Tętno a tempo

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
drakkar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem tutaj nowiutki więc się przedstawię. Nazywam się Mateusz i biegam regularnie od 2 miesięcy. Wcześniej tylko rekreacyjnie, z dużymi przerwami, teraz już trochę bardziej na poważnie, mianowicie chciałbym wystartować w Europamarathonie. Akurat realizuję plan 24 tygodniowy znajdujący się na tej stronie i tak wypadło, że 24 tydzień wypada w terminie tego maratonu. Teraz przejdę do meritum. Wczoraj dostałem pulsometr, 2 miesiące biegałem na czuja, dystansy odrobinę większe niż w planie treningowym - nie mam gpsu, a okrążam swoje osiedle, zmierzone góglami i rowerem. Biegałem tempem około 5,5min na km w tygodniu przy krótszych treningach i tempem ok. 6-6,5 min/km niedzielne długie biegi.
Wczoraj postanowiłem wypróbować mój pulsometr i zaskoczyły mnie jego wskazania. Trzymając się tętna 75% HRmax, póki co teoretycznego, przebiegłem kilka km tempem 6,5min/km. Teraz kilka kwestii co do których mam wątpliwości i w których liczę na waszą pomoc:
1)Wiem, że wszystkie treningi powinny być realizowane zgodnie z planem czyli na 75% HRmax, jednak bieganie szybszym tempem krótszych dystansów(5-6km) nie sprawiało mi tak wielkich trudności - pewnie wiązało się to z wyższym tętnem na treningach. Czy wprowadzić korektę, i zacząć realizować treningi zgodnie ze wskazaniami pulsometru na poziomie 75%?
2) Czy szybsze treningi w tygodniu mogły się przekładać na gorsze wyniki w treningach niedzielnych - przy długim wybieganiu? Chodzi mi tu głównie o poziom odczuwanego zmęczenia i psychiczną akceptację dosyć wolnego tempa?
3) jak coś jeszcze mi się przypomni to na pewno dopiszę :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

drakkar pisze:Witam.
1)Wiem, że wszystkie treningi powinny być realizowane zgodnie z planem czyli na 75% HRmax, jednak bieganie szybszym tempem krótszych dystansów(5-6km) nie sprawiało mi tak wielkich trudności - pewnie wiązało się to z wyższym tętnem na treningach. Czy wprowadzić korektę, i zacząć realizować treningi zgodnie ze wskazaniami pulsometru na poziomie 75%?
2) Czy szybsze treningi w tygodniu mogły się przekładać na gorsze wyniki w treningach niedzielnych - przy długim wybieganiu? Chodzi mi tu głównie o poziom odczuwanego zmęczenia i psychiczną akceptację dosyć wolnego tempa?
3) jak coś jeszcze mi się przypomni to na pewno dopiszę :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ad 1. Są trzy możliwości tych nieścisłości tempa. Pierwsza źle oszacowałeś HR max, druga masz wysokie tętno spoczynkowe przez co masz mniejszą rezerwę tętna (HRR), trzecia najmniej prawdopodobna, błędnie odbierasz odczucia organizmu:),
Rada: jeśli faktycznie dobrze się czujesz przy szybszym tempie to się nie hamuj biegaj tak jak organizm ci podpowiada.

Ad2. Problemy z niedzielnym długim rozbieganiem masz dlatego że jesteś początkującym biegaczem i organizm dopiero uczy się radzenia z takim długim wysiłkiem.

Ad3. To pisz:)
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
drakkar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mhm, czyli nie ma źle. Jak uda mi się sprawdzić HRmax i tętno spoczynkowe praktycznie wtedy wszystko się zweryfikuje ;) Dzięki za odpowiedź. Biegam dalej i zobaczymy co będzie :)
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

to sprawdzenie tetna hr max to dopiero w cieplejsze dni chyba, ze sie ociepli powyzej przynajmniej [+5 C]
Ja tez wole biegi szybsze ,ale do maratonu trzba nauczyc organizm do innego zsilania organizmu z [tluszczu],po paru tygodniach zwolnilem i biegam dlugie wybiegania i juz mi sie podoba,,pozdrawiam
drakkar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No pulsometr mi w tym trzymaniu wolniejszego tempa bardzo pomaga, no i wczorajszy dłuższy bieg był przyjemnością, gdy się do niego bardziej przygotowałem. Po pierwszej próbie HRmax to 200 i tego się jak na razie trzymam. Na wiosnę sprawdzę to jeszcze raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ