Technika biegu - analiza
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Nie udalo mi się naliczyć ilu chłopaków zmiesciło sie w 14:30.
Pewnie kolo 20 chłopa. Można by w polsce obdzielić kilka stadionowych mityngów.
O przelajach nie wspomnę
Pewnie kolo 20 chłopa. Można by w polsce obdzielić kilka stadionowych mityngów.
O przelajach nie wspomnę
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To prawda, a teraz skonfrontujmy to z systemem, który od dekad uczy młodych ludzi najpierw jak szybko biegać, a potem jak się wydłużać nie tracąc przy tym na szybkości. A więc żeby było naukowo, z pomiarami kwasu, higienicznie - jak ostatnio usłyszeliśmy i do tego filozoficznie, czyli z głęboką refleksją, że nie ma złotego podejścia.
- pawo
- Wodzirej
No i jeszcze taki szczegół, USA ma 8,7 razy więcej osobników.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wciąż, osiemnastolatkowie na trasie przełajowej* biegną szybciej niż nasi najszybsi seniorzy na stadionie. Pewnie życie się potoczy tak, że większość z nich wielkiej kariery nie zrobi, ale jest niezerowa szansa, że 1-2 wystąpi na IO w Los Angeles w 2028 roku w biegach długodystansowych?
*podobno dość szybkiej, ale to wciąż przełaj i jakieś hopki są, więc na stadionie pewnie pobiegliby kilka sekund szybciej
*podobno dość szybkiej, ale to wciąż przełaj i jakieś hopki są, więc na stadionie pewnie pobiegliby kilka sekund szybciej
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ciekawe ilu osiemnastolatków mają Chińczycy, ale na pewno więcej niż osiemnastolatek.
- pawo
- Wodzirej
Mają tyle razy więcej ile razy lepiej graja od nas w ping ponga.
No kurde wielkość populacji ma jednak znaczenie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Szopena też grają wspaniale, ale ile razy wspanialej to nie wiem, bo się nie znam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:36
- Życiówka w maratonie: 3:48:21
- Kontakt:
Tak OT: raczej perfekcyjnie... Pełno jest teraz perfekcyjnie zagranej muzyki tyle że jest ona taka jakaś, z braku krótszego określenia, "meaningless".
Wysłane z mojego SM-G390F .
Wysłane z mojego SM-G390F .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
14 zawodników poniżej 14:30, 73 poniżej 15:00. Wyniki tutaj: https://www.athletic.net/CrossCountry/m ... lts/826860Siedlak1975 pisze: ↑08 gru 2021, 14:10 Nie udalo mi się naliczyć ilu chłopaków zmiesciło sie w 14:30.
Pewnie kolo 20 chłopa.
Ja ze swoją życiówką byłbym w dziesiątce. Od końca.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeżeli w U18 mają tam 73 zawodników na sub 15, to jest to bardziej pokłosie istnienia działań systemowych, pozatreningowych, obliczonych na efekt długofalowy, a nie doraźny, czy wręcz incydentalny. Z trenerskiego punktu widzenia tu w Polsce, jestem/jesteśmy hobbystami. Każdy pielęgnuje jedną, dwie sztuki, wierząc w jakieś metody treningowe, a potem i tak nic z tego nie wychodzi, bo wkracza życie, które wypiera bieganie i młody odchodzi. System nie wymyśla metod treningowych, bo nie jest od tego. Natomiast jest stworzony po to, żeby w życiu znalazło się miejsce na bieganie, a może nawet, żeby bieganie stało się drogą życiową. Bardzo dobrą analogię dał tu wcześniej Tomek, przyrównując bieganie do matematyki. W matematyce jest taki system.
Natomiast odrębną kwestią są jednostki z poziomu sub 14:30, czy nawet bardziej sub 14:10. Tutaj system jest tylko wsparciem, ale mogłoby go nie być, bo taki koś gdzieś się pojawi bez względu na system i metody treningowe. Można więc mieć miliard mieszkańców i rozwinięty system, a i tak drugi Szopen pojawi się na jakimś bezludnym wygwizdowie. Jeżeli jakiś młody człowiek radzi sobie z zadaniami w sposób niekonwencjonalny, to daje nadzieje i rokuje na rozwiązanie może nawet jakiegoś problemu milenijnego. W matematyce jest tego świadomość, a polega ona na tym, że nikt nie przypisuje zaistnienia tego fenomenu jakiejś szkole, czy systemowi, bo fenomen działa nawet wbrew ustalonym zasadom. Tylko wtedy może zaistnieć jego niekonwencjonalny sposób działania. Tymczasem w bieganiu istnieje nieodparta potrzeba przytulania do fenomenu samych ojców sukcesu.
Natomiast odrębną kwestią są jednostki z poziomu sub 14:30, czy nawet bardziej sub 14:10. Tutaj system jest tylko wsparciem, ale mogłoby go nie być, bo taki koś gdzieś się pojawi bez względu na system i metody treningowe. Można więc mieć miliard mieszkańców i rozwinięty system, a i tak drugi Szopen pojawi się na jakimś bezludnym wygwizdowie. Jeżeli jakiś młody człowiek radzi sobie z zadaniami w sposób niekonwencjonalny, to daje nadzieje i rokuje na rozwiązanie może nawet jakiegoś problemu milenijnego. W matematyce jest tego świadomość, a polega ona na tym, że nikt nie przypisuje zaistnienia tego fenomenu jakiejś szkole, czy systemowi, bo fenomen działa nawet wbrew ustalonym zasadom. Tylko wtedy może zaistnieć jego niekonwencjonalny sposób działania. Tymczasem w bieganiu istnieje nieodparta potrzeba przytulania do fenomenu samych ojców sukcesu.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niestety w Hiszpanii też nie wpuszczają rowerów na bieżnię. Szkoda, bo to mógłby być kapitalny materiał do studium przypadku fenomenu.
edit:
...a jednak wpuszczają.
edit:
...a jednak wpuszczają.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
I jak się taki (maszyna do biegania) uchował poza Afryką? Samorodek? Czy jednak ktoś mu podpowiadał?yacool pisze: ↑08 gru 2021, 13:34 Wszedłem sobie na linka, który podrzucił Krzysiek. Przeanalizowałem też potem kilka innych materiałów z tym Colinem Sahlmanem i powiem, że wrzuciłbym na koszulkę jako obiecujący motyw. Cała ta trójka, czy czwórka chłopaczków oczywiście zasługuje na uwagę, ale z biomechanicznego punktu widzenia przy Sahlmanie są nieistotni.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pokusa, aby podpowiadać jest ogromna. Na przykład, żeby robił przysiady z kolanami na zewnątrz, albo skipy na wzmocnienie zapomnianego generatora mocy.
- pawo
- Wodzirej
Się czepiasz a nie doczytałeś
Bo inny przysiad psuję jakiś wzorzec biegowy więcej emotek nie znam.Biegniemy do przodu, a więc stopa powinna w przysiadzie (jak i w biegu) być skierowana do przodu