Technika biegu-filmik z youtube
- goldie77
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
no to jak - dupa ma iść do przodu - cały czas - mamy wypychać biodra w przód ?
a co w sytuacji gdy ktoś ma krzywy kręgosłup i się garbi - w momencie kiedy sie wyprostuje - dupa sama idzie do tyłu i od dupy do góry tworzy się łuk
a co w sytuacji gdy ktoś ma krzywy kręgosłup i się garbi - w momencie kiedy sie wyprostuje - dupa sama idzie do tyłu i od dupy do góry tworzy się łuk
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Potrzebuję jeszcze trochę czasu na zebranie materiałów do artykułu między innymi na ten temat. Poproszę o cierpliwość.
- goldie77
- Zaprawiony W Bojach
ależ oczywiście - pytam ponieważ sam wczoraj postanowiłem przebiec się ze śródstopia - oczywiście biegam w "ortopedach" i z pięty.yacool pisze:Potrzebuję jeszcze trochę czasu na zebranie materiałów do artykułu między innymi na ten temat. Poproszę o cierpliwość.
biegłem ok. 30 sekund - czułem się mega niekomfortowo i miałem wrażenie że mój krok jest strasznie krótki.
i się garbię - i jak biegam to się prostuję - i pilnuję aby nie pochylać się w czasie biegu do przodu.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ortopedy mają tu najmniej do rzeczy.
Dobry technik biegnie w klasycznych żelazkach i nie ma to dla niego znaczenia.
http://www.youtube.com/watch?v=xPDMIUq9yNQ
http://www.youtube.com/watch?v=-Zd4KG3hBKA
----------------------------------------------------------------
Myślę, że można biegać bez jakiegokolwiek czucia i nie poprawi tego stanu żaden but do "naturala", bo czucie ciała, to nie czucie szyszki pod stopą.
Myślę, że można biegać bez jakiegokolwiek czucia i nie poprawi tego stanu żaden but do "naturala", bo czucie ciała, to nie czucie szyszki pod stopą.
- goldie77
- Zaprawiony W Bojach
szybko, lekko i dynamicznie na tych filmach - długie kroki... ja też tak chcę...yacool pisze:Ortopedy mają tu najmniej do rzeczy.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja w ortopedach nie czułam, serio.klosiu pisze:Myślisz Yacool że można biegnąc nie czuć czy ląduje się na pięcie czy na śródstopiu?

-
- Zaprawiony W Bojach
Goldie77, zapraszam na nasze październikowe warsztaty do Puszczy Zielonka.goldie77 pisze:szybko, lekko i dynamicznie na tych filmach - długie kroki... ja też tak chcę...
Praca nad koordynacją, techniką, luzem podczas biegu, rozciąganiem, no i nauką utrzymania bioder z przodu w biegu - to główne założenia.

WARSZTATY BIEGANIA NATURALNEGO
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
Ja ostatnio zrobiłem badanie biegowe stóp w Intersporcie i wyszło, że biegam naturalnie ale... na piętę (to by może wyjaśniało niekiedy bóle kolan). Pani, która robiła mi to badanie powiedziała że ludzie ze sporym doświadczeniem biegowym, którzy m.in do niej przychodzą, biegają na śródstopie. Postanowiłem że spróbuje, a co tam... Niestety ułańska fantazja i chora ambicja wzięła górę i przebiegłem tym sposobem 20km. I tak oto spaliłem mięśnie łydek i już od ponad tygodnia jestem wyłączony z treningów
Wczoraj wyszedłem pobiegać ale po ok. 2/3 km na śródstopiu musiałem się przerzucić na bieg bardziej na piętę, gdyż łydki znowu się odezwały...
Czy myślicie, że w ogóle powinienem przerzucać się na bieganie na śródstopie? Fakt, że ten sposób przypadł mi do gustu, ponieważ po 1 biegnie się szybciej i lżej, a po 2 kolana nie bolą. No ale te łydki... Być może nie są jeszcze do końca wyleczone...
Ja ostatnio zrobiłem badanie biegowe stóp w Intersporcie i wyszło, że biegam naturalnie ale... na piętę (to by może wyjaśniało niekiedy bóle kolan). Pani, która robiła mi to badanie powiedziała że ludzie ze sporym doświadczeniem biegowym, którzy m.in do niej przychodzą, biegają na śródstopie. Postanowiłem że spróbuje, a co tam... Niestety ułańska fantazja i chora ambicja wzięła górę i przebiegłem tym sposobem 20km. I tak oto spaliłem mięśnie łydek i już od ponad tygodnia jestem wyłączony z treningów

Czy myślicie, że w ogóle powinienem przerzucać się na bieganie na śródstopie? Fakt, że ten sposób przypadł mi do gustu, ponieważ po 1 biegnie się szybciej i lżej, a po 2 kolana nie bolą. No ale te łydki... Być może nie są jeszcze do końca wyleczone...
-
- Zaprawiony W Bojach
oczywiście, że biegać ze śródstopia. z zastrzeżeniem, że w pierwszych tygodniach w trening wplatać kiluminutowe fragmenty i z czasem zwiększać, nie od razu całe treningi bo łydki masz nieprzygotowane. na szczęście po przejściowy dyskomfort, nic złego się tobie nie stanie.
do tego powinieneś jeszcze dołączyć ćwiczenia ogólnorozwojowe i siłowe, a najlepiej takie na technike biegu bo lądowanie na śródstopiu jest tylko jednym z jej elementów i skutkiem bardziej niż przyczyną.
do tego powinieneś jeszcze dołączyć ćwiczenia ogólnorozwojowe i siłowe, a najlepiej takie na technike biegu bo lądowanie na śródstopiu jest tylko jednym z jej elementów i skutkiem bardziej niż przyczyną.
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
Pytań i wątpliwości mnóstwo po wprowadzeniu u siebie lądowania na śródstopiu....czekam z niecierpliwością na zapowiadany artykuł.
Powoli dokładam tą technikę do swojego treningu, na początku to były tylko schłodzenia na bosaka, potem coraz więcej w trakcie samego treningu, wyjmowałem czasowo wkładki z butów ( Asicsy Gel Pulsy) ..teraz samo lądowanie na sródstopie już przychodzi mi z łatwością, jednak no własnie pozostała częśc techniki mocno kuleje, ostatnie mnie nagrali jak biegałem mile w Krynicy to masakra , sam nie mogę na to patrzeć.....Przebiegłem w ten sposób dyche startową ( czas lekko powyżej 40 minut) za dwa tygodnie debiut w maratonie, część maratonu na pewno w ten sposób przebiegnę bo znacznie to oszczędza moje już i tak schorowane kolana, ale ile dam radę to nie wiem, w treningu do 20km nie ma problemu.....no i ta lekkość z filmiku yacoola, zazdroszczę...ja mam w okolicy 80kg, wiele mniej już nigdy nie będzie, więc nie mam co myśleć o takiej lekkości.... to se chociaż pooglądam jak innym to super wychodzi......
Powoli dokładam tą technikę do swojego treningu, na początku to były tylko schłodzenia na bosaka, potem coraz więcej w trakcie samego treningu, wyjmowałem czasowo wkładki z butów ( Asicsy Gel Pulsy) ..teraz samo lądowanie na sródstopie już przychodzi mi z łatwością, jednak no własnie pozostała częśc techniki mocno kuleje, ostatnie mnie nagrali jak biegałem mile w Krynicy to masakra , sam nie mogę na to patrzeć.....Przebiegłem w ten sposób dyche startową ( czas lekko powyżej 40 minut) za dwa tygodnie debiut w maratonie, część maratonu na pewno w ten sposób przebiegnę bo znacznie to oszczędza moje już i tak schorowane kolana, ale ile dam radę to nie wiem, w treningu do 20km nie ma problemu.....no i ta lekkość z filmiku yacoola, zazdroszczę...ja mam w okolicy 80kg, wiele mniej już nigdy nie będzie, więc nie mam co myśleć o takiej lekkości.... to se chociaż pooglądam jak innym to super wychodzi......

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Wlaczylem podczas tego filmu metronom 180bpm. Praktycznie idealnie w tempo...yacool pisze:Ortopedy mają tu najmniej do rzeczy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Mam pytanie do osob znajacych sie na technice czy zwiekszenie kadencji moze powodowac niejako naturalnie bieganie ze srodstopia ? Wczoraj takie mialem wrazenie ze aby utrzymac w miare dobra szybka kadencje musialem biegac ze srodstopia. Lydki dostaly troche w kosc ale bieglo mi sie wysmienicie, duzo lepiej niz wczesniej na nizszej kadencji.