Co poprawić - szybkość czy dystans

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
rnd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Biegać zacząłem 1.5 miesiąca temu więc jestem całkowicie początkujący.
Wcześniej nie uprawiałem żadnego sportu, pracę mam siedzącą, do tego paliłem papierosy (ok 1/4 paczki dziennie więc nie za dużo ale zawsze) więc moja kondycja była na zerowym poziomie.
Po rzuceniu palenia i 1.5 miesięcznym treningu jestem w stanie przebiec 30 minut bez przerwy 4km trasę. Czyli generalnie biegam dosyć wolno, raczej truchtam niż biegam. Gdy próbuje pobiec szybciej szybko się męczę, dostaje kolkę i muszę sobie robić przerwy w biegu.
I teraz zastanawiam się jak dalej ćwiczyć - czy skupić się na poprawie tempa tak, żeby przebiec te 4km w bardziej sensownym czasie czy może postarać się przebiec więcej kilometrów ale w takim samym tempie (czyli wydłużać czas biegu)?
Generalnie biegam, żeby sobie poprawić kondycję i rekreacyjnie - raczej nie interesują mnie maratony (no chyba że kiedyś się bardziej wciągnę ;)). Kilka informacji dodatkowych:
- 182 cm wzrosu, 66kg waga
- 25 lat
- nie trenowałem wg. jakiegoś określonego planu
- ćwiczę 5 razy w tygodniu

Pozdrawiam
PKO
RobsonP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Ogólnie świetne, na pierwszy rzut oka, warunki, tzn, waga w stosunku do wzrostu. Trudno tak bez większych danych od razu coś podpowiedzieć, ale spróbuję. Nie wiem na ile orientujesz się w specyficznych elementach treningowych, np. skipy A,B,C, wieloskoki, rytmy, przebieżki, itp. Ale do ogólnego biegania powinnieneś włączyć te elementy. Rzeczywiście dystans, który pokonujesz w ciągu pół godziny nie powala, ale nie przejmuj się, poprawa na pewno nastąpi. Mówisz, że łapie Cię kolka - czy nie za wcześnie po jedzeniu idziesz na trening? Co zjadasz przed bieganiem? Poza tym 5 treningów, które przynoszą przecietne efekty może należałoby zmienić. Pomyśl o regeneracji - ona ważniejsza jest niż trening. Spróbuj biegać z narastającą predkością. Pierwszy km bardzo, bardzo wolno, później każdy następny o parę sekund szybciej. Nie przejmuj się zadyszką. Jak Cię złapie, zatrzymaj się na 10-20 sek. i biegnij dalej w tym samym tempie. Spróbuj może biegać 4 razy w tygodniu, a raz w domu zrobić lekkie ćwiczenia siłowo-wytrzymałościowe. Po rozbieganiu zastosuj skipy i np. rytmy 8x80 m, biegane na 70% Twoich możliowści z przerwą doć krótką. Zastosuj podbiegi. To na początek. Powinno pomóc. Napisz za miesiąc, czy coś ruszyło. Pozdrawiam.
RobsonP
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Generalnie potrzebujesz tego i tego..Szybkości by biegać szybciej, dystansu, by mieć siły..
Proponuję jakikolwiek plan dla początkujących lub wplatanie do każdego biegu przebieżek lub rytmów..I oczywiście zwiększanie dystansu..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

zacząłem pisać ale mi burza prąd odcięła i nie zdążyłem :( ale skończę i tak :)

wg mnie staraj się stopniowo zwiększać dystans, biegiem wolnym, tak jak biegasz teraz, i raz w tygodniu (za jakiś czas dwa razy) zrób coś szybszego na koniec treningu, powiedzmy 3-5 mocne 100m przebieżki, jak Ci bd szło to spróbuj coś takiego jak 30s szybko na 90s wolno 4-6 razy żeby trochę urozmaicić Twoje treningi :)
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Pamiętam, że kiedy byłem na tym etapie zapisałem się na bieg 5 km, znalazłem plan Pumy 3-5 km na tej stronie i wykonałem 4 ostatnie tygodnie tego planu (no bo do biegu były 4 tygodnie).

Możliwości są nieograniczone, naprawdę, to daje właśnie sport, nie tylko bieganie. Możesz np. przestać biegać i kupić sobie fajny rower :taktak: A poza tym warto ćwiczyć i szybkość i wytrzymałość.
krunner

ps. Czym się różnią przebieżki od rytmów ? Co to skip B ? (jak rozumiem skip A - kolana unoszone wysoko, skip C - pięty o pośladki), ale skip B ?
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

No dzięki, teraz już wiem.
rnd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady, spróbuje przebieżek i dam znać za miesiąc czy coś się poprawiło :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ