Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wacol pisze: 01 mar 2025, 12:15 Jeśli szukamy przewagi biomechanicznej w sztywności tkankowej i chcemy to trenować, to dobrze byłoby móc zmierzyć, czy trening tę akurat właściwość rozwija.
Tu na szczęście z pomocą przychodzi zwykły stoper. Te 28 minut na dychę nie wzięły się z ciężkiej pracy, tylko poprawy sztywności i utrzymania jej na dystansie.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Sebastiana ciągle podstawiam i tak: waga 62, Tc 186, spm 182, potrzebuję jeszcze Vo przy tych parametrach.

Może i chat się nie męczy, ale mądrością to nie grzeszy.
Pawo pyta chata, chat odpowiada błędnie, a jako źródło podaje odpowiedź yacoola na pytanie pawo, ta odpowiedź to cytat z chata, który odpowiadał yacoolowi i odpowiedź była zła. Więc chat jako źródło podaję swoją własną wypowiedź i to jeszcze błędną. Czas umierać chyba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj podawałem vo, ale poszukam jeszcze z tamtymi parametrami, bo nie pamiętam co to był za trening. A co do czata, to nie proś go o liczenie. Nie ma sensu.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Właśnie nie nie mogę znaleźć , pewien jestem, że podawałeś te dane tylko czy było tam Vo to nie wiem.
Kalkulatory zmodyfikowałem, bo się okazało, że 2 + 2 to 4, a nie jeden :hejhej: namazgrałem 4, wklepałem jedynkę.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tu masz wczorajszy trening 6x1600/1'p. Bieg na bieżni 20kmh. Bieganie z PODem.
137 154 177spm 183ms 2/2 44,2brpm 9,2cm
151 159 177spm 183ms 2/2 44,2brpm 9,2cm
154 161 176spm 183ms 2/2 44,0brpm 9,3cm
156 164 178spm 181ms 2/2 44,5brpm 9,1cm
158 164 177spm 181ms 2/2 44,2brpm 9,3cm
159 166 176spm 184ms 2/2 44,0brpm 9,2cm
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To wychodzi mi sztywność 12155 N/m, ale trzeba porównać czy Vo z obliczeń wyjdzie podobnie
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wczoraj coś pomierzyłem wreszcie. Ale to tak z jajem już. Na poważnie.
Trzy prędkości na bieżni 10kmh, 12kmh, 14,4kmh. Czujnik skalibrowany przez Grzesia, montowany na prawej stopie. 240Hz zgrane z trybem vga kamerki, więc będzie można łatwiej znaleźć początek i koniec GCT na wykresach. Spróbuję coś z tego wyciągnąć, ale potrzebuję czasu, żeby pokumać, co tu widać w tym gąszczu linii. Kupę czasu zajmuje analiza tego. To jest praca na etat. @Jajo podaj nam jeszcze twoją wagę i model buta.

A już tak mniej poważnie, to przeglądam tę ostatnią reckę pączka i to wygląda na jakiś manifest obrażonego na inżynierów humanisty. A przecież dzięki inżynierom ma możliwość biegania w superbutach. Nie musi rozumieć ich działania. W końcu my też niewiele kumamy z tego, ale warto wreszcie zastanowić się nad pasywną, a nie aktywną rolą tych butów. Upór z jakim pączek nadaje im sprawczości wynika z przekonań, a nie badań.

O tej sztywności buta by trzeba było trochę. I o miękkości też zresztą, bo to trudne tematy.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ile "g" można przyjąć dla Seby?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak go pomierzę to podam dokładne wskazania z acc na kierunku pionowym. Na razie walczę z dryftem całkowania. No.
Ale ta sztywność jeszcze czeka na rozkminę. Bez tego nie da się biegać, bo to grozi ryzykiem.
Radość z biegania
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 02 mar 2025, 12:01 Wczoraj coś pomierzyłem wreszcie. Ale to tak z jajem już. Na poważnie.
Trzy prędkości na bieżni 10kmh, 12kmh, 14,4kmh. Czujnik skalibrowany przez Grzesia, montowany na prawej stopie. 240Hz zgrane z trybem vga kamerki, więc będzie można łatwiej znaleźć początek i koniec GCT na wykresach. Spróbuję coś z tego wyciągnąć, ale potrzebuję czasu, żeby pokumać, co tu widać w tym gąszczu linii. Kupę czasu zajmuje analiza tego. To jest praca na etat. @Jajo podaj nam jeszcze twoją wagę i model buta.

A już tak mniej poważnie, to przeglądam tę ostatnią reckę pączka i to wygląda na jakiś manifest obrażonego na inżynierów humanisty. A przecież dzięki inżynierom ma możliwość biegania w superbutach. Nie musi rozumieć ich działania. W końcu my też niewiele kumamy z tego, ale warto wreszcie zastanowić się nad pasywną, a nie aktywną rolą tych butów. Upór z jakim pączek nadaje im sprawczości wynika z przekonań, a nie badań.

O tej sztywności buta by trzeba było trochę. I o miękkości też zresztą, bo to trudne tematy.
W ogóle temat butów to śliski temat...jedni piszą o karbonach że odsuwają zmęczenie mięśniowe, Pączek że im sztywniejsze buty tym bardziej męczą mięśnie,ja znowu będę męczył bułę że im więcej super pianki i co najmniej dwie płytki (Adidas strung 2),tym bardziej lżej i szybciej i dalej pobiegniemy...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślę, że tu akurat pączek ma rację. Na maksymalizację technologii trzeba mieć przygotowaną nogę.

Weźmy hipotetyczny eksperyment myślowy: jeśli na danej prędkości pianka osiąga maksymalne ugięcie i co za tym idzie usztywnienie z opóźnieniem w stosunku do pojawienia się maksymalnego ugięcia i usztywnienia nogi podporowej, to taki but jest za miękki. W odczuciach stopa zapada się i jest zamulanie, jak to określa pączek. Jeśli jednak jest odwrotnie i pianka osiąga szybciej maksymalne usztywnienie niż noga, to taki but jest za twardy. I wtedy ciało może bronić się przed tym ucieczką w jakiś tryb paniki, jak to określa Filip, deformacji do pogłębienia dropu lub shiftu miednicy lub ich kombinacji, do wzrostu kadencji i skrócenia kroku itd. Idealnie dopasowany but to taki, w którym jest zestrojona amortyzacja na konkretną osobę i prędkość. Timing amortyzacji jest zgrany z timingiem nogi.
Nie znam się na tyczce, ale taki przykład z Duplantisem i jego tyczkami. Wydaje mi się że tyczki, które wykorzystuje są jedyne na świecie. Dostrojone do niego i wysokości 6:30. Czy Kiplimo mógłby pobiec jeszcze szybciej ten półmaraton gdyby miał dwie płytki i sztywniejszą piankę? Całkiem możliwe, bo może akurat taki spersonalizowany but byłby lepiej dostrojony do niego i tempa 2:36. Lecz tutaj furtka jak wiadomo jest zamknięta i do zawodów dopuszczane są tylko buty ogólnie dostępne w sprzedaży.

Być może czujniki, nad którymi pracujemy będą w stanie pokazać to zestrojenie lub jego brak. Nie wiem. Nikt się tym nie zajmuje, albo robi to w tajemnicy przed konkurencją. Przyszłość biegowa będzie coraz bardziej techniczna. Personalizacja sprzętu, to raczej kwestia nie czy, ale kiedy. Do tego potrzeba jednak narzędzi pomiarowych i badań. Dziś mamy gct, vo, długość kroku. To naprawdę mało. Dlaczego nie ma gct dla lewej nogi i prawej osobno? Albo to lss. Też osobno dla obu nóg. Bilans jest porażką. Z pasa odczytuje 49/51, a z poda odwrotnie. Obecne technologie są wciąż niedopracowane.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jestem właśnie w 1993 roku i co słyszę "pierwsze 20 ms kontaktu z podłożem".
Nadmienię tylko, że mrugnięcie okiem trwa 15 razy dłużej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Upchnę w tym przedziale czasowym 5 pomiarów, więc nawet jakiś trend dałoby radę uchwycić. Ograniczenia raczej są gdzie indziej.
Jajo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 02 mar 2025, 12:01 @Jajo podaj nam jeszcze twoją wagę i model buta.
67 kg, but to Adidas adistar 2.0
Radość z biegania
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 02 mar 2025, 20:25 Myślę, że tu akurat pączek ma rację. Na maksymalizację technologii trzeba mieć przygotowaną nogę.

Weźmy hipotetyczny eksperyment myślowy: jeśli na danej prędkości pianka osiąga maksymalne ugięcie i co za tym idzie usztywnienie z opóźnieniem w stosunku do pojawienia się maksymalnego ugięcia i usztywnienia nogi podporowej, to taki but jest za miękki. W odczuciach stopa zapada się i jest zamulanie, jak to określa pączek. Jeśli jednak jest odwrotnie i pianka osiąga szybciej maksymalne usztywnienie niż noga, to taki but jest za twardy. I wtedy ciało może bronić się przed tym ucieczką w jakiś tryb paniki, jak to określa Filip, deformacji do pogłębienia dropu lub shiftu miednicy lub ich kombinacji, do wzrostu kadencji i skrócenia kroku itd. Idealnie dopasowany but to taki, w którym jest zestrojona amortyzacja na konkretną osobę i prędkość. Timing amortyzacji jest zgrany z timingiem nogi.
Nie znam się na tyczce, ale taki przykład z Duplantisem i jego tyczkami. Wydaje mi się że tyczki, które wykorzystuje są jedyne na świecie. Dostrojone do niego i wysokości 6:30. Czy Kiplimo mógłby pobiec jeszcze szybciej ten półmaraton gdyby miał dwie płytki i sztywniejszą piankę? Całkiem możliwe, bo może akurat taki spersonalizowany but byłby lepiej dostrojony do niego i tempa 2:36. Lecz tutaj furtka jak wiadomo jest zamknięta i do zawodów dopuszczane są tylko buty ogólnie dostępne w sprzedaży.

Być może czujniki, nad którymi pracujemy będą w stanie pokazać to zestrojenie lub jego brak. Nie wiem. Nikt się tym nie zajmuje, albo robi to w tajemnicy przed konkurencją. Przyszłość biegowa będzie coraz bardziej techniczna. Personalizacja sprzętu, to raczej kwestia nie czy, ale kiedy. Do tego potrzeba jednak narzędzi pomiarowych i badań. Dziś mamy gct, vo, długość kroku. To naprawdę mało. Dlaczego nie ma gct dla lewej nogi i prawej osobno? Albo to lss. Też osobno dla obu nóg. Bilans jest porażką. Z pasa odczytuje 49/51, a z poda odwrotnie. Obecne technologie są wciąż niedopracowane.
Tak właśnie, dlatego czy Pączek czy ja czy ktoś inny napisze swoje subiektywne wrażenia odnośnie butów,nie ma to większego znaczenia....p.s-ostanio na kilkaset metrów przed metą minął mnie młody strażak biegnący w tych butach co się jedzie na akcję, śmignął koło mnie tempem około 3:30, także ten tego...🫢
ODPOWIEDZ