Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 20 mar 2025, 09:37 /.../
Dlatego Drwal nie może mieć miej, bo by się połamał. Widzę nawet, że ma proporcjonalnie więcej, bo biorąc pod uwagę inne rzeczy to ma mniej fizjologii (wiek, masa)

/.../
Potwierdzam. Realizując ten trening "łamało mnie" były problemy z "ustaniem" tego kroku.

Zinterpretowałem to tak, że carbony nie amortyzowały (czyli dawały) z dołu, a korpus dowalał z góry i były problemy ze zblokowaniem podporu.

Waga: 78,6 kg.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Masz to zielone już?
Jak nie to ściąga:
body {
font-family: Arial, sans-serif;
background-color: #99cc66;
color: #333;
margin: 0;
padding: 20px;

Zobaczcie to:

Całkowity czas kroku: 0.330 s
Czas fazy lotu: 0.158 s
Droga w fazie lotu: 1.44 m
Prędkość fazy lotu: 9.133 m/s
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

męcze bułę z tym. Podłubię jeszcze przez weekend. No a 9m/s to już wchodzimy w sprint przecież.

edit: a takie jeszcze pytanko mam o tego nastolatka z Nowej Zelandii. Ktoś może śledzi go na strawie, bo jestem ciekawy ile lat na to pracował. No i od kiedy podwójne treszholdy zaczął trzaskać. Może jakieś gct albo lss komuś gdzieś przemknęło? Fajnie byłoby mieć taki punkt referencyjny.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

A w fazie podporu to z jaka prędkością środek masy się przemieszcza?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj, no to może nawet szybciej mieć w piku, ale daj mi jeszcze czas, żebym to ogarnął. Widzisz, że kalkulator mnie przygniótł.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Bieganie to nie rower, to już ustaliliśmy.
Jak prędkość pozioma środka masy, czasami spada poniżej średniej, to musi też czasami wzrosnąć powyżej.
Mi tu wyraźnie wychodzi, że można to podzielić na średnią prędkość lotu i średnią prędkość podczas kontaktu z podłożem. Tak samo Vo, składowa z ugięcia i z wybicia.

Na razie wyliczyłem, że Drwal w pewnym momencie leci tak samo szybko jak Kiplimo. :spoczko:
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Obejrzałem relację z rekordowej dziesiątki. Nowicki i zawodnik który biegł za nim powinni być moim zdaniem zdyskwalifikowani. W 26:30 biegu ścinają łuk i biegną po trawie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale nie rób nam tego. Myślisz, że Sebę ucieszyłoby takie zwycięstwo? A poza tym są tacy co w 26:30 ścinają klatą taśmę na mecie. To się wydaje tak niemożliwe, że należałoby dyskwalifikować. Tak na wszelki wypadek.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Ja bym ich wyjeb@ał. Nic tym nie zyskali ale zasady są po to żeby je przestrzegać. Na bieżni za nadepniecie na linię wywalają
Jajo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No dobra, wleciały pierwsze szybsze treningi w tym roku, to porównajmy Jajo przed yacoolem i po yacoolu. Mam nadzieję, że złej reklamy nie zrobię ;) bo GCT mam teraz wyższe. A czemu - nie wiem.

Przed:
Tempo 4:32
SPM 176
GCT 236
Odchylenie pionowe 9,9

Po:
Tempo 4:31
SPM 182
GCT 246
Odchylenie pionowe 8,9

I trochę szybciej:

Przed:
Tempo 4:03
SPM 177
GCT 208
Odchylenie pionowe 10,0

Po:
Tempo 4:03
SPM 184
GCT 226
Odchylenie pionowe 9,0
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jajo:
tempo 4:32
przed / po
ST 341 ms / 330 ms
FT 105 ms / 84 ms
%FT 30.8 / 25.4
LSS 28,3 / 23.5

tempo 4:03
przed / po
ST 338 ms / 326 ms
FT 131 ms / 100 ms
%FT 38,6 / 30.7
LSS 35.9 / 28.6

Cytując klasyka - dramat. Metoda nie działa.
No a już tak konstruktywnie, to coś spierdoliłeś. Albo ja. Podaj wagę , to może pawo coś zaradzi.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No właśnie. to lss wychodzi 20% mniejsze, a ja liczę uwzględniając Vo i wychodzi niecałe 3% mniej.
Radość z biegania
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: 21 mar 2025, 14:21 Obejrzałem relację z rekordowej dziesiątki. Nowicki i zawodnik który biegł za nim powinni być moim zdaniem zdyskwalifikowani. W 26:30 biegu ścinają łuk i biegną po trawie.
Faktycznie, ale jaja!!! około 6 sekund biegną po trawie!!!niezle ancymony
Jajo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Waga 67.
Może coś jest nie tak z metodą, a może z kalkulatorem. A może pomiary są z czapy. (jak coś: pas na klatę garmina)

Wyniki w tym sezonie powiedzą nam coś więcej. Ja osobiście mam bardzo dobre odczucia po treningach do tej pory, no ale odczucia to jedno, a chodzi o wynik. Na razie będę trzymał się obranej ścieżki.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LINK do kalkulatora
Opis:
Kalkulator wylicza bezwymiarową wartość LSS. Uwzględnia SPM, GCT, VO i tempo, co daje podstawowe dane do szacowania LSS w ujęciu jakościowym. Jednak brakuje w nim modelu siły reakcji podłoża (GRF) i szacowania czasu jej działania. Kalkulator nie uwzględnia wpływu kąta lądowania, wybicia oraz tłumienia, a to może mocno wpływać na wyniki i prowadzić do błędu w wyliczeniach LSS. Kalkulator działa na prostych proporcjach i zależnościach, co pozwala na szybką ocenę i uproszczoną interpretację danych, ale nie oddaje pełnej dynamiki biegu. Jest przydatny do porównywania własnych wyników i szacowania trendów – np. czy zmiana VO wywołana butami z płytką karbonową poprawia LSS. Można więc porównywać wartości LSS jeśli zmienią się parametry biegu. Kalkulator wskaże, czy LSS rośnie czy maleje. SPM, GCT i VO mają związek ze sztywnością mechaniczną, dlatego mogą oddawać realne trendy w jakościowych ocenach LSS, ale nie jest to model fizyczny, w którym szacowane są bezwzględne wartości sztywności wyrażane w niutonach na jednostkę długości (N/m).
ODPOWIEDZ