Długie wybiegania- jak czesto?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Witam! Proszę o Waszą radę. Jak często najlepiej biegać długie wybiegania?(ok 30 km) Sam biegam prawie codziennie 15-20 km ale nie znajduję czasu na więcej nawet w weekend. Celuję w ok 2:50, długie biegi robię średnio co 2-3 tygodnie. Szczególnie chciałbym poznać zdanie biegaczy, którzy już osiągnęli taki wynik.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zależy w jakim okresie . Na teraz co 10 dni wystarczy.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W pierwszych zdaniach tego artykułu znajdziesz odpowiedź kogoś, kto zszedł poniżej 2:50. :)
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=607
maciejbrs
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dość dawno przeczytałem ten artykuł i te słowa najbardziej utkwiły mi w pamięci i mnie motywowały. Liczyłem na to, że istnieje dla amatora droga na skróty i szukałem poparcia w praktyce. Jednak nie ma w maratonie taryfy ulgowej. W takim razie jutro trzeba wcześnie wstać :hejhej: Dzięki za odpowiedź!
Awatar użytkownika
czarek_g12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44.45
Życiówka w maratonie: 3.56

Nieprzeczytany post

...nie mam pewności jak traktować termin ,,długie wybiegania'', spotkałem sie z dwoma rozumieniami tego terminu , a mianowicie: długi czas biegu lub duży kilometraż . każde z tych wybiegań ma inny cel w związku z powyższym myślę , że częstość ich biegania zależy od ,,wybiegania'' no i możliwości organizmu ( jest tu chyba sporo zależności np. tempo - dystans; czas - dystans; tempo-czas) - tak mi sie wydaje , pozdrawiam
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Na 6-8 tyg przed maratonem należy już biegać co tydzień po 25-30 km. Piszesz, że biegasz po 15-20km codziennie, myślę, że na wynik 2.50 nie potrzeba tyle biegać. Lepiej skupić się na mocniejszych treningach i biegać mniejszą objętość a nie tłuc kilometry i zaniedbywać treningi jakościowe.
R.S.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze: Lepiej skupić się na mocniejszych treningach i biegać mniejszą objętość a nie tłuc kilometry i zaniedbywać treningi jakościowe.
po co tłuc akcenty jak 2:50 można prawie z samych spokojnych biegów pobiec? to przecież 4:02/km
a akcenty to ryzyko kontuzji i do maratonu troche szkoda na nie zdrowia :) co innego jak sie trenuje pod krótsze dystanse
maciejbrs
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czarek_g12 pisze:...nie mam pewności jak traktować termin ,,długie wybiegania'', spotkałem sie z dwoma rozumieniami tego terminu , a mianowicie: długi czas biegu lub duży kilometraż . każde z tych wybiegań ma inny cel w związku z powyższym myślę , że częstość ich biegania zależy od ,,wybiegania'' no i możliwości organizmu ( jest tu chyba sporo zależności np. tempo - dystans; czas - dystans; tempo-czas) - tak mi sie wydaje , pozdrawiam
Jaki jest w takim razie efekt zaliczenia 30km w 2:20 na tętnie 70%, a jaki będzie z przebiegnięcia takiego dystansu (lub krótszego) dłużej?
gasper pisze:
harpaganzwola pisze: Lepiej skupić się na mocniejszych treningach i biegać mniejszą objętość a nie tłuc kilometry i zaniedbywać treningi jakościowe.
po co tłuc akcenty jak 2:50 można prawie z samych spokojnych biegów pobiec? to przecież 4:02/km
a akcenty to ryzyko kontuzji i do maratonu troche szkoda na nie zdrowia :) co innego jak sie trenuje pod krótsze dystanse
Oczywiście to nie jest 15-20km monotonnego biegu, zawiera się w tym siła biegowa, rytmy, bieg ciągły a ostatnio powoli wprowadzam interwały. To co pobiegnę danego dnia zależy od samopoczucia. W gorszy dzień zrobię 10x400m na dłuższych przerwach w lepszy 10 km po ok 3:50 km. Nie stosuję konkretnego planu, jedynie je czytam i próbuje nowych rzeczy. Czy ma to jakikolwiek sens, że zrobię przed jakimś akcentem i po nim np. 5 km WB1? Czy lepiej odpuścić i zająć się odpoczynkiem?
Biegam regularnie od 2 lat, moja wiedza wymaga uzupełnienia, więc chętnie poznam zdanie doświadczonych biegaczy na ten temat.
Awatar użytkownika
czarek_g12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44.45
Życiówka w maratonie: 3.56

Nieprzeczytany post

...odwołuję do nowej stosukowo książki na naszym rynku ,,Bieganie metoda Daniels'a '' - porusza on tam mn. zagadnienia dotyczące LSD i BS proponuję skonfrontować posiadaną wiedzę z długich wybiegań z tym co napisał autor w tej książce ( ponoć najlepszy trener na świecie.....)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

maciejbrs pisze:
Oczywiście to nie jest 15-20km monotonnego biegu, zawiera się w tym siła biegowa, rytmy, bieg ciągły a ostatnio powoli wprowadzam interwały. To co pobiegnę danego dnia zależy od samopoczucia. W gorszy dzień zrobię 10x400m na dłuższych przerwach w lepszy 10 km po ok 3:50 km. Nie stosuję konkretnego planu, jedynie je czytam i próbuje nowych rzeczy. Czy ma to jakikolwiek sens, że zrobię przed jakimś akcentem i po nim np. 5 km WB1? Czy lepiej odpuścić i zająć się odpoczynkiem?
Biegam regularnie od 2 lat, moja wiedza wymaga uzupełnienia, więc chętnie poznam zdanie doświadczonych biegaczy na ten temat.
No to masz kompleksowy trening-wytrzymałość, siła, szybkość, rytmy. Ja swój pierwszy maraton pobiegłem po 8 miesiącach biegania, początkowo to było jakieś 300km/mies, potem 350, realizując w zasadzie trening pod krótsze dystanse. Potem zrobiłem 2 misiace przygotowania pod maraton. Biegałem w jednym miesiącu ok 500km w drugim 550 km, a więc więcej niż przez pierwsze kilka miesiecy. Robiłem dłuzsze wybiegania ok 30km co tydzien i pobiegłem 2.45 w debiucie. Uważam, że dłuższe wybiegania to podstawa aby dobrze biegać maraton, przynajmniej u mnie tak było. Długie i wolne tak biegałem a krótkie dystanse żwawo po 4.20-30 robiąc od czasu do czasu jakieś akcenty
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ