (lub dobrą regenerację).
To była chyba podstawowa zmiana jaka u niego nastąpiła (może kilka detali związanych z realizacją samych treningów).
Tydzień temu o kilka minut złamał 3 godziny w Warszawie, szczególnie się cieszę z jego sukcesu.
Czasami się po prostu trzeba zastanowić nad sobą. :)
maarcin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za rady :)

Faktycznie gdy pomysle nad tym, to stosujac terminolgie Danielsa, nie robilem dluszych progowych niz 30 minut a biegow w tempie "M" 40minut. Sadze, ze dlugie wybiegania sa ok. Ale to pewnie wymagaloby wiekszej analizy juz na poziomie mojego planu treningowego.

Ekonomike i technike biegu trudno samemu ocenic i skorygowac. Ale to tez jakis trop.

Jezeli chodzi o zawody to wszystko podporzadkowuje pod maraton. Pobieglem w czerwcu dyche a miesiac przed warszawskim polowke ale nie na 100% (powiedzmy 98%;))
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ