od jakiegos miesiaca biegam tak srednio 2-3 razy w tygodniu i mam kilka pytan:
przede wszystkim wczesniej wyczytalem ze bieganie na betonie moze spowodowac kontuzje niestety w mojej okolicy nie ma blisko lasow tzn. sa ale krotkie odcinki z tego powodu smigam na drodze rowerowej umiejscowionej obok dosyc ruchliwej ulicy czy ten fakt ( ze biegam gdzie biegam ) moze powodowac mniejsze osiagi badz nawet szkodzic mi na zdrowiu bardziej niz pomagac? ( dodam ze biegam od rana wiec nie ma takiego duzego ruchu ale mimo wszystko )
co do kontuzji na betonie/asfalcie jakie sa najczestrze i z czego wynikaja?nie wiem powiedzmy nie rowny grunt czy nie rozgrzane stawy?na co powinienem uwazac?
zaczolem biegac bardziej checi poprawienia sobie kondycji oraz rozladowania stresu dowiedzialem sie od niedawna ze mam za wysoki cholesterol oraz podagre wczesniej wyczytalem ze moze pomoc w walce z tym szkodliwym cholesterolem to prawda?
pytanie pod katem podagry czy powieninem na cos zwracac uwage? tzn czy jestem z tego tytulu powiedzmy bardziej podatny na kontuzje ?( spodziewam sie ze lekarza powinienem sie zapytac ale sa wakacje i moj lekarz jest niedostepny )
teraz pod katem treningu
ja osobiscie lubie PROBOWAC biegac dluzsze dystanse ( probowac bo nie sa zbyt imponujace:] ) ale tez lubie biegac sprintem i teraz mam takie pytanie czy oplaca sie biegac sprintem po dluzszym dystansie tzn jak juz jestem wypompowany w drodze powrotnej czy to sensu nie ma?
i teraz
ktory rodzaj biegania lepiej sluzy kondycji sprint czy bieg dlugo dystansowy?tzn. czy np. biegajac dlugo dystanosowo ale wolno poprawie swoja kondycje sprintu i na odwrot czy biegajac sprintem poprawi moja kondycje dlugo dystanosowa?
czy jezeli chce miec obydwie kondycje dobre ( jezeli jedna nie odpowiada za obydwie ) powininem miec np. trening pon czw bieg dlugo dystansowy a sprint powiedzmy wtorek?
co do obuwia
biegam w butach z plaska podeszwa ktore nie sa przeznaczone raczej do biegania czy mozna dostac w miare dobre buty do biegania ktore nie przekraczaja ceny 100zl?( niestesty nie posiadam duzych funduszy )
to by bylo na tyle
zdaje sobie sprawe ze na wiekszosc pytan mi moglbym odpowiedziec lekarz ale jak juz pisalem jest na wakacjach a na prywatna wizyte nie mam pieniedzy
umiescilem temat tutaj akurat bo wsumie nie wiedzialem gdzie indziej poniewaz poruszam problemy a paru dzialow jezeli w zlym miejscu umiescilem prosze o przeniesienie
z gory dziekuje za odpowiedzi na temat
pozdrawiam
ps. prosze pamietac ze jestem nie doswiadczonym laikiem jeszcze wiec patrzcie na te rzeczy z wyrozumialoscia